Нобелівський комітет вважає, що Іван Франко походив з Російської Федерації. У Львові готують звернення

4640 0
Усе життя письменника минуло за Австрійської імперії та Австро-Угорської держави.
Джерело: Фотографії старого Львова

Джерело: Фотографії старого Львова

Директор львівського літературно-меморіального музею імені Івана Франка Богдан Тихолоз просить громадськість Львова підтримати офіційне звернення до Нобелівського комітету, на сайті якого є груба помилка у громадянстві письменника, номінованого на здобуття премії у 1916 році.

«На офіційному сайті Нобелівського комітету Франко раптом став громадянином Російської федерації! Саме так визначено країну (country), з якої походив номінант, у базі даних номінацій на премію з літератури у 1916 році», – пише Богдан Тихолоз.

Читайте також: Як працює Дім Франка у Львові. Відео

Тож Дім Франка у Львові виступає з ініціативою офіційного звернення до Нобелівського комітету з вимогою виправити помилку в атрибуції громадянства Івана Франка як номінанта на Нобелівську премію з літератури 1916 року.

«На підставі документальних джерел, копії яких готові надати, засвідчуємо, що він був підданим Австрійської (з 1867 року – Австро-Угорської) імперії. Тож країна (country) проживання Івана Франка має бути вказана як «AUSTRIA (AT) now UKRAINE (UA»), а не «RUSSIAN FEDERATION (RU) now UKRAINE (UA)» (як помилково зазначено в базі даних Нобелівського комітету)», – говорить директор музею.

Богдан Тихолоз розповідає, що Іван Франко був номінований на Нобелівську премію з літератури 26 листопада 1915 року віденським гімназійним професором, отцем доктором Йосифом Застирцем. Він звернувся з листом до Нобелівського комітету, у якому розповів про «найбільшого українського і одночасно слов’янського поета і вченого», «великого провідника свого народу, міжнародного ґенія» – Івана Франка.

Читайте також: Книгу про Івана Франка перетворять на 3D-виставку-лабіринт

«Це звернення підтримали окремі представники європейської літературно-наукової еліти, зокрема, Гаральд Ґабрієль Єрне, шведський історик і громадський діяч, професор Уппсальського університету, член Шведської королівської академії. І, на жаль, фактично не підтримала (принаймні виразно й діяльно) тогочасна українська громадськість», – розповідає Богдан Тихолоз.

А 28 травня 1916 року Іван Франко помер.

У музеї обіцяють оприлюднити днями офіційне звернення до Нобелівського комітету і просять підтримати його підписами.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!