Недитячі проблеми. Як у Львові минули громадські слухання про реєстрацію у дитячі садки

4093 2
Tvoemisto.tv відвідало громадські слухання, що стосувалися функціонування освітньо-інформаційної системи та проблем при вступі дітей у дитячі садочки.

У середу, 25 липня, у Львові відбулися громадські слухання про функціонування освітньої інформаційної системи та вирішення проблеми з недостатньою кількістю місць у дитячих садках Львова. Зазначимо одразу, що останнє питання майже не обговорювалося під час слухань. Натомість учасники близько 4 годин вели розмови про технічні деталі реєстрації дітей у садки та електронну чергу, яка, на думку більшості присутніх, має великі вади.

Слухання розпочалися з обрання головуючого та секретаря – ними стали ініціатор слухань Сергій Івах та громадська діячка Мар’яна Сухнацька. На слуханнях також були присутні депутати Ігор Зінкевич та Ігор Дякович.

Для участі у слуханнях зареєструвалося 34 людини – хтось прийшов із дітьми, хтось з усією сім’єю. У залі були помітні бабусі, що виховують своїх онуків чи онучок, та молодь, яка тільки готується до батьківства.

Сергій Івах та Мар'яна Сухнацька

Читайте також: Як осучаснити дитячі садки Львова. Три ідеї

Сергій Івах як голова слухань першій надав слово представниці управління освіти міської ради Наталії Клочко. Її промова тривала близько 30-и хвилин і в основному нагадувала звіт про роботу інформаційної системи реєстрації дітей у садки та перебіг вступних процедур у цілому.

За її словами, цього року у першій хвилі зарахування дітей до дитячих садочків своє перше місце навчання отримало 6339 дітей. Після цього вже батьки мали відвідувати обрані заклади дошкільної освіти та упродовж 30 робочих днів подати директорам садочків копію свідоцтва про народження та заяву на зарахування в садок.

Медичний огляд батьки з дітьми могли пройти упродовж усього літа – це мало б полегшити забюрократизованість процедур та дати більше простору для маневру батькам. Проте вже в серпні виявилося, що з усіх кандидатів 914 батьків, яких зарахували у той чи інший садок, не принесли відповідні заяви завідувачам закладів.

«Я, маючи по посаді доступ до бази даних, промоніторила ситуацію і виявила, що батьки створили по 3-5 заявок. Цього року кількість фейкових заявок є надто великою. В одному випадку я знайшла повний збіг по імені, прізвищу, адресі та номеру телефону, де були створені 4 ідентичні заявки підряд у різні дитячі садочки. Лише відрізняється остання цифра номеру свідоцтва. Це так роблять наші батьки», – розповідає Наталія Клочко.

Читайте також: Одне приміщення на двох: чому у Львові не можуть ужитись два дитячих садки

За її словами, батькам, які у заявках прописували свідоцтва, які насправді не існують, не подавали заявки в дитячі садки – відповідно саме через це у Львові звільнилося майже тисяча місць для інших дітлахів.

Також Наталія Клочко розповіла про цікаві випадки, коли батьки приходили «здаватися» у заклади дошкільної освіти та зізнавалися, що брехливо вказували наявність пільги, якої в дитини насправді немає. Такі діти через дії своїх батьків відправлялися в кінець черги.

Уже в кінці липня відкрилася друга хвиля набору дітей у садочки. До 20 серпня батьки, діти яких не потрапили у садки першого пріоритету, мають змогу зареєструвати їх у ті заклади, де все ще є вільні місця. SMS-повідомлення про зарахування у 2-й хвилі ці батьки отримають 21 чи 22 серпня.

Враховуючи те, що черги на вступ у дитячі садочки нікуди не зникають, Наталія Клочко пообіцяла відкрити додаткові приміщення в садках, що вже працюють у Львові, та будинках, які на сьогодні перебувають у стадії відновлення. У деяких випадках в садках будуть встановлюватися триярусні ліжка, що, на думку Наталії, є поширеною у Європі практикою. Загалом до кінця 2018 року в дитсадки Львова планують зарахувати 8400 дітей.

Читайте також: У Львові оголосили набір у новостворений дитячий садок

На цьому звіт закінчився і розпочалася найцікавіша частина слухань – обговорення технічних аспектів реєстрації дітей у дитячі садочки. За словами Наталії Клочко, в управлінні розуміють, що проблеми є і їх необхідно вирішувати – для цього працює робоча група зі спеціалістів, депутатів та громадських діячів. Ця група має змінити положення про реєстрацію дітей у дитячі садочки та винести його на громадське обговорення.

Перед слуханнями в залі можна було почути основні нарікання зі сторони батьків: списки зареєстрованих закриті, в інформаційному кабінеті на сайті публікується не номер, який має дитина у черзі на зарахування, а номер, що показує, якою за ліком людина зареєструвалася у системі – тобто фактично він не відображає реального стану речей у черзі.

Через закриті списки батьки не можуть побачити, хто вже зареєструвався в дитячий садочок, скільки пільговиків, що мають першочергове право на зарахування, перебувають у черзі тощо. Відкриті списки допомогли б батькам обирати садочок, в який у дитини є набагато більше шансів потрапити.

Читайте також: У Львові відновлять роботу дитячого садка на Левандівці

Ще одним недоліком сучасної системи є те, що зареєструвати в садочок дитину можна у січні наступного після народження року, що створює фору при реєстрації для вересневих-грудневих дітей. У неповні 2 роки дитина не може йти в садок: тобто, якщо 2 роки виповнюється у вересні чи жовтні, то дитина має йти в ясла через рік – майже в 3 роки і чекати свого вступу зайвий рік, поки їхні однолітки бавитимуться в групах з іншими дітлахами.

З усіма цими вимогами так чи інакше погодилася Наталія Клочко. Вона каже, що вони обговорюються на засіданнях робочої групи, остаточні результати роботи якої варто чекати вже скоро.

Також учасники слухань висловили бажання перенести подачу заяв на зарахування у дитсаок до ЦНАПів. Так, мовляв, можна було б позбутися корупційної складової та зекономити час.

Читайте також: Послуги дитсадка для дітей не зі Львова оплачуватимуть із бюджету ОТГ

Інформаційна система наразі перебуває в користуванні управління освіти. Сергій Івах запропонував забрати цю систему від управління та зробити так, щоб вона займалася суто аналізом – на його думку, це могло би спростити процедуру реєстрації дітей.

Результатом слухань стало декількагодинне обговорення пропозицій, які учасники слухань мали б затвердити у рекомендаційному характері. Усі пропозиції пакетом учасники приймати відмовилися, тож стосовно кожного із них розпочалася дискусія.

Читайте також: У Львові створили новий ясла-садок

Врешті-решт, учасники громадських слухань рекомендували перенести дату початку реєстрації дітей у чергу на вступ в садочки із січня на вереснь та розширити перелік документів, які свідчать, що батьки мешкають у Львові. Останнє має зменшити навантаження на батьків та позбавити необхідності людей, що давно працюють у місті, проте не зареєстровані у Львові, віддавати своїх дітей не у львівські садочки.

Одна з найголовніших рекомендацій від учасників слухань – відкрити списки зареєстрованих у чергу малят до вересня 2018 року. При цьому проти цього рішення проголосувала Наталія Клочко, яка вважає, що списки відкривати необхідно, тільки от до вересня зробити це неможливо через технічні причини. Також учасники слухання рекомендували розширити перелік пільгових категорій, що будуть мати певні преференції при вступі у садочок.

Читайте також: Електронна реєстрація у садочки Львова: запитання та відповіді

У коментарі Tvoemisto.tv секретарка слухань Мар’яна Сухнацька підсумувала їхні результати. За її словами, те, що реєструвати дітей будуть у вересні – краще, ніж якби реєстрація лишилася на січень.

«Те, що прийняли – добре, адже стосується прозорості електронної реєстрації дітей. Подання документів через ЦНАПи, а не через садки прибирає момент можливої корупції. Завантаження документів при реєстрації – посвідчень пільговиків чи свідотств про народження – зменшить ризик появи фіктивних заяв. Мало чого було обговорено про алгоритми зарахування до садків та віку, коли дитина може йти у ДНЗ. Зараз ми маємо проблему – дитина, яка народилася у кінці серпня, зможе піти у садок на рік раніше, ніж дитина, яка народилася на початку вересня. Тож було прийнято рішення, що усі ці питання потрібно доопрацювати», – каже вона.

За її словами, зараз дитину можна реєструвати в садок у січня наступного після народження року: якщо дитина народилась 29 грудня 2018 року – вона може реєструватись 2 січня 2019 року. А дитина, що народилась 1 січня 2019 (через кілька днів після першої), може реєструватись аж 2 січня 2020 року.

Вона каже, що значно доречніше залишити реєстрацію з січня 2020 року для дітей, що народились у грудні 2018 року або у січні, серпні чи вересні 2019. Це передбачає закриття реєстрації з січня 2019 року для дітей, народжених в грудні 2018 року, а не перенесення дати реєстрації.

Якщо ж перенесення робти таки необхідно, то на її думку, варто переносити реєстрацію на вересень 2020 року для усіх вищепредставлених категорій – тобто за рік до вступу в ясла чи 2 роки до вступу в молодшу групу.

За словами ж депутата ЛМР Ігоря Зінкевича, який також був присутній на слуханнях, твердження управління освіти, що містяни можуть не переживати за нестачу місць в садках, бо народжуваність у Львові зменшується, не відповідає дійсності. Він зауважує, що загальна кількість населення міста фактично збільшується, через що кількість дітей у Львові може зростати, навіть не зважаючи на негативну динаміку народжуваності.

Читайте також: Садочок, в якому дітей не змушують спати: на Сихові відкриють новий дитячий клуб

Також він нарікає на проблему дітей, які не мають реєстрації у Львові, проте мають батьків, які орендують квартири в місті чи працюють тут: «Вони також заслуговують на те, щоб їхні діти потрапили у садочок. Можна додати можливість довантажувати файлом при реєстрації – довідки з роботи чи пенсійного фонду, які засвідчують проживання людини у Львові, щоб не кидати їхніх дітей у кінець черги».

Громадські слухання, що розпочалися о 19:00, закінчилися близько десятої години вечора. Кількість часу, витраченого на обговорення проблематики, засвідчує те, що і громадські активісти, і батьки, і управління освіти мають попереду ще дуже багато роботи.

Микита Гладченко


Читайте також:
30 Липня, 2018 15:42
Світлана Вікторівна Прочитала про триярусні ліжка а для чого ліжка у дитсадках взагалі? У розвинутих країнах Данії чи інших взагалі у садочках ніяких ліжечок чи килимів там просто каремати які розстеляють у кімнаті де бавилися дітлахи це економить місця та й у дітей від пилу та кліщів не має алергії + там доволі прохолодно у кімнатах для здорового сну та слідкують за вологістю повітря. У нас видумують як за часів СРСР ліжка, ковдри, нову постіль несіть.
30 Липня, 2018 11:16
Ярослав Триярусні ліжка - упс. А трируких вихователів та нянь (на зарплату 4000 - 4500 грн./місяць на руки) в ЛМР вже познаходили для роботи з цими дітьми?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!