Не їздити удвох та у погану погоду. Що кажуть про ДТП електросамокатів у компанії з прокату

3326 0
Минулого місяця за участі електросамокатів трапилось декілька резонансних ДТП. Після однієї з них 29-річний мешканець Дублян ще досі перебуває у лікарні. Лише нещодавно його перевели з реанімації.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Через те, що в Україні досі не прийняте чітке законодавство стосовно електросамокатів, кожен використовує їх на власний розсуд. Наприклад, у Львові на електросамокаті можна побачити десятирічних дітей, які їздять по двоє. Tvoemisto.tv досліджувало, чому у Львові часто стаються аварії за участі електросамокатів, які рекомендації для водіїв електросамокатів розробила Львівська міськрада та публікувало коментар юриста, які штрафи передбачає закон за ДТП на електосамокаті та як захиститись потерпілому.  У цьому ж бліц-інтерв'ю ми розпитали керівника напряму із розвитку шерінгових сервісів компанії Bolt в Україні Антона Милку, якою є відповідальність їхньої компанії за безпеку користувачів, чи застраховані клієнти та якими є рекомендації для тих, хто їздить електросамокатом.

Із чим ви пов’язуєте збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод за участі електросамокатів Bolt в Україні?

На цей момент ми не спостерігаємо тенденції на збільшення кількості ДТП за участю електросамокатів Bolt, кількість інцидентів не перевищує показників минулого року (за даними редакції, у Львові менш ніж за три місяці було зафіксовано близько тридцяти таких випадків). До того ж варто зауважити, що зараз зріс попит на приватний електротранспорт. Стало більше власників особистих самокатів, які можуть порушувати правила, що призводить до ДТП за їх участі.

Читайте також: Унаслідок ДТП у Львові 26-річний водій електросамоката потрапив до реанімації

Які заходи безпеки вживає компанія для водіїв електросамокатів?

Перед першою поїздкою користувач проходить інструктаж з безпечного пересування на електросамокаті. Також ми рекомендуємо встановити режим «початківця», який обмежує швидкість до 15 км/год. Крім того, ми радимо одягати засоби індивідуального захисту, зокрема захисний шолом, та мати світловідбиваючі нашивки на одязі. Ми не рекомендуємо рухатись електросамокатом в погану погоду, в умовах недостатньої видимості та по слизькій дорозі. На електросамокатах Bolt також постійно ввімкнені передня і задня фари, щоб у темний час доби було чітко видно дорогу.

Ми співпрацюємо з владою тих міст, де працює сервіс прокату електросамокатів Bolt. Для наших користувачів ми сформулювали перелік основних правил користування самокатом:

  • Одне з найважливіших ― надавати перевагу пішоходам, пропускати їх на тротуарах і пішохідних переходах. 
  • Електросамокат призначений для однієї людини, тож рухатися на ньому вдвох небезпечно. 
  • Після проїздки потрібно паркувати самокат так, щоб він не заважав іншим людям та руху транспорту. 
  • Не можна використовувати електросамокат у стані алкогольного сп’яніння. 
  • Користувач повинен рухатися по передбачуваній траєкторії так, щоб усі учасники руху розуміли його дії. 

 

Чи розповсюджується на водіїв електросамокатів страхування?  Чи компанія відшкодовує завдані збитки через ДТП?

Кожна поїздка на електросамокаті Bolt застрахована. Страхування покриває всі ризики, пов’язані з травмуванням користувачів. Якщо дії користувача сервісу завдадуть шкоди третім особам, страховка також покриє ці витрати. Загальна сума страхування кожної поїздки становить 200 тисяч грн. Страховка діє з моменту розблокування до моменту блокування електросамоката.

Читайте також: «Реально небезпечно». Що робити з електросамокатами у Львові

Яку суму відшкодувань було виплачено водіям електросамокатів Bolt в Україні за останніх сім місяців?

Ми дотримуємося GDPR (загальний регламент захисту даних), тож не можемо розголошувати. 

Додамо, що минулоріч через суттєве зростання кількості людей, які їздять містом на електросамокатах, та популярність нового виду транспорту у Львові побільшало конфліктів на дорогах і тротуарах. З’ясувалось, що в країні, та у місті зокрема, не було чітких правил, які б регулювали цю сферу. Tvoemisto.tv провело публічну дискусію про правила користування легким електротранспортом у місті. Спочатку користувачам такого транспорту радили використовувати інфраструктуру велодоріжок і не виїжджати на тротуари. Після дискусії у ЛМР пообіцяли створити роботу групу та напрацювати правила безпечного користування елексамокатами. Окрім цього, Тvoemisto.tv публікувало експрес-інтерв’ю з керівником управління транспорту міськради Львова Орестом Олеськівим про майбутнє електросамокатів у Львові.

Після цього у Львові напрацювали правила, які стосуються саме користувачів електросамокатами. За ухвалою, яку прийняли депутати на засіданні сесії ЛМР, дозволили рухатись по тротуарах, пішохідних доріжках, у парках, скверах та на паркувальних майданчиках на електросамокатах, але тільки зі швидкістю до 5 км/годину. Як повідомили у коментарі Tvoemisto.tv у пресслужбі ЛМР, затвердженні правила дійсні і надалі. Детальний перелік заходів можна переглянути в ухвалі.

Роман Тищенко-Ламанський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!