«Немає в репертуарі жодних оперних театрів України». У Львівському театрі презентують опери Бортнянського

1181 0
Прем’єра присвячена 270-річчю відомого українського композитора.
Фото: Lvivconvention.com.ua

Фото: Lvivconvention.com.ua

У Львові в Національному Академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької до 270-річчя Дмитра Бортняньского відбудеться прем’єра двох його опер, про які мало хто знає. Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації.

Читайте також: Як Львівська опера відкрила новий 122-й театральний сезон. Фото

Постановка опер «Сокіл» та «Алкід» відбудеться 11 та 12 вересня на чолі з німецьким композитором Андреасом Вайріхом, сценографкою Анною Шеттль та львівською диригенткою Оксаною Линів. 

Серед числа виконавців будуть як вокалісти Львівської опери, так і запрошені солісти високих чоловічих голосів. 

Прем’єру опер можна буде також дивитися в онлайн-форматі, тож одночасно з глядачами в театрі її бачитимуть у всьому світі.   

У межах заходу Львівська опера запрошує також на камерні концерти музики Дмитра Бортнянського і безкоштовні лекції, які проходитимуть 8-12 вересня:

Середа, 8 вересня

19:00 – концерт хорової музики «Бортнянський-270». Хорові духовні концерти Дмитра Бортнянського у виконанні LvivOpera Chamber Choir. Диригент – Вадим Яценко (Дзеркальна зала театру). Квитки можна придбати тут: https://bit.ly/3mT8efs

П'ятниця, 10 вересня

18:00 – здача вистави (генеральна репетиція) опер Дмитра Бортнянського «Сокіл» та «Алкід» (Глядачева зала театру). Квитки: https://bit.ly/3gQYlLu

Субота, 11 вересня

16:00 год – Відкриваючи творчість Дмитра Бортнянського. Український та західноєвропейський погляд. Лекції про життя та творчість українського композитора від українських і західноєвропейських музикознавців (Дзеркальна зала).

Вхід вільний (вхідні запрошення – у касі театру)

18:00 – прем’єра опер Дмитра Бортнянського «Сокіл» та «Алкід» (Глядачева зала). Квитки: https://bit.ly/38ts8W3

Неділя, 12 вересня

11:00 – зустріч-дискусія з постановниками опер Дмитра Бортнянського «Сокіл» та «Алкід» Оксаною Линів, Андреасом Вайріхом, Анною Шеттль, Юрієм Бервецьким, солістами опер (Дзеркальна зала)

Вхід вільний (вхідні запрошення – у касі театру)

15:00 – Бароко&Бортнянський. Концерт-презентація клавесину асоціації “Haliciana Schola Cantorum” (Дзеркальна зала). Ольга Шадріна-Личак (клавесин). Квитки: https://bit.ly/3t4QjmW

18:00 – прем’єра опер Дмитра Бортнянського «Сокіл» та «Алкід» (Глядачева зала). Квитки: https://bit.ly/3zCeVpB

Довідково

Дмитро Бортнянський – український композитор, співак і диригент, автор 6 опер, камерно-інструментальних творів, хорових циклічних концертів, 10 двохорних концертів, херувимських та причасних творів.

Предки Бортнянського вели свій рід з села Бортне у Галичині. Батько Дмитра згодом емігрував з Речі Посполитої на Гетьманщину, став жителем Глухова і змінив своє прізвище з Шкурата на Бортнянського (за назвою рідного села).

Музична спадщина Бортнянського досить велика. Як і більшість композиторів свого часу, він писав для придворного середовища: духовну музику — для Придворної співацької капели, світську — для «малого» двору в Павловську та Гатчині. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!