Нова школа, садки і масштабні реконструкції. Як місто обіцяє змінити Збоїща

2728 0
Львів планує реконструювати вулиці Миколайчука, Віри Надії Любові, Очеретяну.
Фото:Googlemaps

Фото:Googlemaps

У Львівській міській раді презентували концепцію розвитку північного району міста, яка передбачає реконструкцію вулиці Миколайчука, будівництво двох навчальних закладів і десяти багатоповерхівок у цьому районі. Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев 31 грудня презентував план розвитку інфраструктури мікрорайону Миколайчука – Щурата. Він запевнив, що район буде функціональним і самодостатнім, там буде велика школа, садки та налагоджене транспортне сполучення з іншими мікрорайонами.

Концепцію напрацювала робоча група, до якої увійшли заступниця міського голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк, головний архітектор і представник громади мікрорайону Роман Іванців.

«Працюючи над цією концепцією, ми зважили, скільки мешканців є, скільки буде у перспективі з огляду на роздані містобудівні умови та обмеження. Нині там є щільно населені квартали, лікарня швидкої допомоги, Замарстинівський парк. Перші кроки для посилення інфраструктури – це забезпечення належного рівня території школи №97. Йдеться про завершення спортмайданчика, потрібно сформувати бігові доріжки зі спеціальним покриттям, а також провести реконструкцію благоустрою школи, щоби вона стала серцем мікрорайону, головним громадським простором», – каже Коломєйцев.

Читайте також: 10 будинків різної висотності. У Львові затвердили маштабне будівництво у мікрорайоні Збоїща

Також місто планує реконструювати вулицю Миколайчука. Львів оголосив архітектурний конкурс на пошук найкращого проєктного рішення. Йдеться про ремонт на ділянці від вул. Полтв’яної до перетину вулиць Проектованої, 1 з вул. Миколайчука – Проектованою, 2. Ця реконструкція дозволить налагодити трамвайне сполучення між Сиховом і Збоїщами.

Зі слів головного архітектора, проєктне рішення напрацюють у березні, згодом виготовлятимуть проєктну документацію, після чого оголосять тендер на виконавця. Утім, невідомо, коли місто розпочне роботи, адже кошти цього року передбачили лише на конкурс (360 тисяч гривень).

Також місто планує провести капітальний ремонт вулиці Віри, Надії, Любові і завершити роботи на вулиці Пилипа Орлика. Після реконструкції, каже Антон Коломєйцев, вдасться розвантажити перехрестя Миколайчука – Мазепи. Також планують реконструювати вулицю Очеретяну.

«Ця реконструкція передбачає формування виїзду на вулицю Творчу. Опрацьовуємо з’єднання з кільцевою дорогою, з трасою на Жовкву, відповідно виходом на вулицю Богдана Хмельницького з вулиці Щурата. Також плануємо додаткові виїзди на вулиці Замарстинівську, Топольну, щоби сформувати автобусний маршрут в той бік і виходити у район проспекту Чорновола», – зазначив він.

Щодо соціальної інфраструктури, то головний архітектор Львова запевнив – в об’єктах, на які вже видали містобудівні умови і обмеження, її передбачили зокрема садки.

«В одному новобуді передбачили 320 кв. м, в іншому 500 кв. м для закладів дошкільної освіти. Вони покриватимуть потребу тих житлових комплексів. Передбачене також будівництво молодіжного центру, амбулаторії. Також бачимо, що треба планувати будівництво нового навчального дошкільного закладу в районі вулиці Абхазької. Це поруч з новою забудовою, яку планують на північному сході», – каже він.

Тож у районі вулиці Пилипа Орлика, на пагорбі, планують збудувати нову комунальну школу, яка мала б заповнити потребу мікрорайону.

«Вона розрахована на 1500 місць. Ми вже оголосили конкурс на неї, а поруч плануємо садочок. Маємо візію цього району – зеленого, екологічного і автономного», – додав він.

Представник громади мікрорайону Роман Іванців під час засідання виконавчого комітету, де представляли план розвитку мікрорайону, зазначив, що план перспективний, але втілювати його потрібно вже, адже школи і садки у районі нині переповнені. 

Читайте також: У Львові затвердили бюджет розвитку на 2022 рік. На що скерують кошти

«Мешканці не бачать, яка робота йде, тому важливо закласти бодай частину коштів на ті об'єкти, які втілюватимуть: вулиця Віри, Надії і Любові та стадіон. Крім того, з аналітики, представленої на робочій групі 29 грудня, зрозуміло, що в школі вже є дефіцит у 250 місць. А із врахуванням існуючих містобудівних умов і обмежень, буде дефіцит у 800 місць, не враховуючи ЖБК «Розточчя». Це – інформація від управління архітектури. Коли збудують «Розточчя», ми отримаємо ще 1000 мешканців у мікрорайоні, а нову школу збудуємо в кращому випадку через 4-5 років», – каже він.

Депутати ще мають прийняти дві ухвали, щоби виділити землю для будівництва школи і двох садочків. На розвиток нового мікрорайону вулиць Миколайчука – Щурата на цей рік запланували 25 мільйонів гривень.

Нагадаємо, у Львові затвердили масштабну забудову у районі вулиць Миколайчука та Щурата. Виконавчий комітет Львівської міської ради у п’ятницю, 31 грудня, видав містобудівні умови і обмеження на будівництво десяти багатоповерхівок житлово-будівельному кооперативу «Розточчя». У лютому торік Львівська міська рада видала містобудівні умови і обмеження на будівництво 21 багатоквартирного будинку на вулиці Щурата. Забудовуватиме цей район «Житловобудівельний кооператив «Північна околиця». На вулиці Миколайчука у Львові затвердили будівництво житлового комплексу на місці парковки. Будуватиме компанія ТзОВ «Данко-Два». Будівлі матимуть висоту 7,9 і 16 поверхів. Торік виконком відмовив у видачі містобудівних умов та обмежень на це будівництво, бо воно не передбачало громадських приміщень.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!