Нічне голосування у Раді: 5 найважливіших рішень

8350 0
В ніч на 29 грудня парламент прийняв багато важливих рішень. Серед них близько 4:30 Верховна Рада України в першому читанні прийняла бюджет України на 2015 рік. За це рішення проголосували 233 депутати. Пропонуємо вам огляд найважливіших нічних рішень, прийнятих на сесії ВРУ вночі.
Нічна сесія/фото: hromadske.tv

Нічна сесія/фото: hromadske.tv

1. Бюджет-2015. Він проголосований лише у першому читанні, в цілому бюджет має бути проголосований не пізніше 15 лютого 2015 року – після переговорів з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями, які заплановані на січень. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк визнав, що бюджет далекий від ідеального. Він повідомив, що згідно з документом, на оборону виділяється 80 млрд гривень, а враховуючи додаткові статті – всього на безпеку і оборону передбачено близько 90 млрд гривень, пише Сегодня. Проект бюджету на 2015 рік бюджет був сформований на «песимістичному прогнозі» (в пояснювальній записці до документу йдеться, що цей прогноз гірший, ніж очікування МВФ, що кредитує в Україну). Зроблено це було для мінімізації ризиків. Наприклад, документ передбачав падіння ВВП на 4,3% при інфляції 13,1%. Розрахунки велися виходячи з курсу 17 грн/дол. У ньому закладена ціна газу на рівні 345 доларів за тисячу кубометрів.

2. Податкова реформа. Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо податкової реформи, який був у неділю узгоджений з Кабінетом міністрів. Проектом, зокрема, пропонується скоротити кількість податків та зборів з 22 до 9. З документу були прибрані норми щодо обов'язкового загального декларування доходів громадян. Крім цього, документом передбачається не повертати ПДВ при експорті зерна нікому - ні сільгоспвиробникам, ні трейдерам, але залишити спеціальний режим щодо оподаткування агровиробників. «Ми зменшуємо ставки податків для малого і середнього бізнесу. Ми вводимо мораторій на проведення перевірок малого і середнього бізнесу протягом двох років. Що стосується оподаткування великого бізнесу, то одностайно підтримане рішення на продовження усіх високих ставок, які чинні сьогодні», – заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, пише Економічна правда.

3. Додатковий імпортний збір. Рада в другому читанні та в цілому проголосувала за законопроект, яким пропонується з 1 січня 2015 року ввести додатковий імпортний збір 5% і 10%. Він передбачає тимчасове запровадження, строком на 12 місяців – починаючи з 1 січня 2015 року, додаткового імпортного збору як особливого виду мита. «Додатковий імпортний збір справлятиметься з товарів, які ввозяться на митну територію України у митному режимі імпорту, незалежно від країни їх походження за ставками: 10% для товарів, що класифікуються у 1-24 товарних групах згідно із УКТЗЕД; 5% для товарів, що класифікуються у 25-97 товарних групах згідно із УКТЗЕД; 10% для товарів, що підлягають оподаткуванню ввізним митом відповідно до статті 374 Митного кодексу», – йдеться у пояснювальній записці.

Додатковий імпортний збір не справлятиметься при ввезенні життєво необхідних товарів, а саме: природний газ, вугілля енергетичне, паливо для АЕС, нафта, нафтопродукти, банкноти та банківські метали, гуманітарна допомога, товари, що звільняються від сплати ввізного мита відповідно до міждержавних домовленостей, крім вільної торгівлі. За словами премєр-міністра Арсенія Яценюка, додатковий імпортний збір не поширюється на мазут, вугілля, ліки, медичні вироби, ліки для онкохворих та медикаменти для гемодіалізу.

Експерти відтак прогнозують ріст цін на імпортні товари.

4. Соцвнесок зменшено з 41 до 16,4%. Парламент затвердив зменшення розміру єдиного соцвнеску з 41% до 16,4%. За словами прем'єра такий безпрецедентний крок дозволить вивести з тіні заробітну платню. «Якщо підприємство збільшує фонд оплати праці на 30%, якщо заробітна платня на цьому підприємстві перевищує 3 мінімальні заробітні плати і якщо підприємство виконує всі умови визначені нормою щодо детінізації, тобто фактично збільшує розмір заробітньої платні, то тоді це підприємство починає платити ЄСВ у розмірі 16,4%, а не 41% як є сьогодні», – зазначив прем'єр. Проте це рішення можуть і переглянути: «В тому випадку якщо міжнародні фінансові організації матимуть застережння до цієї статті, ця норма підлягає обов'язковому перегляду», – сказав прем'єр.

5. Урізані пільги. Верховна Рада після довгих узгоджень прийняла закон, який урізає державні соціальні виплати різним категоріям громадян, утому числі депутатам і суддям. Кабмін хотів сам отримати право визначати розмір зарплат для працівників бюджетної сфери, але депутати не захотіли йому надати це право. Зарплата у бюджетній сфері не має перевищувати 7 мінімальних зарплат, крім Антикорупційного бюро та Антикорупційної асамблеї. Крім того депутати і урядовці погодились оприлюднити рівні зарплат службовців у національних корпораціях. Мають зберегти доплати для науковців та усі норми закону про освіту.

Уряд індексує зарплати і пенсії за результатами першого півріччя та 1 грудня. Законом передбачено скорочення чисельності працівників Генпрокуратури, і скасовується вихідна допомога для прокурорів. Кількість працівників МВС скоротять на 20 тисяч, а фінансування міністерства залишать незмінними.

Крім того мають зберегти пільги для політв'язнів. До першого червня пільговий проїзд зберігається без змін. Пільги чорнобильцям збережуть повністю для першої категорії, для другої категорії збережуть пільги також, крім санаторного лікування.

Цей документ передбачає проведення реорганізації та ліквідації комунальних навчальних закладів рішенням місцевих органів влади, яким "дозволяють" також харчувати та перевозити учнів та студентів. Державні школи, садочки та позашкільні навчальні заклади (ДЮСШ, художні і музичні школи тощо) закриватимуться за рішенням засновників. Сиріт, інвалідів, малозабезпечених та дітей позбавлених піклування пропонується харчувати коштом держбюджету, годування решти можуть перекласти на місцеву владу.

Крім того, закон передбачає посилення відповідальності за корупцію, аж до позбавлення вчених пенсій тощо.

Також урізається утримання суддів та депутатів, скорочуються розміри виплат при виході на пенсію, а депутатам урізають кошти на утримання помічників.

Крім того, правом отримання безоплатного житла з електроенергією та теплом тепер зможуть користуватися тільки "за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу".

У законі також передбачена низка змін до законів, що стосуються спортивних шкіл, дітей шахтарів, чорнобильців, бібліотекарів, держслужбовців, журналістів державних ЗМІ, суддів, правоохоронців, нардепів, працівників науки, музейної та культурної сфер.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!