Безпека на Хуторівці після реконструкції вулиці. Коли виправлять проблеми

8186 0
5 січня на Хуторівці трапилася ДТП – водій авто на смерть збив 72-річну жінку.
Фото: Тараса Бабенчука

Фото: Тараса Бабенчука

Вулиця Хуторівка, яку ще восени відкрили після реконструкції, нині є доволі небезпечною. На шестисмуговій дорозі досі не працюють світлофори. Також ще не облаштували спуску з проспекту Червоної Калини, з моста, на вулицю Хуторівку. Коли вдасться допрацювати проблемні моменти на Хуторівці Тvoemisto.tv з’ясовувало під час стріму у розмові із директоркою ЛКП «Львівавтодор» Оксаною Єстеферовою і її заступником Євгеном Калитичем.

Читайте також: Понад мільярд гривень на дороги. Скільки вулиць відреконструювали у Львові в 2020 році

Неподалік вулиці Боднарської шість смуг дороги можна перетнути на нерегульованому пішохідному переході. Втім, він доволі небезпечний. Автомобілі, які їдуть із перехрестя вулиць Стрийська – Наукова, часто розганяються саме перед ним.

«Згідно з проєктом тут не було регульованого переходу. Проєкт погоджений поліцією, у них зауважень не було.  Втім ми звернемося до наших проєктантів, можливо варто зробити острівець безпеки. Тут є смуга безпеки», – каже Оксана Єстеферова.  

Щодо світлофору, то Євген Калитич каже, що його встановлять, якщо таке рішення прийме комісія Львівської міської ради з безпеки руху. 

Інша небезпечна ділянка вул. Хуторівки – поблизу вулиці Демнянської, неподалік Духовної семінарії. Там є пішохідний перехід, на ньому 5 січня збили жінку, вона загинула. Цей перехід регульований, втім світлофори не працюють досі.

«Для того, аби підключити електроживлення 220 вольт, довелося би будувати дві опори, технічно це складно на схилах. Тому техумови переробили. Буде живлення з Демнянської. 20 січня працюватимуть фахівці Львівобленерго», – пояснює Євген Калитич.

Читайте також: Цього року у Львові хочуть продовжити вулицю Суботівську, щоб з'єднати Рясне і Левандівку

Він каже, що водії не дотримуються правил дорожнього руху, мовляв, на дорозі встановили усі необхідні знаки, видно де перехід, тому водій мав би зменшувати швидкість перед ним.

Втім, можливо, якби проєктанти врахували усі деталі, зокрема й щодо точок для підключення світлофорів, то 5 січня не сталося б трагічної ДТП.

Оксана Єстеферова каже, що проблеми із підключенням світлофорів не вдається вирішити швидко. Світлофори на Хуторівці запрацюють не раніше, аніж наприкінці січня – на початку лютого.

«За технологією будівництва, за планом виконання робіт завжди світлофори встановлюють в останню чергу, тоді ж і з’ясовується, що є проблеми з підключенням. Підрядник починає це змінювати, це займає час», – каже вона.

Поблизу вулиці Чукаріна та ж проблема. 3 січня там збили двох дівчат. Вони, на щастя, вижили.

«Для того, щоб дотягнути електроживлення потрібно ще ряд опор на території католицього університету встановлювати. Знайшли інше рішення, буде живитися з вулиці Чукаріна», – пояснив Євген Калитич.

Урбаніст та блогер Олександр Шутюк у коментарях до стріму Тvoemisto.tv запитує, чи знають спікери про принцип Vision Zero. Він пояснює, що це принцип нульової толерантності до смертей у ДТП, згідно з яким вулиці слід проєктувати так, щоби можлива помилка водія чи пішохода не призводила би до їхньої смерті.

«Для цього використовують острівці безпеки, кільцеві розв'язки, шикани, звуження смуг руху та інші засоби заспокоєння руху. Цей принцип активно використовують у багатьох країнах, таких, як Німеччина, Швеція, Нідерланди. Завдяки цьому у деяких містах, співмірних зі Львовом за населенням, люди не гинуть у ДТП взагалі», – пише він.

Читайте також: На Хуторівці у Львові до кінця місяця мають запрацюти ще два світлофори

Євген Калитич у відповідь каже, що ЛКП «Львівавтодор» – замовник, вони «не вибирають», де встановлювати світлофори, острівці безпеки. «Ми отримуємо проєкт, оголошуємо тендер і починаємо роботи», – каже він.

Оксана Єстеферова ж зауважує, що багато проєктантів нині працюють використовуючи «доволі застарілі» методи і підходи. 

«Проєкт вулиці Хуторівки доволі старий. Його розробили здається у 2016 році. Було коригування, додавали велодоріжки, світлофори. Проєктно-кошторисна документація зараз перебуває на коригуванні. Тому, можливо, прислухаються до зауваження про острівець безпеки, врахують це», – каже вона.

Читайте також: У Львові почав курсувати новий тролейбусний маршрут 23а

Незручним і також небезпечним місцем на цій вулиці є спуск з мосту на Хуторівку, до кінцевої зупинки тролейбуса №23. Там мали облаштувати сходи, тоді з кінцевої тролейбусу можна було піднятися на проспект Червоної Калини. Нині ж доводиться пробиратись уверх болотом.

«Проєктом не було передбачено сходів, але проєктант розробив проєктне рішення. Проєкт коригується. Цього року, після корегування проєкту, після експертизи ці роботи виконають», – пояснює Оксана Єстеферова.

Вона також додає, що у залежності від того, на яку суму будуть додаткові роботи, визначать, хто буде проводити експертизу проєкту сходів.

«Якщо до 50 тисяч гривень, то можемо розраховувати на експертний інститут, де проходив експертизу проєкт Хуторівки. Якщо більше, то будемо грати тендер. Це займе трохи часу», – каже вона.

Читайте також: У Львові знову заговорили про вулицю, яку «будують» уже 11 років

Нагадаємо, капітальний ремонт вул. Хуторівки проводить підрядна організація ТзОВ «Онур» на замовлення ЛКП «Львівавтодор». Договірна ціна реконструкції вулиці – 125 млн грн.

Вікторія Савіцька

Фото та відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!