Для багатьох людей краще старе, хоч не ідеальне. Експерт пояснив розрив між Садовим та Синюткою

14165 0
Прогнозувалося, що результати виборів будуть дещо іншими, а розрив між кандидатами не такий великий.
Фото: Віктор Біщук

Фото: Віктор Біщук

Суттєвий розрив між кандидатами на голову Львівської ОТГ є досить неочікуваним. Як зазначив Тvoemisto.tv координатор програми спостереження Львівської організації «Комітет виборців України» Микола Бучин, на такий відрив могло вплинути кілька чинників.

Читайте також: Хто такий Синютка, який зайняв друге місце

«Екзит-поли – це ще не офіційні результати виборів, та оскільки 2 фірми, які їх показували, надали приблизно однакові результати, на них можна орієнтуватися. З високою ймовірністю можемо сказати, що на наступну каденцію отримали старого мера. Відтак, такий є вибір львів’ян. Хоча для мене такий розрив є несподіваним», – каже Микола Бучин.

За його словами, насправді, прогнозувалося, що результати виборів будуть дещо інші, а розрив між кандидатами не такий великий.

Читайте також: Садовий задоволений явкою львів'ян і каже, що готовий співпрацювати з «Європейською солідарністю»

«Між 1 і 2 туром Олег Синютка заручився підтримкою більшості тих кандидатів, які не пройшли у другий тур. Вони публічно заявили на користь Олега Синютки, тобто в дипломатичній площині він отримав перемогу над своїм опонентом. Крім того, Олег Синютка, як на мене, був переконливішим на дебатах, але тут якраз могло спрацювати інше правило. У нас в Україні та у Львові люблять навпаки – тих, на кого тиснуть і звинувачують, тих і підтримують. Згадайте, що Віктор Ющенко став популярним тоді, коли його звільнили з посади прем’єра, а Юрій Луценко – коли звільнили з посади міністра внутрішніх справ. Тобто, у нас завжди скривджених, слабких населення підтримує», – каже Микола Бучин.

Читайте також: Надолужити важче або чому перемога Садового є очікуваною

Також, за його словами, частково на великий відрив вплинуло і те, що чинний мер Львова мав більшу медіа підтримку і можливість формувати точку зору виборців. А також те, що Андрій Садовий краще зумів мобілізувати свій електрорат.

Особливість такого розриву, як каже Микола Бучин, варто шукати ще у президентський виборах.

«Рік тому в Україні проголосували за кардинальні зміни і, як бачимо, вони себе не виправдали. Можливо, спрацювало побоювання. Для багатьох людей краще старе, хоч не ідеальне, ніж знову кардинально інше, яке може призвести до розчарування чи неочікуваних результатів. Сьогодні львів’яни зробили свій вибір і його треба поважати», – каже Микола Бучин.

Читайте також: Садовий і Синютка змагаються за Львів. Інтерв'ю з обома кандидатами

Микола Бучин додав, що офіційних результатів виборів очікувати вже опівночі, максимум вранці.

Як пояснила у коментарі Tvoemisto.tv керівниця Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження» Оксана Дащаківська, те, що відрив між Садовим і Синюткою становить набагато більше, ніж 5%, є свідченням того, що насправді результати не повинні сильно відрізнятися. І переможець стане той, хто лідирує зараз.

Багато хто, продовжує вона, говорив про те, що все буде залежати від того, як кандидати зможуть мобілізувати свої виборців.

«Бачимо, що успішніше це зробив Андрій Садовий. Як він це робив, наразі відкрите питання і потребує глибшого аналізу. Однак тепер треба буде дивитися за тим, як будуть відбуватися підрахунки, чи будуть уточнюючі протоколи, але особливих змін не повинно бути через відрив великий між опонентами», – додає Оксана Дащаківська.

За попередніми даними соціологічної компанії Liberty Report на замовлення студії Савіка Шустера, за Андрія Садового проголосували 62,8% виборців, натомість за Олега Синютку 37,2% тих, хто прийшов на дільниці. За даними Cоціологічної агенції Fama, Андрія Садового підтримали 62,3% мешканців ОТГ, а Олега Синютку – 37,7% виборців.

Ольга Шведа

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!