Небайдужі львів’яни. Репортаж з нічного патрулювання міста

2941 0
Зараз часто на дорогах зустрічаються водії в стані алкогольного сп’яніння, на вулицях викрадають сумки, відбувається пограбування квартир та ще низка злочинів. Активісти Народної самооборони, які щоночі патрулюють Львів, розповідають, що відбувається у місті. Кажуть, у Львові немає районів, які вирізняються особливою злочинністю. Кореспондент Твого міста вирішила перевірити, що ж відбувається у Львові, коли місто засинає.

Львів’яни стали уважнішими, і, я б сказав, не такими байдужими, як минулі роки

Після «Ночі гніву», коли було оголошено повну мобілізацію самооборони і введення громадських патрулів по Львову, в Залізничній адміністрації  за один день  офіційно було зареєстровано  півтори тисячі людей. Так з активістів була створена оперативна група, яка вже майже рік щоночі оберігає спокій твого міста.

Аби потрапити до лав Народної Самооборони не потрібно особливої підготовки. 

Андрієві, власникові машини, сорок років, він працює перекладачем, а вночі два рази в тиждень вже протягом року патрулює місто

З оперативною групою "Народної Самооборони" Залізничного району заступаємо на чергування. Попередньо у райвідділі, де знаходиться штаб- квартира, хлопці озброюються аптечкою, рацією, наліпками на машину з написом «Народна Самооборона» та «бронежилетами».  «Від кулі не врятує, та від ножа засіб надійний», - жартує активіст Олег, одягаючи мене в  кевлар.  Хлопці в  камуфляжному одязі, берцах, на руках – нашивки "Народної Самооборони".  Ціна такої літньої форми від 600 гривень, придбали її за власні кошти. До купівлі зимового варіанту долучилися бізнесмени. Машина, на якій вирушаємо на патруль, належить одному  з наших волонтерів. «Ми думали знайти транспорт, але зіштовхнулись з бюрократією», - розповідає Олег. Андрієві, власникові авто, сорок років, він працює перекладачем, а вночі два рази в тиждень вже протягом року патрулює місто. За словами водія, авторитет Самооборони  серед громадськості за рік часу стрімко зріс, і навіть затьмарює собою авторитет міліції. Чоловік також зауважує, що й  рівень свідомості самих  людей вже на значно вищому ступені. «Львів’яни стали уважнішими, і, я б сказав, не такими байдужими, як минулі роки», - зізнається Андрій.

На чергування вирушаємо у складі трьох  активістів та  працівника міліції.  Сергій, дільничний райвідділу Залізничного району, людина  нової системи. Хлопець тільки після інституту, тісно співпрацює з Самообороною вже майже рік. Переконаний, що якщо працівники  міліції продовжуватимуть у такому ж дусі, і так відповідально ставитимуться до своєї роботи, як хлопці з Самооборони, то авторитет українських правоохоронців буде таким же, як у американських «копів».

Як змінились рівень і структура злочинності у Львові?

Офіційно  патруль закріплений лише за Залізничним районом, та на практиці хлопці працюють по всьому місті, залежно від  ситуації. Виклик може прозвучати у будь-який момент, найчастіше тоді, коли потрібна підмога. А коли натраплять на нетверезого за кермом, то намагаються перехопити горе –водія. Такі випадки зустрічаються досить часто.  Андрій каже, що непогано було б мати  «мигалку» на машині, адже люди часто насторожуються, помічаючи когось у себе на хвості. Аби чути повідомлення інших оперативних груп, у машині ввесь час працює спеціально встановлена система Zello на телефоні. Активісти розповідають, що терористичних актів та різного роду диверсій очікувати не слід, правопорушники, зазвичай, - самі львів’яни. Утім, дільничний Сергій  повідомив, що рівень злочинності у місті зріс після напливу біженців зі Сходу. «Раніше грабежі квартир та промисли «барсєточників» великою популярністю не користувались, але сьогодні вони  зустрічаються частіше», - розповідає Сергій. У Львові також немає районів, які вирізняються особливою злочинністю. Порушення зазвичай такого роду: водії в стані алкогольного сп’яніння, викрадення сумок, пограбування квартир, сутички на вулицях. Ба, наша оперативна група навіть мала справу з нетверезою міліцією.

Хлопці патрулюють два рази на тиждень з 10 вечора до 3 ночі. Спати інколи і  не лягають, залежно від подій. Декому зранку на роботу, декого чекає вдома сім’я. Запитую в Олега, що змушує його не спати вночі. «Мотивація моя – міцний сон  дітей. Я спокійний, адже знаю тепер, що коли моя дружина повертатиметься додому, буде кому її захистити», - відповідає мені ініціатор створення патруля Олег.

Запитую в Олега, що змушує його не спати вночі. «Мотивація моя – міцний сон  дітей

В районі Залізничному пограбування, - повідомляє жіночий голос з системи Zello. Виїжджаємо на місце злочину. Там вже вартує міліція. Сорокарічний Валентин збирав гроші на АТО, по дорозі додому його побили і вилучили кошти  в сумі 6 тисяч. За словами потерпілого серед злочинців була дівчина на ім’я Ліля та двоє молодиків у чорних куртках. Ми вирушаємо на пошуки крадіїв. Обходимо нічні заклади на Залізничній, об’їжджаємо вулиці. Такі випадки, розповідають активісти, трапляються чи не щоночі, правопорушників також часто вдається затримати. Окрім вилучення сумки,сутички на Пасічній та нетверезих молодиків ніяких надзвичайних ситуацій у місті за цю ніч не відбулося. «Дощова погода не передбачає нічого цікавого», - зауважує один з активістів. Оперативна група має також свою спільноту  «Оперативні Новини Патруля Самооборони»  у Фейсбуці, де  звітує про свої пригоди за ніч патрулювання. Окрім сотні Залізничного району  Львів патрулюють сотні Франківського, Сихівського та Галицького районів.

Варто відзначити, що окрім забезпечення спокою нічного Львова, Народна Самооборона виконує ще ряд важливих завдань. Громадське формування займається підготовкою та навчанням самооборонців, боротьбою з корупцією, наглядом за діяльністю правоохоронних органів, волонтерською діяльністю, забезпеченням безпеки львів’ян під час проведення акцій та ін.

Якщо Ви хочете долучитися до ГФ «Народна Самооборона» телефонуйте за номер телефону: 098 882 75 89
 

Автор - Олександра Лейзем

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!