Негода на Заході України, перше ЗНО на карантині і скандал з ІКЕА. Твоє місто. Тиждень

2931 0
Розповідаємо, якими подіями найбільше запам'ятався тиждень, що минає.

Цього тижня Україна неабияк постраждала від паводків. Затопило і Львівщину: Стрийський, Сколівський та Жидачівський райони.

Зруйновані будинки, дороги і навіть смерті від повені на Західній Україні – масштаби важко оцінити, а від відео досі моторошно. Вода на Львівщині не зійшла ще досі. Уряд виділив кошти на подолання наслідків стихії, але чомусь Тернопільської області у списку немає. 

У час затоплень виплив, якщо так можна сказати, ще один скандал – щодо меблів шведської компанії ІКЕА, для яких нелегально рубали ліси у Карпатах. Про це йдеться у розслідуванні громадської організації Earthsight, що спеціалізується на екологічних та соціальних питаннях. Постачанням бука для IKEA, кажуть автори дослідження, займається господарство у селищі Великий Бичків на Закарпатті. Державна екоінспекція України підтвердила, що лісництво видало незаконні ліцензії на «санітарну» вирубку понад 100 ділянок із квітня по червень 2018 року. 

IKEA відреагувала на розслідування – обіцяє усе ретельно перевірити і вже розпочала незалежний аудит поставок з України.

Відео, яке облетіло інтернет, бо на думку користувачів показує, що ж відбувається, якщо вода проходить через ґрунт, в якому не росте дерево. Водночас голова Держлісагентства Андрій Заблоцький заявляє, що вирубка лісів тут ні до чого – мовляв, вони б і так не впорались із такою кількістю опадів, а Івано-Франківщина, що постраждала від повені найбільше, просто має таке невигідне розташування. 

Щоб спростувати абсурдні припущення, ми поспілкувалися з експертом. Спойлер: чим старіший і «багатший» ліс, тим більше води він стримає, а затоплення це прямий наслідок незаконних і неправильних вирубок. Детальніше читайте у матеріалі.

Щодо справ коронавірусних, то цього тижня у Львів приїжджав міністр охорони здоров‘я Максим Степанов. На наше запитання, наскільки заповнені львівські лікарні хворими на Covid-19, ми так і не отримали конкретної відповіді, але міністр запевнив, що розбереться, чому Львівщина стала ковідним антирекордсменом в Україні. 

А ось чому у нас черга на ПЛР-тести, Степанов пояснив поганою роботою лабораторного центру у Львові. Тому його керівника Романа Павліва можуть звільнити. Сам Павлів розповів Твоєму місту, що лабораторія недостатньо укомплектована, але не в його компетенції це покращувати. Тобто він натякнув на бездіяльність міністерства.

Однак попри велику кількість хворих у Львові таки дозволили роботу фітнес-центрів, ресторанів, запустили потяги та громадський транспорт в області. І навіть відновили внутрішні рейси зі львівського аеропорту до Києва, Харкова, Одеси і запустили до Херсону. 

Послаблення щодо закладів харчування та фітнес-центрів у Львові прийняли міські чиновники, а обласні назвали це передчасним і запитали, хто відповідатиме за наслідки. 

Пам‘ятаєте я розповідала про баталії навколо смуг громадського транспорту у Львові? Так от, смугу на Стрийській ліквідували. Але лише після того, як водіям кожного дня  по кілька годин довелося стояти в заторах. 

Скандали зі смугами спричинили незадоволення роботою комісії з безпеки дорожнього руху, а її членів звинувачують у тому, що вони не проводять моделювання перед тим, як змінювати схему руху на конкретній ділянці. 

Нових смуг у мерії Андрія Садового поки не будуть облаштовувати. 

Ми також розповідали про львівські ринки, які нібито привласнила Софія Максимець –  дочка депутата і мільйонера Григорія Козловського. Так-от, офіс протидії рейдерства при Міністерстві юстиції скасував реєстрацію права власності на львівські ринки «Підзамче» та «Винниківський». За їхньою інформацією, ці ринки незаконно вибули з комунальної власності.

Перше ЗНО таки відбулося цього тижня – на Львівщині 5000 схвильованих школярів пройшли тестування. 

А у Міністерстві освіти кадрові зміни – ексрегіонала Сергія Шкарлета призначили виконувачем обов’язків очільника МОН. Раніше за нього не захотіла проголосувати Верховна Рада, хоч президент Зеленський дав команду зібрати за це підписи.

Тиждень видався насиченим, але попереду два вихідних. Якщо збираєтеся в гори, то пам’ятайте: у Карпатах побільшало змій. У матеріалі ми розповідаємо, що робити при зустрічі з ними. Бережіть себе і будьте здорові. Побачимось наступного тижня.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!