Не дивіться, що долар по 38. Готуйтеся, що буде по сто. Але не це головне

148277 44
1991 року в мене був один светр. Але він у мене був. Той, хто входив у доросле життя на початку 1990-х років, знає, що все, що відбувається нині з гривнею – не те, що не смертельно і не трагічно, а просто нормально для українців. Криза – це нормально. Все ХХ століття – це суцільна криза. Українець навчився жити в стані кризи. Його вимога-мінімум – не вбивайте. Його вимога-максимум – не заважайте жити. Все інше українець зробить сам.
www.hreuc.com

www.hreuc.com

Ненормально для українця, коли його вбивають і відмовляють йому в житті таким, яким він хоче бути. Тому економічна криза на тлі війни – справа цілком стерпна. Українець її переживе. Він має руки, голову, город, хлів і підвал. Для того, щоб він виконав обидві програми – і мінімум, і максимум – йому потрібно небагато. Йому потрібно, щоб його не вбивали. А для того, щоб його не вбивали, мусить убивати він. Тут, на своїй землі, він має суверенне право позбавляти життя окупантів і зайд. Ну, він же ж не їде до Костроми або Орєхова-Зуєва і не вбиває там нікого, і нікому там не відмовляє жити таким життям, яким там хочуть жити.

Тому українець на сьогоднішній день опинився в цікавій ситуації.

Світ, який не може просто так сидіти і спостерігати за ліквідацією 40-мільйонного народу, повинен щось робити. Але поки що спостерігає. Допомогти українцеві зброєю він може, але не хоче. Альтернатива у цього світу проста – отримати внаслідок великої війни мільйони біженців на своїй території. Бо українець, який би він не був – максимально неоднорідний. Один вмиратиме за свою землю, а другий, якого більшість, тікатиме. Тому світ, даючи українцю зброю, навіть не вирішує питання життя/смерті українця. Адже сучасна високотехнологічна зброя – це не гарантія перемоги у війні. Він лише пропонує шанс. Шанс на те, що вдасться обвести навколо себе крейдою коло і не пустити ворога далі.

Отже, цей світ думає. Він сумнівається, чи давати українцеві цей шанс. А це – небагато і немало – крім речей практичних, ще й символічна річ: тоді за нами визнають суб'єктність. Вперше в сучасній історії. Паралельно з нами горді греки, родоначальники демократії та західної цивілізації, практично цю суб'єктність втрачають, а ми можемо отримати.

Це таке роздоріжжя для українця, що від важливості моменту в нього легко може зірвати дах.

І не дивіться, що долар уже по 38. Готуйтеся до того, що буде по 50 і 100. Готуйтеся, що знову буде бартер і робота за їжу. Не це головне. Головне – використати цей історичний шанс і вижити для чогось принципово кращого, поховати травми ХХ століття і кількасотрічне приниження російського домінування на своїй землі.

Бо ціна питання – велика, величезна. Це шанс на стрибок у нормальність і розвиток. Адже тому, кому довіряють зброю, обов'язково довірять і інвестиції, і кредити, і технології.

З вами був ваш Капітан Очевидність у старому светрі.

Андрій Бондар, публіцист


Читайте також:
2 Березня, 2015 05:36
нєтуп українці - ми ЛОХІ нас знову кинули ,в який раз ,може хватить ВІРИТИ ,а почнем перевіряти руку - шаріка під напьорстками нема ,він у руці .Сначала дєньгі ,а потом стулья. А кідали працюють на чужих і мєнти мають даляху.Висновок - за наші гроші нас і чпокнули . НЕ ІГРАТИ І ПОМІНЯТИ МЄНТІВ - вони не надійні ,дозволяють дурити роботяг
1 Березня, 2015 12:04
den дибил
27 Лютого, 2015 15:36
Виктор А Бондар - провокатор. Мазохизм - это болезнь, а призывать к нему страну - в высшей степени уродливо, глупо. Согласен с Сергеем: жить необходимо по-человечески, в 21 веке, а не середньовічними легендами та нацистськими гаслами. Китай никого не завоевывает, а мирового влияния давно достиг, оставаясь коммунистическим идеологически, значит не в "-измах" причина. Нужно работать, строить, а не разрушать экономику! А в помощь брать тех, кто проверен исторически, не продаст и не предаст! Запад еще никого не возродил, он не терпит конкуренции.
27 Лютого, 2015 15:36
Виктор А Бондар - провокатор. Мазохизм - это болезнь, а призывать к нему страну - в высшей степени уродливо, глупо. Согласен с Сергеем: жить необходимо по-человечески, в 21 веке, а не середньовічними легендами та нацистськими гаслами. Китай никого не завоевывает, а мирового влияния давно достиг, оставаясь коммунистическим идеологически, значит не в "-измах" причина. Нужно работать, строить, а не разрушать экономику! А в помощь брать тех, кто проверен исторически, не продаст и не предаст! Запад еще никого не возродил, он не терпит конкуренции.
27 Лютого, 2015 15:04
Thyhor Просто стадо тупих баранів яким хватить біколора,пару патріотичних висловів і можна їм не давати їсти і пускай живуть як бомжі.Коли доллар піднявся при Януковичі на 90коп зразу всі великі патріоти зловилися за голову який жах з країною проходить,давайте революцію,москалів на ножі,жити по новому.А тут така жопа всіх накрила що скоро країні вже остаточно п***дец но ні,ми будем терпіти,слава Україні урааа.[***].Розпадеться ця лепраторія і буде всім краще.
27 Лютого, 2015 01:03
Мирон Долар буде по 1000, всі знов почнуть садити бульбу і іздити на ягоди до ПольшІ, чи в Чехію, ходити за субсидіями, збирати на поіздку на море в одесу 5 років, купувати польсбкий маргарин і мешти раз в рік. Так ми ще відстанемо від цивілізаціі ще на 50 років, а потім німці і поляки львів куплять за мілйон евро, як Манхеттен у індійців? Чи може нам дадуть зброю і ми поможемо москалям спалити ще 4-5 областей перш ніж заспокоімося і почнемо думати головою?
27 Лютого, 2015 00:39
Леля Банкиры и те кто сейчас у власти сделали майдан- гос переворот. В итоге большая часть банков подучили докапитализацию за счет народа, банкиры же вывели сотни миллионов, далее курс доллара в 5 раз- это значит что гос предпричтиям, которые основные депозиты держали в грн - банкиры должны в 5 раз меньше. А еще будет новая приватизация обанкротившихся гос предприятий. Будет приватизация трубы( нафтогаз), земли, дорог, больниц. Каждая сожженая шына на майдане принесла текущей власти, банкирам и тем кто помогал майдану сотни тыс долларов. Благодаря АТО (которую власть не называет войной- так как поставит гарантов - англию, францию в неловкое положение ) курс далее падает, народ нищает, гос предпоиятия встанут, выигрывают иностранцы, которые за дешевую гривну смогут купить все очень дешево а еще дать кредитов, которые текущая власть воруя отдаст откатом. Что делать? Не поддаваться на провокации, не убивать, способствовать миру, думать над тем как остановить разрушения и начать создание новых экономических благ. Учится и иметь свое собственное, не навязанное сми, аргументированное мнение.
27 Лютого, 2015 00:34
Андрій ООООО, як [***] забурлило!!! Значь правду Бондар написав!!!!! Слабаки хай ідуть в [***]! ГЕРОЯМ СЛАВА! ВИСТОЇМО!
27 Лютого, 2015 00:18
Андрій Стаття для заспокоєння мас в стилі анекдоту "ціхо ціхо". Нормальна людина не хоче жити в одному світері чи голоді, враховуючи що в німеччині є автобани ще з часів Гітлера і у людей є кошти на авто і бензин. Потрібно вимагати від себе і створювати достаток а не погоджуватись на злидні. В аналізувати хто каже правду а хто провокує. Якщо одразу не видно то аналізувати по наступним діям чи результатам. Вам казали що от от візьмуть в европу, але тепер зарплата нижче квитка на автобус до европи. Вам казали буде краще- ще на майдані. Стало краще? Крим, ато, 40 за долар? Чи варто далі вірити цим людям що вам щось далі кажуть?
26 Лютого, 2015 19:48
Сергей а выход только один - убирать долбоебов и нациков на плечах которых онипришли к власти. Парашу вашу, яйценюха, трупчинова и ко в клетку, до суда и виселицы. Русофобов, нациков и журнашлюх войну провоцирующих в галицию с последующей пердачей польше, австрии и венгрии, они с ними сами разберутся. Гнать пиндосов с их советами, запрещать Свободы, правые секторы и прочее дерьмо... Руководство и буйных активистов туда же , в клетку, до суда. Прекращать войну и договариваться с востоком, восстанавливать экономические отношения с рф, вынимать экономику из жопы, восстанавливать донбасс.. Как? Да хоть Витю обратно звать, иначе опять дерьмодемоны перегрызутся за власть, чтобы зачистил плацдарм от того говна, которое повсплывало после майдана, загнать рагулье в стойло, очистить инфрмационное пространство от говножурналистов провокаторов... потом выборы...
26 Лютого, 2015 19:40
ляля Таке враження, що стаття заказна
26 Лютого, 2015 14:16
замира Помню 90-е. Очень хорошо помню. И бартер, и мундерку с квашенной капустой без масла...И бензовоз под ВР...И журналиста CNN, которого ножем исполосовали кремлевские братья х-ла (КГБисты) за правдивую информацию... Но мы выстояли. Нас было много. Но Кремль это не устроило. И вот продолжение следует. Серьезное. Поскольку не удалось захватить Украину через предателей-януковичей и иже с ним, которые топчут украинскую землю и жрут украинское сало. Так не нойте, не бегите, возьмемся за руки и вместе раздавим это вечное кремлевское рабство. Даже с долларом по 100, даже с мундеркой без масла. Пусть хоть дети живут как люди, а не стадо баранов для обогащения одного урода и его холуев!
26 Лютого, 2015 14:07
Ольга Таке враження, що коментують тільки з тієї більшості, яка буде тікати, ну і ще зайди з Орєхово-зуєва. Пан Андрій говорить голосом народу, якому нарешті набридло виживати і він вирішив здобути собі шанс на життя. Бондар особисто для мене давно є одним з небагатьох моральних авторитетів. А ви тут розвели нюні - скільки терпіти... не терпіть, працюйте, [***]ь, або валіть уже нареш ті на багатші села, без сопливих справимось)))
26 Лютого, 2015 13:37
Саша Я иду на х... Й. А автора статьи прошу идти за мной, шаг в шаг, и не отставать... Редкий бред, причем опасный.
26 Лютого, 2015 11:12
Макс Як на мене питання постачання зброї вирішене, зараз це лише питання часу.
Мы не должны ждать светлого будущего, иначе не дождемся как и все наши прабабушки. Мы должны добыть его. Это же конфликт которому сотни лет, либо мы его разрешим, либо отложем его разрешение нашим правнукам.
Любителям игр с нулевыми суммами:
Отправьте своих детей в университет, любая высшая школа полнее откроет перед ними мир. Потом этот мир они откроют вам, останется только слушать.
26 Лютого, 2015 03:07
Леша Это безумие, украинцы, чистое безумие. Разве вы не понимаете - Порошенко, Яценюк и прочие делают то, что ВАМ хочется, говорят то, что ВАМ хочется только благодаря тому, что в сговоре с западными "партнерами" присели вам на уши несколько лет назад с этими идеями по всем каналам, и теперь уже заднюю давать бессмысленно. Экономика изначально была единственной проблемой. Страна, которая не может себя прокормить, не имеет, не может иметь никакой субъектности. Разве они честно объяснят вам, что ассоциация с Европой нужна была друзьям элиты из Европы и Америки? Расскажут вам по ТВ о том, что пустословие про инвестиционный климат, эффективный менеджмент и европейские стандарты нужно было затем, чтобы НИЧЕГО не делать по факту в реальной экономике? Поймите, на Западе РЕАЛЬНО всем управляет частный капитал, не на виду, "невидимая рука рынка", - и поэтому там аналитики все это обсуждают. Вы частному капиталу как партнеры не были интересны изначально, поэтому отдаваться ему можете сколько угодно - вас тупо списывают в утиль, интересна только ваша земля (ситуация, как и у нас в РФ, кстати - просто нам повезло с ресурсами больше, пытаемся подороже продать). И все политики от Кучмы до Порошенко рассуждают про эту неолиберальную чушь, а вы все еще не поняли, что так они просто спихивают всю ответственность на Капитал, не собираясь решать никаких проблем и ничего строить. Можно сказать миллион слов про инвестиционный климат, даже если ты полный идиот. А вот чтобы построить завод и начать делать что-то конкурентоспособное, надо быть выдающимся, сильным человеком - и не 5 лет работать, а все 25. Поймите, в мире капитализма бешеная инерция и очень напряженные условиях для тех, кто не вписывается - их списывают. Неужто вы хотите не вписаться целой страной??
Если бы вы готовы были организоваться НА ДЕЛЕ не из зависти (мы Европа!) и не против коррупции (смысл избивать чиновников при почти легальном беспределе капиталистов, которые переживут любую власть - и это доказано), а чтобы что-то, наконец, ПОСТРОИТЬ - ЕСовцы не хвалили бы вас, потому что ЕСовцы уже списали вас, вы не из их племени, вы заранее побежденный конкурент и питательная почва для их новых проектов (которую они с середины XX века пытаются взять, правда 40млн нахлебников надо еще убрать). И не играть теперь по их правилам (не умирать) - для этого надо иметь яйца. Пока что воли к жизни я не вижу. Дай Бог, она проснется!
26 Лютого, 2015 01:09
Euro Долар по 50 бензін по 40
Скачемо
Долар по 100 бензин по 80 скачемо,бо від таких цін хоч не хоч заскачеш))
26 Лютого, 2015 01:03
Звягель Має право позбавляти життя окупантів і паходу пару тисяч своїх разом з дітками. і виявляється коли скрізь жопа, то для українця нормально. Шанс - то рожева мрія, а робота за їжу то для нас святе.
26 Лютого, 2015 00:52
Семен В 90-і було чим торгувати по закордонах. А про який шанс говорить цей нещасний? Ми все прийдьом к победе комунизма?
26 Лютого, 2015 00:21
ola Роль жертви, яку нам накинули і накидають впродовж сотні років, не дає нам здійснювати повноцінні акти помсти.
26 Лютого, 2015 00:21
сом Хто робив той і буде робити, а хто пи...дів той і дальше буде гнати х...ню. Рано чи пізно все хороше закінчується, це доведена закономірність. Треба приймати міри і рухатись вперед. Пи..діти не мішки носити!!!
26 Лютого, 2015 00:00
Роман та ні, Саша Петров-Іванов просто дебіл. Його не заперло. У нього ключова фраза "с..би с Востока Украины со своей Украинской Армией" - типу свали зі своєї хати, бо тут Я - кацапська б..ля..дь жити хочу
25 Лютого, 2015 23:58
Роман На початку 20-ого століття Українців було близько 91-ого мільйону. Була найбільша європейська нація. Поки смердюче москальське [***] не поперло на нашу землю. Чи це теж Незалежність винна?
25 Лютого, 2015 23:27
Олесь "ліквідацією 40-мільйонного народу" - за это можно поблагодариь незалежность, благодаря которой исчезло 12 миллионов населения бывшей УССР
"вижити для чогось принципово кращого" - очередная морковка для осла. Это типа в разделе терпите ужасы жизни, а когда сдохните попадёте в Рай. "щось краще", "другу хвранцию" и т.д. вы уже строите 24 года, а в реалии, одна деграцация всего и всега. Полипшення откладывается. Может хватит нести бред и издеваться над людьми с вашими мифами о свитлом европейським майбутним и начать строить не нацисткий русофобский анклав а сильное федеративное государство для ВСЕХ и быть надёжным торговым партнёрм как с западом так и с востоком?
25 Лютого, 2015 22:48
Nata Як можна писати такий брєд (маю на увазі статтю)!!! А ключова фраза "ВИЖИТИ для чогось принципово кращого" це взагалі п....ц! Люди, ви що взагалі себе не поважаєте! Ми і тільки ми самі винні у тому, що у нас в країні твориться і звичайно важко визнати, що ми самі це натворили, точніше нас уміло скерували, краще знайти винних і зіпхнути все на когось...
25 Лютого, 2015 21:53
ірина Сашу петрова иванова заперло? Так я я також скажу, не було б його єбучого януковича, не виходили б люди на майдан! Не тирив би його єбучий янууович і вся його сімєйка, люди не виходили б на майдан. А на рахунок війни - в Грузії майдану не було, а війну там расєя все рівно зробила. Так що закрий морду, саша петров иванов!
25 Лютого, 2015 20:04
Ксения почему мы должны переживать кризис ради светлого будущего?
Когда будет это будущее? Моя прабабушка его ждала, переживая первую мировую, революцию, 2 мировую. Бабушка ждала его, вкусив всю "прелесть" совка. Родители застали развал союза, отсутствие еды в магазинах и редкую радость - импортные джинсы. Сколько ждать?
Еще 100 лет?
25 Лютого, 2015 17:22
Укроп Большинство неадекватных комментариев.. Администрация, удаляйте этот мусор.
25 Лютого, 2015 16:33
Олена Стаття за риторикою дуже нагадує російські ЗМІ:" Ми будемо істи одну картоплю. Ще не таке терпіли, зато Кримнаш і покажемо американцям". Чому ми повинні звикати до думки, що жити в стані постійної економічної кризи це нормально? Чому автор протиставляє економічний розвиток та реформи —незалежності? Або долар по 100 або російське домінування? Автор пише такі речі, бо він відносно молодий, він може собі дозволити потерпіти і почекати. Так само покоління наших батьків 25 років назад мало надію, і зробило все можливе і неможливе, щоб не повернутися в 90. Так минуло їх життя. І я думаю, їм було би гікро знову побачити своїх дітей в одному светрі. А ми свідомо будемо терпіти та чекати, не боячись, що і наше життя пройде так само — в постійній боротьбі за перший рівень піраміди Маслоу?
25 Лютого, 2015 15:34
василь Чому ми такі бідні? Бо нас постійно закликають (і ми віримо), що це нормально., нормально постійно терпіти, виживати і чекати кращого майбутнього.... Хватить вірити і думати, що ціле життя виживати - це нормально. Це - НЕНОРМАЛЬНО!!!! І не треба говорити про якісь позахмарові та абстрактні ідеї, коли вся влада і її ідеологія тебе постійно принижує і опускає до рівня раба
25 Лютого, 2015 15:20
Ігор Криза – це нормально. Правда - це брехня.
Не треба було казнокрадів вибирати. Війна тут нідочого.
25 Лютого, 2015 14:59
lemberg дурень думкою багатіє, а автор тим, що в нього є светр...
25 Лютого, 2015 14:57
Саша Петров-Иванов Вот как раз благодаря таким милым дядечкам, которые пишут свои свитера...
а) продолжается война, якобы оправданная фразой "чтоб украинца не убивали должен убивать он". Съеби с востока вместе со своей укроармией и никто тебя убивать не будет.
и б) народу вдалбливается в мозг, что то, как он живет - это норма. Нет-нет, майдауны, я буду вам все время напоминать, что до вашего ебучего майдана кризиса не было. И его не было бы, если бы не ваш ебучий майдан.
25 Лютого, 2015 14:57
Саша Петров-Иванов Вот как раз благодаря таким милым дядечкам, которые пишут свои свитера...
а) продолжается война, якобы оправданная фразой "чтоб украинца не убивали должен убивать он". Съеби с востока вместе со своей укроармией и никто тебя убивать не будет.
и б) народу вдалбливается в мозг, что то, как он живет - это норма. Нет-нет, майдауны, я буду вам все время напоминать, что до вашего ебучего майдана кризиса не было. И его не было бы, если бы не ваш ебучий майдан.
25 Лютого, 2015 14:57
Саша Петров-Иванов Вот как раз благодаря таким милым дядечкам, которые пишут свои свитера...
а) продолжается война, якобы оправданная фразой "чтоб украинца не убивали должен убивать он". Съеби с востока вместе со своей укроармией и никто тебя убивать не будет.
и б) народу вдалбливается в мозг, что то, как он живет - это норма. Нет-нет, майдауны, я буду вам все время напоминать, что до вашего ебучего майдана кризиса не было. И его не было бы, если бы не ваш ебучий майдан.
25 Лютого, 2015 14:54
Александр надеюсь, что этот рагуль в свитре уже на передовой! Потому как сидеть в окопах - это не на диване...
25 Лютого, 2015 14:53
lemberg То що, Капітане Очевидність, прикажете робити: брати в руки лопату і садити капусту біля хліва, як казав Азіров. Ваші думки - все переживемо, все перемелемо, нагадують мені росіянина, якому вилізли на голову, накинули ярмо на шию, а він тішиться, що ще живий. Аби не гірше, аби війни не було... Україна скочується в 90-ті за рівнем життя і подумайте, як то все відбудовувати, щоб повернутися до нормального рівня??? Чи ще століття чекати, поки краще стане?
25 Лютого, 2015 14:39
Петро Думаю, що гривня буде падати і дальше, тільки по причині находження Готаревої в нацбанку України. Гонтарева, взагалі її поява на телеекрані,викливає у населення України істерію. Навіть тоді, коли вона не говорить. А якщо пробелькоче про підвищення за газ, компослуги, або щось інше, народ біжить в банк , і забирає гроші. Нехай Порошенко забере Гонтареву туди, звідки її взяв, і автоматично гривня почне зростати
25 Лютого, 2015 14:22
Юрий Ничего себе статейка . Одно если доллар сам по себе .А другое дело когда наш Вальцман при помощи своей подружки Гонтаревой обваливат его с целью обогащения .За счет народа . А вот это уже надо на вилы поднимать .Верхушка потеряла меру страх перед людьми имея их за быдло которое молчит как скотина !
25 Лютого, 2015 13:24
Правий Смішний пі..ож, яким можна годувати хіба в х..лостані.
Так не буде, що одні собі набивають мошну, а інші будуть виживати, і на війну не треба списувати, яка на початках взагалі була на плечах волонтерів.
"Його вимога-мінімум – не вбивайте. Його вимога-максимум – не заважайте жити." - повна фігня, вимоги вже давно змінились.
Сторінка:12
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!