Найважче повідомляти про смерть, а кожне одужання – диво. Лікар про «війну» з коронавірусом

2614 0
Лікар каже, що лише жорсткий карантин можна припинити стрімке поширення вірусу.
Photo by engin akyurt on Unsplash

Photo by engin akyurt on Unsplash

Лише жорсткий карантин може перервати ланцюжки зараження Covid-19. Масові заходи у час пандемії – це не просто азарт, рулетка, а егоїзм. Так вважає завідувач ревматологічним відділенням Львівської обласної клінічної лікарні Омелян Синенький, інформує DW.

«Ми боїмося лікарні , але люди безвідповідально ходять по вулиці і кожен з нас може стати жертвою навіть не думаючи про це. Я не розумію тих людей, які свідомо йдуть у місця скупчення людей – на якісь концерти, чи святкування днів народжень, весілля. Це що якась рулетка, азарт? Це егоїзм», – говорить Омелян Синенький.

Він каже, що важко пояснювати щось таким людям, які нехтують своїм і чужим здоров’ям. Більш дієво було б показати їм що відбувається у лікарні. «Якби була така можливість, я б їм робив маленькі екскурсії. Це було б дієвіше, ніж говорити», – каже лікар.

Читайте також: Коронавірус впливає на серце. Кардіолог розповів про тривожні симптоми

На початку епідемії у медиків був різний настрій. Дехто, зі слів Омеляна Синенького, вагався. «Коли ми говорили про те, що треба йти лікувати ковід, то були у людей скептичні думки – «чому саме я». У 2014 році пішли молоді люди, з голими руками, цвіт нації. Пішли не військові. А коли сталась ситуація тут, а ми у формі, ми в білому халаті, ми маємо прийняти цей виклик», – розповідає лікар.

У серпні у Львівській обласній клінічній лікарні, у ревматологічному відділенні прийняли першого пацієнта з ковідною пневмонією. «Не можу казати, що ми починали легко. Ми зійшлись у ситуації невідомій для кожного. Ти не прочитаєш у книжці, не зателефонуєш старшому колезі, не порадишся. Тут командна гра. Нема я, є ми, результат залежить від кожного», – згадує лікар.

Він також розповідає, що жоден лікар у відділенні не захворів. Каже, що великою мірою це завдяки самодисципліні. «З першого дня ми були забезпечені усім на 100%. Ніхто не захворів, я навіть боюсь говорити, хоч не забобонний. Це велика самодисципліна і самоорганізація персоналу»,  – додає Омелян Синенький.

Читайте також: «Сьогодні я не поцілую тебе на ніч». Репортаж із Сovid-відділення у Львові

Емоційно важко працювати, каже лікар, усе відбувається дуже швидко непередбачувано. Найважче повідомляти, про смерть рідним пацієнта. Але кожне одужання медик вважає дивом. «Кожен складний випадок, який закінчується позитивно, його можна прирівняти до дива. Коли пацієнт був на ШВЛі два тижні, він виходить з реанімації і за 10 днів своїми ногами йде до дому і просто каже «дякую»…Це якась така маленька перемога, яка дає заряд рухатись далі. А найгірше – безвихідь. Коли ти виходиш до родичів і кажеш, що все… Коли по телефону, то це ще одне, але коли виходиш за двері…», – говорить лікар.

Омелян Синенький каже, що лише жорстким карантином можна припинити таке стрімке поширення вірусу, він певен, що якщо його не введуть ситуація буде загострюватись. «Я за той карантин, який був у березні. Тільки так можна перервати ланцюжок. Ми пам’ятаємо пусті вулиці Львова, чому ми зараз цього не можемо зробити? Кількість хворих буде зростати. Ніхто ж сезонного грипу не відміняв, він також викликає пневмонії. До цього треба готуватись», – додав лікар.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів на засіданні 11 листопада запровадив в Україні так званий «карантин вихідного дня». Водночас міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що для медиків найкращим варіантом було б застосування повного локдауну.

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!