НБУ знизив облікову ставку на 19%

1587 0
Правління Національного банку прийняло рішення про зниження облікової ставки до 19% річних з 22 квітня 2016 року.
фото: sfs.gov.ua

фото: sfs.gov.ua

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як наголошується, це стало можливим завдяки суттєвому послабленню ризиків для цінової стабільності.

«У березні 2016 року, як і очікувалося, тривала тенденція до уповільнення інфляції, рівень якої досяг 20,9% у річному вимірі. Також продовжилося зниження базової інфляції - до 15%. У цілому споживча інфляція в першому кварталі 2016 року становила 1,6%, що менше від очікувань НБУ», - йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, послаблення інфляційного тиску відбулося завдяки стриманій монетарній та фіскальній політиці, слабкому внутрішньому попиту та стабілізації інфляційних очікувань.

Також зазначається, що Національний банк зберіг незмінним прогноз споживчої інфляції на рівні 12% на кінець 2016 року і 8% на кінець 2017 року, що збігається з його інфляційними цілями.

Національний банк також зберіг прогноз темпів зростання реального ВВП - 1,1% в 2016 році та 3% в 2017 році.

Крім того, прогноз дефіциту поточного рахунку майже не змінився порівняно з попередніми оцінками (2,3 млрд доларів або 2,7% ВВП у 2016 році та 1,8 млрд доларів або 1,9% ВВП у 2017 році).

«У разі подальшого зниження ризиків для цінової стабільності,  в тому числі після успішного завершення другого перегляду програми розширеного фінансування з МВФ, Національний банк продовжить пом’якшення монетарної політики», - повідомляє прес-служба.

Як повідомлялося, правління НБУ 3 березня ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 22% річних і анонсувало наступне засідання з питань монетарної політики 21 квітня.

Нацбанк з 4 березня 2015 року підвищив облікову ставку до максимального історичного рівня для української банківської системи - до 30% з 19,5% річних, що діяли раніше.

З 28 серпня Національний банк знизив облікову ставку до 27%, а з 25 вересня - до 22% річних і анонсував її подальше зниження при збереженні спокійній ситуації на ринку.

Джерело: Економічна Правда

 

Опублікувала Мар’яна Федина 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!