«Ніч духовності» в УКУ: Грицак, джаз і фільм, від якого плакали у Каннах

2635 2
У межах загальноміської акції «Ніч у Львові» цієї суботи в Українському католицькому університеті пройде Ніч духовності та миру. Тут говоритимуть з істориком Ярославом Грицаком, слухатимуть лекцію про джаз та дивитимуться кіно.

«Ми вперше відкриємо свої двері і проведемо нічну екскурсію університетом: колегіумом, багатофункційним академічним корпусом, розповімо про будівництво церкви, бібліотеки інших навчальних корпусів, про кампанію розвитку УКУ, про розширення існуючих академічних програм, про відкриття нових, про наших студентів та викладачів», – розповіла координатор акції «Ніч духовності та миру в УКУ» Дарія Хилюк. Інформує прес-служба Львівської міськради.

Також УКУ пропонує гостям розмови з видатними людьми: істориком Ярославом Грицаком, філософом, диригентом, виконавцем релігійних пісень Андрієм Шкарб’юком та з письменниками – Тарасом та Маркіяном Прохаськами.

Ярослав Грицак говоритиме на тему: «Як і чому думати про історію?». Основне завдання дискусії – знайти можливість вирватися із історичної пастки та перестати думати категоріями «Україна – це міст між Сходом і Заходом», «Україна – частина руського міру», виробити власну ідентичність.

Про історію джазу, основні віхи імпровізації, про адаптацію джазу до літургійних потреб протестантськими громадами та сьогодення джазу ділитиметься Андрій Шкарб’юк у розмові «Джаз: канон і свобода. Лекція для воцерковлених і не воцерковлених».

Читайте також: Топ-5 подій «Ночі у Львові» які не можна пропустити

Батько та син Прохаськи запрошують на традиційний літературний вечір читання нових творів. За їхніми словами, зустріч буде середнім між лекцією про історію Грицака та про джаз Шкарб’юка. Окрім цього, запропонують подумати  про духовність в літературі. Як наголошує Маркіян Прохасько, завжди існує дилема «писати чи не писати?».

Завершить суботній вечір документальна стрічка «Три історії Галичини» – робота української та ліванської режисерок, який змусив плакати глядачів Каннського фестивалю. Фільм розповідає про долі людей різних національностей та віросповідань у драматичних подіях Другої світової війни та післявоєнного періоду на Галичині.

«Це історія про те, що у важкій ситуації важливо зробити вибір – бути людиною чи ні. Адже у такі моменти проявляються ті цінності, які були у нас закладені у дитинстві. Звичайно, набагато легше нічого не вибирати. Але під час війни – від вибору залежить життя», – каже один з режисерів фільму Петро Дідула.

Всі події відбудуться в академічному корпусі УКУ, за адресою: вул. Козельницька, 2а. Доїзд до та від місця проведення заходів забезпечать організатори. Відправлення автобуса від «Арсеналу» о 20:00.

Використано фото: ucu.edu.ua, wz.lviv.ua, krytyka.com


Читайте також:
14 Листопада, 2014 16:50
2 Олена Цієї суботи
Всі події відбудуться в академічному корпусі УКУ, за адресою: вул. Козельницька, 2а. Доїзд до та від місця проведення заходів забезпечать організатори. Відправлення автобуса від «Арсеналу» о 20:00.
14 Листопада, 2014 12:35
олена так а коли саме це відбудеться? яка дата і час?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!