Не одразу впізнали Потоцького. У Львівській галереї мистецтв триває виставка однієї картини

2410 0
Через помилку, десятки років вважали, що на полотні, авторства Леопольда Горовіца, зображений львівський художник Александер Рачинський, але насправді це є граф Альфред II Юзеф Потоцький.
портрет Альфреда Потоцького. Фото Інни Баблоян

портрет Альфреда Потоцького. Фото Інни Баблоян

29 липня у Дзеркальній залі Палацу Потоцьких відкрилася виставка під назвою «Альфред Потоцький: особистість, рід, історія». Подія присвячена 205 річчю від дня народження визначного мецената та поціновувача мистецтва, політика та державного діяча. До експозиції увійшла усього одна живописна робота – портрет Альфреда Потоцького. 

«У збірці галереї практично немає портретів представників роду Потоцьких. Саме тих, які володіли цією резиденцією, де ми знаходимося. Експозиція європейського мистецтва XIV – XVIII існує вже 15 років і, весь цей час, відвідувачі запитують:  чи можна побачити портрети власників палацу? Нарешті, сьогодні ми це можемо зробити», – розповідає заступниця директора Львівської галереї мистецтв Анна Легедза.

Портрет Альфреда Потоцького перейшов до збірки галереї із львівського міського казино понад 80 років тому. Проте, через помилку, весь цей час, вважали, що на полотні авторства Леопольда Горовіца зображений львівський художник Александер Рачинський. Але виявилося, що то копія роботи Горовіца, яку виконав Рачинський, а на портреті зображений граф Альфред II Юзеф Потоцький. Розставити всі ці імена по своїх місцях змогла Світлана Стець – наукова працівниця Галереї мистецтв.

«Це вийшло мимоволі. Я працювала над виставкою угорських художників і робила пошуки відносно творів Леопольда Горовіца. Я побачила, що маємо роботу Горовіца - портрет Рачинського. Пішла у фонди, щоб на неї подивитися, вона була у поганому стані, чекала реставрації багато років. Коли ми її витягнули одразу стало зрозуміло що то портрет Альфреда Потоцького. Я знала що у творчості Горовіца є такий портрет. Проблема полягала в тому, що в нашому переліку за 1947 рік ця робота записана як робота Горовіца - портрет Рачинського. Внизу є підпис  «А. Рачинський» потім літера «Р» і «Горовіц». Літера «Р» може трактуватися двояко. Через те, вочевидь, були неправильно внесені дані про авторство. Але в нашому випадку – це вказівка на те, що робота є копією», – розповідає Світлана Стець.

Читайте також: Куди піти у Львові на вихідні. Tvoemisto.tv рекомендує

Офіційне повернення справжнього імені чоловіка, зображеного на портреті відбулось у 2020 році, а на початку 2021 року сильно пошкоджена часом знахідка потрапила до реставраторів. Виявилося що твір вже реставрували раніше, і це втручання має негативні наслідки. До цієї проблеми додались численні деформації та розрив полотна довжиною 12 сантиметрів. Працювала над реставрацією портрета Альфреда ІІ Юзефа Потоцького художниця-реставраторка Інна Баблоян. На усунення усіх недоліків знадобилося близько року.

Портрет Альфреда Потоцького до та після реставрації. Фото Інни Баблоян (Аби переглянути зображення потрібно порухати курсором) 

«Колись роботу відреставрували незвичним для сьогодення способом. Це було зроблено в якийсь період до передачі її у наші фонди. Найскладніше було впоратися з нашаруваннями лаку на тильній стороні полотна. Цей процес став цілим челенджем для мене і забрав найбільше часу. Цікаво, що портрет намальований на полотні нетипового плетіння. Таке рідко зустрічається, але чомусь художник обрав саме його. Багато роботи було з виправленням деформацій», – розповідає вона.

До процесу вирівнювання деформації та екстрагування лаку з тильної сторони долучилися також художники реставратори Юлія Островська та Тарас Камецький. Поступове зняття пожовтілої та потемнілої лакової плівки і перемалювань дало змогу відкрити багатий та тонкий оригінальний живопис, а для цілісного сприйняття твору були доповнені втрати фарбового шару та ґрунту, каже реставраторка.

Експозиція портрету Альфреда Потоцького у Львівській галереї мистецтв триватиме до 25 вересня.

Іван Станіславський

Візуалізація Дмитра Тарадайки



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!