Поблизу Львова будують еко-хатину. Відео

6481 0
Неподалік Львова будівельник Андрій Бобровицький зводить екологічний та ощадний будинок на замовлення представнинка ІТ галузі. Хатина матиме траву на даху, стіни із соломи, а замість штукатурки – глину. Будівельник вже звів кілька таких екобудинків на Київщині, але такого масштабу, як львівська хатка, будує вперше.
фото: zaxid.net

фото: zaxid.net

Ідея власника будиночку зробити його суцільно теплим і екологічним. Тому стіни у цій хатці зроблено лише із натуральних матеріалів. Трава на даху виконує не тільки естетичну функцію. «Додатковий плюс зеленого даху є те, що він є утеплювачем зверху і він добре підходить для тих умов, де є багато дощів, – розповів Андрій Бобровицький. – Тут в якості утеплювача в стінах закладено солому. Житня солома використовується, товщина утеплювача 50 сантиметрів плюс 5 сантиметрів зовнішньої і внутрішньої штукатурки – виходить товщина стін 60 сантиметрів», – зазначає будівельник.

Обіцяють, що простоїть такий будиночок 150 років, він дихатиме і завдяки глині контролюватиме вологу в оселі. У середині будинок теж буде «розумним». Зводять його невеликим саме для того, аби зекономити на опаленні. Для цього будівельники використовують сучасний метод: спеціальними трубками, змійкою обкладають стіни. Тобто механізм працювати на обігрів стін,а не повітря. У трубах вода, а воду підігріватиме піч на дровах. Варто три години пропалити і будинок на добу залишатиметься теплим. Також тут господарі готуватимуть їжу. Аби тепло не втікало, тут утеплили навіть підлогу.

«Ми використовували утеплювач, який виготовляється із вапна і спеціальних домішок і відходів лляного виробництва. Ось ці штуки це звичайні відходи костра льону», – зазначив Андрій Бобровицький.

Такі відходи коштують по 40 копійок за кілограм. А на утеплення одного квадратного метра тут пішло близько 120 гривень, але таке утеплення нетоксичне і вічне. Із часом воно стає ще міцнішим і вбирає в себе усі бактерії та сприяє зберіганню підлоги.

Усі ці механізми та засоби у будинку здешевлять комуналку для господарів в 3-4 рази порівняно з традиційними будинками. Собівартість хати – 40 тисяч доларів. Але найдорожчим є зелений дах, вартістю близько 10 тисяч доларів.

Джерело: zaxid.net

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!