Не торкайтесь обличчя руками. Як уберегтися від грипу та простуди

3864 0
Руки треба мити ретельно і з милом упродовж 20 секунд.
Джерело: Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Джерело: Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Є базові рекомендації, які допоможуть зробити себе менш вразливим до будь-яких хвороб – застуди, грипу і навіть коронавірусу. Один із перших, за словами ексочільниці МОЗ Уляни Супрун, миття рук.

Читайте також: Офісні хвороби. Як не стати жертвою малорухливого способу життя

Руки треба мити ретельно і з милом протягом 20 секунд. Якщо вода і мило недоступні, то слід використовувати антисептик. За першої ж нагоди шукати можливості помити руки водою і милом.

Миття рук просто водою без мила та витирання недостатньо ефективне. Мило і його пінка допомагають змити бруд та мікроби. Також радять не торкатися носа, рота чи очей брудними руками.

«Ми часто торкаємося своїх очей, носа і рота, навіть не усвідомлюючи цього. Таким шляхом патогенні організми з брудних рук можуть потрапити в організм, викликаючи різні хвороби. Через брудні руки передаються кишкові інфекції та той самий грип. Також мікроби з брудних рук можна перенести на інші предмети – поверхні меблів, поручні, стільниці або іграшки, або ж потім перенести на руки іншої людини», – пише Уляна Супрун.

Краплі, заражені вірусом застуди чи грипу, можуть залишатися «заразними» протягом кількох годин, залежно від поверхні, на яку вони потрапляють і умов навколишнього середовища. Як правило, довше вони живуть на твердих поверхнях – на металі чи пластику, менше – на м’яких поверхнях.

Читайте також: Як відрізнити грип від застуди. Поради від МОЗ

Серед іншим рекомендацій:

- уникати тісного контакту з людьми, які мають симптоми грипу чи застуди. Люди з грипом найбільш «заразні» в перші 3-4 дні після початку хвороби. Також дорослі, які не мають проблем зі здоров’ям можуть, передавати вірус навіть за день до появи симптомів і до 5-7 днів після початку хвороби. Діти та люди з ослабленим імунітетом можуть бути «заразні» більш ніж 7 днів.

- провітрювати приміщення і робити вологе прибирання. Надто сухе повітря у кімнаті сприяє тому, що частинки бруду та пилу довше зависають у повітрі, тому вони можуть бути додатковими подразниками та носіями бактерій і вірусів.

- вакцинуватися.Це особливо важливо для людей, які мають хронічні хвороби, дітям та вагітним. Щеплення проти грипу можна робити протягом ВСЬОГО епідсезону, а не лише на початку. Тому якщо ви досі не вакцинувалися — доцільно і потрібно зробити це зараз.

- збалансовано харчуватися, пити достатньо рідини і бути фізично активним. Дотримуватися цих базових порад доцільно завжди, аби залишатися здоровим і мати ресурс на боротьбу з хворобами.

Якщо ж захворіли, то не варто займатися самолікуванням, а консультуватися з сімейним лікарем, якщо захворіли — залишатися вдома. Звичайну застуду можна «вилікувати» постільним режимом, а грип — більш серйозне захворювання, зазвичай, потребує консультації з лікарем.

>;Tvoemisto.tv підрахувало у редакції, в середньому ми миємо руки від 5 до 10 разів на день. Пропонуємо вам залишити свою відповідь у опитуванні:

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!