"Нічні" маршрутки у Львові: утопія чи реальність?

6658 2
Вечірнє очікування на транспорт у Львові для багатьох містян вже стало своєрідним ритуалом. Грошима, точніше їх нестачею, перевізники аргументують усе: від хамства водіїв до стабільних порушень графіків руху. Коли тариф на перевезення в міських маршрутках підвищили до трьох гривень, львів’яни сподівалися, що бодай щось зміниться у сфері перевезень: може, перевізники помиють маршрутки, водії ввічливіше ставитимуться до пасажирів, як мінімум дотримуватимуться графіків руху!
Фото: stud-times.com.ua

Фото: stud-times.com.ua

Львів'яни кажуть, що готові платити і 5 гривень, навіть 10 за проїзд у "нічних" маршрутках. Більше того, після 22:00 на зупинках завжди багато людей, які сподіваються, що їхня маршрутка ще приїде. Натомість перевізники не бачать людей на зупинках після 22:00. Водії кажуть, що їздити їм у вечірній час не вигідно, пише Львівська пошта.

У місті існує 56 маршрутів, які обслуговують чотири приватні перевізники й одне комунальне АТП №1. У кожного маршруту свій графік, та здебільшого автобуси містом починають курсувати о 6.00, а останній рейс мав би бути приблизно о 23.00. Але в такий час маршруток на львівських дорогах не знайти. Водії дочасно з’їжджають із маршрутів, а перевізники заплющують на це очі.

Михайло Сидорович, керівник АТП №1, визнає: водії з’їжджають із маршрутів дочасно, а єдина рада тому – догана. “Є такі випадки. Ми проводимо з водіями профілактичні роботи, але не виганяємо. Водій – дефіцитна професія. Усіх повиганяти можна, а потім дивитися на автобуси як на меблі? Ми розмовляємо з водіями, і тільки так можемо ці проблеми вирішувати. А проблема в тому, що в пізній час автобуси їздять пусті, везуть двох-трьох людей”, — каже Михайло Сидорович.

Натомість керівник автотранспортного підприємства “Успіх БМ” Юрій Мельник каже, що на його підприємство містяни не нарікають: там графіків руху водії не порушують.

“Якщо є скарги на наші маршрути, то управління транспорту відразу реагує, скеровує звернення до нас. Але скарг нема. Наші маршрути курсують за графіком є такі, які до 22.00 їздять, а є такі, які до 00.00. Немає нічого дивного в тому, що хтось з’їжджає з маршруту дочасно — це невигідно. А нічні рейси це взагалі утопія! Рейс великою автівкою коштує мінімум 90 гривень, і це лише солярка. Рейс малою – приблизно 60 гривень. А людей мало, тому це невигідно”.

Проблему вечірніх рейсів бачать і в міськраді. Кажуть, що активно працюють над її вирішенням.

“Недопустимо, що автобуси раніше з’їжджають із рейсів. Кількість скарг на міське управління транспорту збільшилась із серпня, відколи вартість дизельного пального підвищилася на гривню. Відповідно перевізники, мабуть, почали економити і зменшують кількість автобусів у вечірній час. Ми працюємо у сфері послуг для населення, а не у сфері викачування грошей із населення. Неодноразово ми розмовляли з директорами підприємств і нібито дійшли порозуміння. Як вони дотримуються графіку, ми перевіряємо”, — розповідає Віктор Щир, начальник управління транспорту і зв’язку Львівської міської ради.

Зі слів чиновника, не лише містяни нарікають на перевізників. Між ними також виникають певні сутички, адже вони конкурують.

Зі слів Віктора Щира, більшість маршрутів містом курсувати мають до 23.00. Також Віктор Щир виокремив три основні транспортні проблеми міста.

“Перша – це недотримання графіків руху перевізниками. Проблема дійсно є, і ми над вирішенням її працюємо. Друга – оновлення транспорту в місті. Для того, щоби оновити транспорт бодай раз на п’ять років, потрібно мати чимало грошей і доступ до дешевих кредитів. Зараз не реально під 30-40 відсотків брати багатомільйонні кредити. Третя проблема – нестача коштів на розвиток електротранспорту”.

Натомість громадські активісти бачать вирішення. Кажуть, оплата має бути по кілометрова. “У маршрутках мають стояти GPSи. Це допоможе побачити, куди їздять маршрутки. Тоді міськрада винаймає ці автобуси за принципом таксі. За день проїжджаєте 300 кілометрів і отримуєте за вашим тарифом гроші, за ці 300 кілометрів. При цьому в маршрутці і далі збирають із пасажирів гроші за квитки – стандартна “трамвайна” схема.

Місто мало би збирати гроші за проїзд у маршрутках. Це – чи не єдиний спосіб налагодити проблему нічних і вечірніх маршрутів

За таким принципом перевізники їздитимуть хоч цілодобово, оскільки гроші отримуватимуть за кілометри, а не від кількості пасажирів. І водія не мучитиме питання, як вибивати гроші з людей, як боротися з пільговиками, фальшивими посвідченнями. Але місто не хоче брати на себе відповідальності, а перевізникам і так добре”, — розповідає Мирослав Голяк

Зі слів активіста, основні проблеми міського транспорту – старий рухомий склад, недотримання графіків руху. Мирослав Голяк каже, що й нічні маршрути були б не такою утопією, якби місто платило водіям за проїзд. “Місто мало би збирати гроші за проїзд у маршрутках. Це – чи не єдиний спосіб налагодити проблему нічних і вечірніх маршрутів. Автобуси повинні їздити що десять хвилин, але перевізник ніколи не працюватиме собі в збиток”, — зазначив активіст.

На гарячу лінію міста (1580) львів’яни активно нарікають на порушення щодо транспортних перевезень. Проте за неповні три останні місяці цього року – липень, серпень і 20 днів вересня – містяни скаржилися менше, аніж за цей же період минулого року. Найчастіше звертаються тому, що водії грубіянять.

“Торік зафіксовано 798 звернень, а у 2014-ому – 714. Це за липень, серпень, 21 день вересня. Найчастіше люди скаржаться на порушення правил поведінки водія, графіку руху і на те, що водій відмовляється перевозити пільговиків. Також скаржаться на те, що водії влаштовують незаконні стоянки”, – розповіла Віра Фрис, начальник відділу гарячої лінії міста ЛМР.

Юрій Кужелюк, член комісії з питань інженерного господарства, транспорту і зв’язку Львівської міськради стверджує, що ситуація з вечірніми маршрутами така, оскільки влада на це не реагує. "Перевізники зацікавлені лише в тому, аби підвищувати тарифи. Позитивним зрушенням у вирішенні проблеми є введення електронного контролю руху транспортного засобу. Зараз ця система працює в тестовому режимі. До слова, без неї не можна довести порушень перевізників. Водії переконані, що пасажири завжди всім незадоволені, а в них, перевізників, усе гаразд… Певен: доти, доки не буде квитків у автобусах і електронного контролю, ніякого позитивного вирішення проблеми між пасажирами та перевізниками не буде. У Львові перевізники працюють за такою схемою: щодня водії повинні здати своєму шефові певну суму готівкою. І крапка. Це не обговорюється. Решта – заробіток водія. До прикладу, за день залишилося триста гривень. Тоді водій думає, що з нього на цей день достатньо, тож далі їздити вже не потрібно, бо йому це піде у збиток. А влада нічого не робить – гроші всі в перевізників. Ми не маємо жодного права їх забирати! Місто повинне ці справи контролювати, але ніхто нічого робити не хоче. Для того, щоби щось змінити, треба докласти багато зусиль".

Натомість перший заступник міського голови Львова Олег Синютка переконаний, що із запущенням міської диспетчерської ситуація покращиться. "Оскільки сьогодні міська диспетчерська стежить за рухом електротранспорту, є можливість відслідковувати рух трьох підприємств автотранспорту. Сподіваюся, до кінця місяця стежитимуть уже за всіма п’ятьма перевізниками, і це покращить ситуацію суттєво. Сьогодні я би просив містян, які бачать порушення в системі міського транспорту, телефонувати на гарячу лінію міста. Там усе фіксують, усі звернення розглядають. Коли будемо мати підстави, на основі яких із одним чи другим перевізником розірвемо угоду, то вони швидко вирішать, що робити зі своїми водіями. Незважаючи на підвищення цін паливно-мастильних матеріалів, нині на проїзд надто високий тариф. Отож ми повинні забезпечувати якість транспортних перевезень. Про нічні маршрути зараз говорити не час… Передусім потрібно навести порядок із курсуванням маршруток вдень. Ми абсолютно розділяємо ініціативу активістів, які пропонують платити перевізникам за проїзд відповідно до кілометражу. Рано чи пізно ми дійдемо до тієї системи, коли міський оператор збиратиме кошти за проїзд, а після оплачуватиме перевізнику. І диспетчеризація – це крок до цієї системи. Ми знатимемо, хто і скільки проїхав, з якої години до якої, тому ніхто не зможе обдурити", – каже він. 

Якщо маєте побажання чи скарги, сподіваємось, перевізники їх вислухають і візьмуть до уваги.

Гаряча лінія міста – 1580. 

Управ­ління транспорту та зв’язку міськради – 261-55-66.

Гаряча лінія Асоціації перевізників Львовадля пасажирів та водіїв громадського транспорту. Телефонуйте щобудня із 8.00 до 22.00 на номер 050-661-70-71.

ТзОВ “Фіакр-Львів”, директор Коцан Степан Михайлович, тел. 238-24-08. Маршрути 13, 17, 18, 22, 24, 30, 34, 39, 41, 43.

ТзОВ “Міра і К”, директор Шкурган Микола Іванович, тел. 262-74-25. Маршрути 7, 8, 11, 12, 14, 25, 27, 33, 35, 40.

АТП №1, директор Сидорович Михайло Васильович, тел. 244-22-07. Маршрути 1А, 2А, 3А, 4А, 5А, 6А, 9 10, 16, 20, 28, 29, 32, 37, 45, 46.

ВАТ “ЛАТП-14630”, директор Петришак Микола Анатолійович, тел. 238-24-08; 252-11-82. Маршрути 15, 19, 21, 23, 26, 31, 36, 38, 42, 44.

ТзОВ “Успіх БМ”, директор Мельник Юрій Іванович, тел. 270-21-50. Маршрути 47А, 48, 49, 50, 51.Якщо маєте побажання чи скарги, сподіваємось, перевізники їх вислухають і візьмуть до уваги.


Читайте також:
30 Вересня, 2016 20:11
дана я їздила з роботи в нічний час о 12-3 годині....а в який час не їхала постійно була маса народу.....так що про те що їздити не вигідно....пробачте за слово "звиздять"
було близько 20-35 людей по 8 грн вже як мінімум 200....скажем так не те що б це дуже багато але возити людей можна було б.....і у вас зарплата нормальна виходить
24 Вересня, 2014 09:40
Андрій Як би ті маршрутки їздили стабільно, то й люди би були. Бо ніколи не відомо, чекати чи не чекати... А те, що це не вигіно, невдале виправдовування. Взявся за гуж, не кажи що недуж.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!