Ніч безвізу. Як відкривали двері до Європи і що насправді змінилось на кордоні

3690 0
Синютка попрощався з Росією, «Ода до радості» сповістила про початок дії безвізового режиму між Україною та Євросоюзом, а прикордонники пообіцяли реєструвати за 7-8 секунд.

О першій годині ночі 11 червня набула чинності угода про безвізовий рух між Україною та ЄС. Історичну подію відзначали не тільки у Києві, але й на Львівщині – в пункті перетину «Рава-Руська» старт безвізу зустріли оплесками та виконанням гімнів ЄС і України. Наступних кілька тижнів стануть дуже напруженими для прикордонних служб України і Польщі, адже за прогнозами пасажиропотік зросте на 20-30%.

Безвіз працює!

Пів на першу ночі. Пункт перетину «Рава-Руська» зустрічає нових гостей традиційними чергами – у три ряди до Європи вишикувалися вантажівки, мікроавтобуси та легковики. На око їх понад сто, а може, й більше. Це звична картина для українсько-польського кордону, адже за офіційними даними, оформлення подорожуючих та вантажів доводиться чекати до 6-7 годин. Водії і пасажири ліниво походжають біля своїх автомобілів та час від час з надію поглядають на захід – чи не зрушиться черга.

Пожвавлення відчутно ближче до кордону. На одній зі смуг зібралися представники влади, українські та польські прикордонники, дипломати – саме тут о першій ночі «запустять» довгожданий безвіз.

На сусідніх смугах діловито проїжджають легковики та мікроавтобуси, але за кілька хвилин усе стихає. На час старту безвізового режиму оформлення документів призупиняють. Водії та пасажири виходять із автомобілів, щоби й собі глянути на дійство.

Шикуються прикордонники та митники. Фотографи та оператори завзято знімають голову ЛОДА Олега Синютку, котрий вирішив подружитися  зі службовим собакою.

Нарешті настає північ за європейським часом. Лунають славні України та ЄС. Ось вона історична мить.

Слово бере голова Львівської ОДА. Пафос у його промові зашкалює – услід за Президентом Порошенком, він цитує російського поета Лєрмонтова про прощання з немитою Росією.

«Ми йдемо в інший світ, де завжди були українці! Я переконаний, що ми будемо разом з європейською сімєю народів, будемо з Північно-атлантичним альянсом, ми будемо на своїй землі», – провадить далі голова ОДА.

Після промов на смугу виїжджає темний «Сеат толедо». Водій та пасажири цього авто будуть першими, хто проїде в Європу після старту безвізового режиму у «Раві-Руській».

Журналісти обліплюють автомобіль. «Мене звати Володимир Рехліцький. Працюю директором школи. Я був на Євромайдані три рази, був там 18 лютого у самому пеклі», – розповідає про себе водій.

Він вважає, що своєю боротьбою українці заслужили на те, щоби вільніше подорожувати до Європи. Разом зі знайомими їде до міста Томашув-Любельський, де має багато друзів.

«Паспорт оформив у грудні минулого року. Я вірив, що безвізовий режим запрацює», – каже водій «Сеата».

Паспорти перевіряють та штампують швидко. «Безвіз працює!», – з посмішкою вигукує у вікно Володимир Рехліцький, і легковик їде на польський бік.

Не всі подорожуючі налаштовані так оптимістично. Пан Ігор із Яворова разом з іще кількома чоловіками 35-50 років спостерігають біля свого мікроавтобуса за метушнею в пункті пропуску. Вони чекають на оформлення кілька годин.

Пан Ігор – професійний перевізник і на кордоні буває два рази на тиждень. Має біометричний паспорт та шенгенську візу. «Чим заробляю? Вожу в Польщу людей, звідти везу товари. Уже 20 років», – оповідає про себе.

Мешканець Яворова вважає, що з запровадженням безвізового режиму таким як він легше не стане. «Запровадження безвізу для нас – однаково. Або, напевне, ще трішки гірше буде. До сьогодні їздили тільки за візами шенгенськими, а зараз буде більше людей, а порядку не буде. Черга є завжди, а зараз додасться людей і ми будемо ще довше стояти», – ділиться чоловік своїми міркуваннями.

Будемо оформляти документи за 7-8 секунд

Перший заступник начальника Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Руслан Краснопортко розповів, що його служба серйозно підготувалася до введення безвізу.

«Ми отримали новітню техніку – оформлення одного громадянина триватиме не більше 6-7 секунд. Ми говорили з нашими польськими колегами і вони будуть, як і ми, в максимальному темпі працювати з оформленням громадян, які перетинають кордон», – сказав він. Краснопортко вважає, що зі стартом безвізового режиму певний час буде ажіотаж, а загалом пасажиропотік зросте на 20-30%.

Щодо самої процедури прикордонник уточнив: ДПС України перевіряє, чи є дійсним закордонний паспорт і чи немає мандрівника у відповідних базах. Адже громадяни можуть перебувати в розшуку або за рішенням суду їм заборонено виїжджати за кордон. Якщо все гаразд, документи оформляють і бажають щасливої дороги. Все решта відбувається вже на польському боці кордону.

«Якщо людина їде як турист чи на лікування, то їй віза не потрібна. Але якщо на навчання чи на роботу, то слід виробити візу», – нагадав Руслан Краснопортко.

За словами голови Львівської ОДА Олега Синютки, зараз тривають переговори з Польщею – Україна хоче збільшити квоту на перетин людей та транспорту на добу.

«Черги також виникають тому, що ми можемо оформити більше, аніж передбачено міждержавною угодою, а поляки поки що більше оформляти не хочуть, тому мають працювати дипломати», – пояснив Синютка.

За даними прикордонників, зараз у пункті «Рава-Руська» за добу оформляють документи на виїзд щонайбільше п’яти тисячам осіб, а можуть збільшити це число ще на третину.

Важливо!

Польська прикордонна служба на своїй офіційній сторінці нагадала головні правила перетину кордону під час безвізового режиму.

Слід не тільки мати біометричний паспорт, але й пояснити працівникові прикордонної служби мету поїздки, умови майбутнього проживання та мати необхідну суму коштів для перебування у країні або ж документ, який свідчить про те, що організація чи приватна особа оплачує ваше перебування за кордоном.  До цього можна також додати контакти цієї особи чи організації – на кордоні можуть перевірити, чи подана інформація відповідає дійсності. Якщо ви турист, варто мати документи про заброньований номер в готелі та зворотній квиток – це, як правило, є переконливим підґрунтям для того, що ви подаєте вірну підставу поїздки.

Ще один важливий момент, про який нагадують польські прикордонники: не можна перебувати за кордоном більше, ніж 90 діб упродовж кожного із 180-денних періодів. До цих 90 днів додають усі попередні короткотермінові подорожі, включно з тими, що були до заповадження безвізового режиму.

Консул Генерального консульства України в Луцьку Юрій Кучерявий розповів Tvoemisto.tv на підставі попереднього досвіду роботи, що найчастіше проблеми на кордоні виникають через наступні фактори:

·       Нестача коштів для перебування в країні призначення, адже практично в кожній країні такі вимоги відрізняються;

·       Нестача документів, які підтверджують наявність коштів та нерозуміння, про які саме документи йдеться;

·       Невідповідність справжньої мети поїздки задекларованій у документі.

«Перед поїздкою треба уважно вивчати вимоги, встановлені у країні, куди ви збираєтеся і не менш уважно заповнювати документи», – порадив Юрій Кучерявий.

З огляду на новації, в першу добу роботи безвізового режиму  в кожному з пунктів перетину на західному кордоні України працюватимуть українські дипломати, які консультуватимуть співгромадян та допомагатимуть їм, якщо виникатимуть проблеми.

Тарас Базюк

Фото: Назарій Юськів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!