Незрячі у Львові створять 2 000 аудіокниг

2482 0
У Львові до кінця 2015 року планують створити першу в Україні мультимедійну бібліотеку для незрячих. Такі аудіокниги в форматі DAISY виготовлятимуть 20 незрячих. Зараз частина з них проходять спеціальні навчання.
Фото: english-online.in.ua

Фото: english-online.in.ua

У місті триває міжнародний шведсько-український проект «Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору». З травня навчання методиці виготовлення аудійованих книг у форматі «дейзі» пройшли десятеро інвалідів по зору. Навчання тривало спершу в Україні (м. Львів), а згодом продовжувалось у Швеції (м. Хапаранда) на базі академії «Svefi», повідомили tvoеmisto.tv в прес-службі Львівської міської ради.

Зараз навчання проходить друга група – 10 осіб, які приїхали з цією метою до Львова з різних куточків України: Києва, Харкова, Мукачево, Луцька тощо. Всі вони є інвалідами I групи по зору. 5 днів їх навчатимуть виготовляти книги у форматі DAISY, який дозволяє отримати зручну навігацію озвученою книгою, близьку до зручності користування плоскодрукованою книжкою.

DAISY (від англ. Digital Accessible Information System, Цифрова доступна інформаційна система) – це стандарт цифрового формату для запису цифрових аудіокниг. Це особливо зручний для користувачів з вадами зору формат, оскільки він має функцію навігації аудійованою книжкою: повністю незряча людина спроможна протягом лічених секунд віднайти будь-який потрібний їй розділ, параграф, сторінку тощо у такій аудіокнизі.

«Проект має свої пріоритети: по-перше, це література українською мовою, і, по-друге, це навчальна і наукова література, яка використовується учнями та студентами. Ці пріоритети зрозумілі для фахівців, які добре знають, що сьогодні ситуація з підручниками для середньої школи є вкрай складною, а для вищої школи – критичною. Адже підручниками для незрячих студентів сьогодні не може похизуватися жоден ВНЗ України, а середні спеціальні навчальні заклади, яких в Україні всього шість, відчутно страждають, внаслідок відсутності достатньої кількості підручників рельєфно-крапковим шрифтом», – розповіла виконавчий директор Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», керівник шведсько-українського проекту Оксана Потимко.

З її слів, завдання українського уряду – забезпечити виконавців проекту електронними версіями навчальних посібників та підручників. «На жаль, досі це питання не вирішене МОН України, але українські незрячі сподіваються, що найближчим часом доступ до електронних версій навчальної літератури, яке не потребує жодних фінансових зусиль, все ж буде», – зазначила Оксана Потимко.

Контактна особа проекту Оксана Потимко, тел. 097 244 06 84.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!