Назад у будні: як після свят повернутись до роботи. Поради експертів

3087 0
Усі знають: після зимових новорічно-різдвяних свят, що тривають мало не 2 тижні, увійти в звичайний режим буднів буває складно. Деякі не можуть сфокусуватися, інші борються з лінню, а треті взагалі тонуть у депресії. Щоб уникнути такого постсвяткового синдрому, пропонуємо поради 5-ти експертів відомого британського видання «Telegraph».
Фото: alamy

Фото: alamy

Пристосуйте роботу до своїх природніх ритмів

Скоординуйте дії так, щоб найбільш активно ви працювали саме в пік своєї ефективності. Якщо ви не рання пташка, не потрібно відповідати на всі і-мейли щойно прокинувшись, якщо ваш начальник найкраще працює в обід, підлаштуйтеся й підійдіть до нього саме в цей час. Таку пораду дає Октавіус Блек, співавтор книги «Досягай більшого думаючи інакше».

Також він додає, що варто залишатися подалі від смартфона. Якщо ви злі чи розчаровані на роботі, не телефонуйте й не пишіть нікому. Емоційний лист чи дзвінок може призвести до того, що доведеться відновлювати зруйновані стосунки. Заспокойтеся, зробіть щось, що вам подобається. Відповідайте тільки у важливих випадках і не дозволяйте собі зриватися.

Зосередьтеся на тому, що ви любите в своїй роботі

Кері Геннон, автор колонки в  «The New York Times» радить знайти свою улюблену частину роботу й попросити боса, зацікавленого в вашому успіху, давати вам більше саме таких завдань. Також вона зауважує, що допомогти знайти нове натхнення в роботі може менторство: допомагайте іншому зростати й розвиватися, це може знов надихнути вас на захоплення тим, чим ви займаєтеся. Зауважте, що менторство це двосторонній рух: молодший працівник також може вас чомусь навчити.

Не шукайте балансу між роботою і життям, змішайте їх

Таку неочікувану пораду дає Анна Расмасен, тренер з лідерства. Вона пояснює: «Намалюйте коло й поділіть його на 8 частин. Тепер уявіть, що в вашому житті все відбувається нормально. Назвіть кожен сегмент тим елементом, що доповнює це відчуття: ваші діти, тренування, кар’єрний зріст тощо. Оцініть їх ефективність прямо зараз і поставте бал, який хотіли би бачити. Подумайте, на чому вам слід сфокусуватися». Такий підхід допоможе визначити те, що для вас є добробутом, що приносить щастя, нормальний рівень стресу, відчуття захищеності. При цьому важливо чітко розставити пріоритети.

Працюйте менше

Також відрізняється радикальністю те, що радить Девід Гайнемайер Генсон, співавтор «ПереПрацюй: зміни стиль своєї роботи назавжди». За його словами, трудоголіки – не герої. Вони не цінують день, а використовують його. 40 годин – це максимум продуктивності, перестаньте пробувати дістати його. Ніхто не приймає правильних рішень, коли втомлений. Годі думати, як використати кожну секунду ефективно, а почніть розважати, як зробити кожну годину справді важливою.

Вмотивуйте себе

Корін Мілс, доктор персонального кар’єрного менеджменту, дає кілька порад:

Зрозумійте себе як працівника, згадайте коли ви були найбільш енергійні й корисні, визначте найбільш ефективні навички, помітьте різницю між часами, якими ви задоволені й які воліли б забути. Зробіть з цього правильні висновки.

Знайдіть свій мотив. Якщо ви цього не зробите, ви програєте. Працівники одразу помітять, чи ваше серце насправді належить справі. Будьте чесні з собою, визначте свої мотиви й зосередьтеся на цьому з усім, що маєте.

Говоріть з людьми. Не тільки з колегами, а й з друзями, членами родинами. Робочі та соціальні зв’язки можуть бути прекрасним джерелом порад, фідбеку й інформації, коли ви думаєте над тим, як змінити свою кар’єру. Родина й друзі також допоможуть вам пройти через усі трансформації, підтримуючи в часи перешкод й святкуючи ваш успіх.

Більше порад ви можете знайти у першоджерелі – виданні «Telegraph».

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!