Всеукраїнська прем’єра документального фільму про Всеволода Нестайка. 7 цікавих фактів

5324 0
Прем’єра документального фільму “Всеволод Нестайко. Родом із дитинства” на відбудеться у неділю, 30 серпня, о 15:30 год. на телеканалі UΛ:Першому.
фото: umoloda.kiev.ua, uk.wikipedia.org, childlibr.org.ua, uamodna.com, itc.ua, fakty.ictv.ua

фото: umoloda.kiev.ua, uk.wikipedia.org, childlibr.org.ua, uamodna.com, itc.ua, fakty.ictv.ua

Всеволода Нестайка читали всі. Важко повірити тим, хто скаже, що нічого не чув про “Тореадорів з Васюківки” чи “В країні сонячних зайчиків”. На його текстах виростали покоління, його визнавали й давали літературні премії, та найбільше любили – діти. А все тому, що він писав не стільки про дітей, скільки для них, не втративши дитину у собі й розуміючи, що захоплює читача. Будучи родом з дитинства, Всеволод Нестайко сповна реалізував себе у дитячій літературі і був самодостатнім у цьому.

1. У стрічці своїми спогадами про улюбленця дітей і дорослих поділиться поет, видавець Іван Малкович, який останнім перевидав “Тореадорів з Васюківки”, а також художник, який працював із ним, Анатолій Василенко.

2. Історії, яких не напишуть у літературних розвідках, розповість донька Всеволода Зіновійовича Олена Максименко, про дружбу й плідну співпрацю говоритиме перекладачка його текстів Тетяна Полякова.

3. “Всеволод Нестайко – це дивовижна людина, – розповіла автор фільму Тетяна Жицька. – У нас усі письменники вважають, якщо ти не написав якийсь глобальний роман – ти другорядний письменник. І кожен все-таки хоч раз у житті намагається це спробувати. Він усе життя писав дитячу літературу, і в цьому почувався абсолютно комфортно, повністю себе реалізовував. І діти його обожнювали – він і справді їх розумів. На зйомках нам розповідали, що під час зустрічей, коли він заходив в аудиторію з дітьми, через 5 хвилин вони не бачили нікого, слухали його з відкритими ротами і готові були йти слідом. І все, що він вигадував, як зараз кажуть, квести, вікторини – вони готові були робити. Він умів з дітьми говорити їхньою мовою».

4. Всеволод Нестайко загалом був дуже відкритою людиною. Розповідають, що біля будинку, він гуляв зі своїм псом, і до нього часто підходили люди, говорили. Його впізнавали на вулиці. Коли діти-школярі ділилися своїми проблемами, він міг щось порадити.

5. Це практично перший фільм про класика української дитячої літератури. Є кілька короткометражок, але фільмів про нього так і не знайшли.

6. За спогадами матері Всеволода Нестайка, під час війни родина бідувала. Всеволод приходив і просив поїсти, вона відповідала, що нічого немає. Тоді він казав: “Ну добре, тоді просто дай водички”. Йому довелося рано подорослішати.

7. У родині Нестайків також існує легенда, що життя Всеволода почалося із пророцтва. У нього була інтелігентна родина, мама дуже любила читати, і навіть до пологового будинку приїхала з книжкою. І коли на світ з’явився Всеволод Нестайко, акушер, який приймав пологи, радісно сповістив: “Мадам, у Вас народився майбутній письменник”. І справді збулося – народився письменник, твори якого не можна не любити. Письменник родом із дитинства.

За матеріалами НТУ

Опублікувала Оксана Антонів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!