Неподалік Львова згорів музей-криївка УПА. Фото

4847 0
Учора, 2-го січня, вночі згоріла криївка у Басівському лісі, у якій нещодавно облаштували музей. Керівництво підозрює навмисний підпал.

Про те, що у ніч з 1 на 2 січня 2017 спалили музей " Криївка підпільної типографії УПА " у Басівці повідомили на офіційній сторінці закладу у Facebook.

Також повідомлення про пожежу з'явилося у спільноті Варта-1. За їхньою інформацією, вогонь помітили мешканці й викликали рятувальників, та намагалися загасити його самостійно. За підрахунками, згоріло близько 150 кв м музею.

Довідка. Музей-криївку Української повстанської армії облаштували на місці, де 16 серпня 1955 року відбувся бій між упівцями і загоном НКВД. Тут була схованка упівців, які створили підпільну типографію. Це укриття використовувалося бійцями польсько-української війни 1918-1919 рр. Криївка була знайдена у 1970-х роках лісниками, однак солдати усе розібрали. Пізніше тут облаштували музей за описом Володимири Кулик на прізвисько Андрійка, яка свого часу жила у схованці і була в ній у час бою 1955 році. Криївка стала місцем для фільмування — тут знімалися кінострічки "Останній бій в Басівці", "Історія однієї криївки", фільми про головокомандуючого УПА Василя Кука, січового стрільця Дмитра Вітовського. На цьому місці зафільмований цікавий сюжет про ставлення упівців до куріння та акоголю.

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!