«Не радянський меморіал». На Марсовому полі у Львові буде сквер та місця для поховань

19835 0
Згодом, місто планує оголосити архітектурний конкурс на переосмислення цього простору. На конкурсі визначатимуть архітектурні, естетичні рішення, утім вже нині простір отримує нові сенси, він буде місцем пам’яті українських Героїв.
фото: Варіанти

фото: Варіанти

Загиблих у російсько-українській війні Героїв зі Львова ховають на Марсовому полі, що на вулиці Мечникова. Раніше цю територію сприймали як радянський військовий меморіал, утім нині її планують переосмислити. Про це в коментарі Тvoemisto.tv повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

«Марсове поле – територія, яка історично сформувалася як місце військових поховань. Свого часу там був австрійський військовий цвинтар, у радянський час сформували інші меморіальні об’єкти, за незалежності тут поховали жертв комуністичного режиму, більшовицького терору, людей закатованих у Замарстинівській в'язниці в 1941 році. Також є хрест на знак пам’яті про українських січових стрільців і меморіал пам’яті героїв УПА, тут проводили і поховання воїнів УПА. Тому нині це місце запропонували для поховань сучасних Героїв», – пояснює він.

Читайте також: «Психопати сотнями не ходять. Йдеться про страшну ненависть». Дослідниця терору про злочини росіян

Територія поля починається від вулиці Мечникова та йде в глибину кварталу. Вона є частиною Личаківського цвинтаря. Уздовж сформованих поховань Личаківського цвинтаря вестимуть поховання Героїв теперішньої російсько-української війни. Простір планують змінити.

Радянський меморіал – це три ряди чорних гранітних плит з іменами загиблих радянських військових і двома рядами червоних плит між ними, що мало символізувати гвардійську стрічку. Згодом на його місці планують висадити сквер.

«Є наша концепція марсового поля загалом. Відповідно до неї, поховання Героїв відбуватимуться смугою по південн Марсового поля, далі все що північніше, це буде сквер пам’яті, а забрукована територія залишиться площею, де можна буде проводити дні пам’яті, збиратися більшій кількості людей», – каже Антон Коломєйцев та додає, що на цій території є місце для трьох сотень могил.

Читайте також: У Львові на Марсовому полі демонтовують радянську зірку

Згодом місто планує оголосити архітектурний конкурс на переосмислення цього простору. Головний архітектор Львова говорить, що на конкурсі визначатимуть архітектурні та естетичні рішення, зважаючи на ландшафт й інші умови. Утім вже нині простір отримує нові сенси, він буде місцем пам’яті українських Героїв.

Нагадаємо, що торік у жовтні у львівський Музей Терору перенесли зірку з серпом та молотом – радянський орден «Вітчизняна війна». Її демонтували з Марсового поля. Через демонтаж радянського символа у Львові МЗС Росії надіслало ноту протесту Україні.

Для довідки

Марсове поле – це радянський військовий меморіал, що розташований на вулиці Мечнікова у Львові. Раніше тут був військовий цвинтар вояків австрійської армії та союзників, які загинули у Першій світовій війні. До 1927 року на полі було майже п’ять тисяч окремих могил. У 196-1947 роках тіла ексгумували, а на цьому місці облаштували кладовище для солдатів СРСР, та НКВДистів. У 70-х роках минулого століття на Марсовому полі створили меморіал та перепоховали жертв радянського терору з Замарстинівської в’язниці.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!