Причина зростання Covid-19 та «катастрофічна інфляція» в Україні. Головне за ніч і минулу добу

5038 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: 1News

Фото: 1News

МОЗ про Covid-19 – Дитячі табори. Міністерство охорони здоров’я пов’язує зростання добової кількості нових випадків коронавірусної хвороби з порушенням українцями протиепідемічних вимог, а не зі збільшенням кількості тестувань.

«Ми пов’язуємо це, в тому числі, з тим, що всі ми переплутали пом’якшення карантинних заходів з повним скасуванням обмежень. Повністю нехтуємо рекомендаціями МОЗ: дотримання соціальної дистанції, користування антисептиками, користування масками», – заявив міністр Степанов.

Читайте також: «Втоплений» фасад та пальма. Що кажуть архітектори та проєктанти про новий готель на Дорошенка

Окрім того, певні спалахи в окремих населених пунктах пов’язують з проведенням тих чи інших свят, знову ж таки, з недотриманням карантинних обмежень.

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалила рішення щодо недоцільності відкриття дитячих оздоровчих таборів раніше 1 липня 2020 року.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині за добу Covid-19 виявили у 139 хворих (з них 136 у Львові). Разом 3 072. Одужали – 639 особи (плюс 7 за добу), померло – 100 осіб (загинуло ще п’ятеро людей, серед них – 28-річний чоловік).

Цього тижня на Львівщині почали курсувати автобуси до Східниці, Трускавця, Дрогобича, Шкла, а також побільшало рейсів на маршруті Львів – Золочів. Як каже заступник голови ЛОДА Тарас Грень, наразі немає жодних  дозвільних документів, які б це дозволяли. Водночас, керівник автостанції №2 у Львові Ігор Дума заявив, що перевізники виїхали на маршрути, виключно згідно з правилами, що діють під час карантину.

В Україні за добу Covid-19 виявлено у 666 осіб. Загальна кількість 32 476 пацієнтів. Одужало – 14 528 (плюс 275 за добу), померло – 912 особи (плюс 11).

Перелік антилідерів не змінний: Чернівецька область – 4 013 (плюс 54 за добу), місто Київ – 3 985 (плюс 28), Львівська – 3 072 (детальніші показники вище) та Рівненська – 2 473 (плюс 105) області.

В Івано-Франківській області знову посилять карантинні обмеження – зокрема, закриють спортивні зали й фітнес-центри, а також заклади культури.

16 червня львівські «Карпати» виходить з карантину, який тривав 2 тижні через спалах коронавірусу серед гравців та персоналу команди, і розпочинають підготовку до матчу з «Олімпіком».

Читайте також: У Львові створюють мурал у подяку медикам. Фото, Відео

ЗНО – повернення коштів. Станом на учора показники захворюваності дозволяють проводити Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), але остаточно МОЗ зможе визначитись 19-20 червня.

А прем’єр Шмигаль заявив, що зовнішнє незалежне оцінювання стартує за планом – 25 червня.

Український і регіональні центри оцінювання якості освіти надіслали відкритого листа прем’єрові Шмигалю щодо механізму повернення коштів учасникам пробного ЗНО у 2020 році.

Як пояснює освітній Омбудсмен Сергій Горбачов, Український Центр має наразі виконати величезний і раніше незапланований обсяг роботи для належного проведення ЗНО.

«Якщо в цих і без того екстремальних умовах на регіональні центри УЦОЯО «навісити» ще й неочікуваний обов’язок повертати кошти, то це створює абсолютно реальний і дуже серйозний ризик того, що можна просто «поховати» ЗНО цього року», – пише він.

На його думку повертати їх мають ті установи, які мають відповідний ресурс та логістику, тобто, насамперед, банки.

Інфляція – Урожай зернових – Банківські позики. Ситуація з інфляцією в Україні склалася катастрофічна. «Макропрогноз, який став основою бюджету, передбачає інфляцію в районі 11%. Інфляція НБУ передбачалася в районі 5-8-6%. У нас нині склалася катастрофічна ситуація з інфляцією – це дуже погана тенденція», – сказав міністр розвитку економіки, Ігор Петрашко.

Читайте також: Дошкілля під ударом. Приватні садочки у Львові опинилися на межі закриття

В уряді спрогнозували цьогорічний урожай зернових, він буде меншим на 10 мільйонів тонн – загалом понад 68 мільйонів тонн.

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт №3297, яке передбачає заборону вводити штрафні санкції за прострочення банківських і небанківських позик під час карантину.

Порошенко – Стерненко – Холодницький – Янукович. Офіс Генерального прокурора клопотатиме перед судом про взяття п’ятого президента Порошенка під варту з можливістю внесення 10 мільйонів гривень застави у справі щодо призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Семочка.

Активісту Стерненку змінили адресу перебування на цілодобовому домашньому арешті – тепер це не місце реєстрації в Одесі, а місце проживання у Києві.

Стосовно спеціалізованого антикорупційного прокурора Назара Холодницького відкрито дисциплінарне провадження, 17 червня кадрова комісія розгляне питання про його відсторонення від посади на час розслідування.

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду розблокував можливість розгляду апеляції про спецконфіскацію 1,5 млрд доларів коштів компаній, пов’язаних із президентом-втікачем Януковичем.

Читайте також: Львів затоплює і що з цим робити?

Шегині – Аеропорти. У ніч на 16 червня відновився рух автотранспорту на пункті пропуску «Шегині» на кордоні з Польщею. Уряд України ухвалив рішення щодо відновлення пропуску в «Шегинях» ще 20 травня, але здійснення пропускних операцій стало можливим тільки після рішення польської сторони.

Аеропорт «Київ» скасував усі рейси Wizz Air та інших компаній на найближчий час.

МАУ відкрила продажі на авіарейси Київ-Амстердам і Київ-Париж, які стануть першими регулярними напрямками авіакомпанії після послаблення обмежень на міжнародне авіасполучення. Польоти в Нідерланди почнуться з 16 червня, до Франції – з 17 червня. Обидві лінії будуть обслуговуватися в перший час один раз на тиждень спільно з авіакомпаніями KLM і Air France.

Угорщина – Британія – Греція – Польща – Індія – Північна Корея. Хоча НАТО надав Україні статус партнера розширених можливостей, Угорщина не зняла свою блокаду зустрічей комісії Україна-НАТО.

Прем’єр Британії Борис Джонсон заявив, що вчені країни зробили «найбільший прорив» у лікуванні коронавірусу препаратом, який, за його словами, довів свою здатність знижувати ризик смерті».

Адміністрація з контролю ліків та харчових продуктів (FDA) заявила, що припиняє використовувати протималярійні препарати хлорохін та гідроксихлорохін (Плаквеніл) для лікування Covid-19.

Аеропорт Афін може не впустити на територію Греції українців та інших громадян країн, які не входять до ЄС та Шенгенської зони, всупереч попереднім повідомленням.

У Польщі кількість підтверджених випадків коронавірусу перевищила 30 тисяч. Зокрема, напередодні в країні зареєстрували 407 нових випадків коронавірусу.

Читайте також: «Золоту підкову Львівщини» та П’ятничанську вежу передають на баланс Міністерства культури

Приблизно 20 індійських військових убиті під час зіткнення з китайськими військами в спірних прикордонних західних Гімалаях.

Північна Корея попередила, що її армія може увійти в демілітаризовану зону, що розділяє дві Кореї, а після цього підірвала об’єднаний штаб зв’язку.

Гарного Вам дня! Не нехтуйте дотриманням соціальної дистанції, користуйтеся масками та антисептиками. Бережіть себе і близьких у цьому вирі політичного хаосу та коронавірусу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!