«Не бійтеся ставити нескромні цілі». Поради жінок, що досягли успіху в ІТ

4924 0
Чому «чоловічі» й «жіночі» професії – хибний стереотип, а людина, яка мало знає, але хоче вчитися, цікавіша ІТ-компанії за ту, що має великий досвід, але слабку мотивацію розвиватись.
www.fau.edu

www.fau.edu

У ці дні Львів приймає найбільшу технічну конференцію Східної Європи – ІТ Arena, що триватиме до 1 жовтня на стадіоні «Арена Львів». Перші два дні – доповіді спікерів паралельно на трьох потоках (business, product, technology), третій пройде у форматі мітапів та тематичних воркшопів. Паралельно на стадіоні діє виставка технологічних досягнень і розробок Тech Expo, на якій представлені українські ІТ-компанії та стартапи. На конференцію з’їхались ІТ-фахівці з усього світу. Серед них чимало жінок, які, всупереч стереотипам, нічим  не поступаються чоловікам. Із трьома львівськими ІТ-фахівчинями Tvoemisto поспілкувалося про кадри, успіх і Львів.

Про кадри

Оксана Крикун, бізнес-аналітик компанії Eleks:

Я допомагаю колегам добирати працівників у нашу команду. По-перше, звертаю увагу на поведінку кандидата та його цінності, адже цінності важливіші за знання. По-друге, працівник, який не вміє, але прагне вчитися, значно цінніший за того, що має знання, але вчитись не хоче. Зараз у компанії працює 1200 працівників. Більшість із них чоловіки, проте жінок теж багато.

Олена Козлова, Chief Operating Officer компанії PLVision:

Головне для будь-якого фахівця – мотивація. Справа, якою він займається, повинна його запалювати. Якщо є мотивація, велике бажання працювати, прагнення знань, але бракує професійного досвіду, то будь-яка добра компанія, наша зокрема, дає змогу вивчитись.

Досі існують стереотипи щодо жіночих і чоловічих професій. Звісно, є певна різниця у підходах до роботи, прийняття рішень, у мисленні. Але дедалі більше дівчат долучається до сфери технологій. Насправді люди самі встановлюють собі обмеження, і поділ роботи на «жіночу» й «чоловічу» є одним із них. Якщо ти - справжній професіонал, якщо ти на своєму місці і вмієш вибудувати ефективну комунікацію, стать не має жодного значення.

Про успіх

Оксана Крикун:

Я починала працювати зі стартапами. Зараз я бізнес-аналітик у великій компанії, і мене часто питають, у чому секрет нашого успіху. У везінні! Коли ніхто не очікував, ми вистрілили. Згодом везіння закріплюється професійними працівниками, постійними клієнтами, хорошою репутацією і перетворюється на успіх.

Олена Козлова:

Не помилюся, якщо скажу, що за кожною історією успіху компанії стоїть чимала кількість наноісторій. Вони не завжди успішні. Успіх чудово звучить зі сцени, має гарний вигляд на папері. Не варто боятися ризикувати - потрібно пробувати. Головне при цьому – чітко знати, що конкретно вам потрібно, чого ви прагнете досягти. Не бійтеся ставити нескромні цілі. Варто пам’ятати: успішний не той, хто не падає, а той, хто після падіння швидко встає на ноги.

Юлія Летнянчин, Chief Operating Officer компанії Eleks:

Я свій шлях в ІТ почала з бізнес-аналізу. Зараз я операційний директор компанії. Ми завжди відкриті до інновацій, до нових замовлень. Також важливо вибудовувати правильну співпрацю з клієнтом, уважно підходити до комунікації. Намагаємось щодня вдосконалюватися й рухатись. Адже ті, хто працює у сфері ІТ, просто не можуть і не повинні стояти на місці.

Про Львів

Юлія Летнянчин:

Перші українські ІТ-компанії з’явилися саме у Львові на початку 90-х. Цьому сприяло кілька чинників, зокрема сильна інженерна традиція, що розвивалась у науково-дослідних інститутах і промислових гігантах – «Поляроні», «Електроні» тощо. Львівські технічні навчальні заклади завжди притягували найкращі таланти зі всієї України й вирощували з них висококласних експертів. Дуже тішить, що у сфері ІТ сьогодні Львів залишається лідером. Окрім академічної освіти, активно розвивається й неформальна. А це свідчить про те, що в нас, з  одного боку, є велика потреба в якісних кадрах, з іншого – достатня кількість тих, хто може якісно передавати свій досвід, і ще більша – охочих навчатися. Хоча в Києві й надалі зосереджено близько 40% ІТ-спеціалістів країни, Львів росте, активно розвивається і стає дедалі більш привабливим на ринку праці. Спеціалісти з інших міст радо приймають запрошення до співпраці від львівських ІТ-компаній.


Дар’я Бавзалук

Фото Олени Семенюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!