На правах реклами

Нове кладовище та альтернативні види захоронень. Як у Львові вирішуватимуть проблему поховань

10996 0
Щомісяця у Львові помирає приблизно 800 людей. І 300 з них ховають на Голосківському цвинтарі – єдиному офіційно відкритому кладовищі міста. Експерти прогнозують: ще три роки – і місця для поховань просто не буде.
Фото: Олександра Бодняк

Фото: Олександра Бодняк

Наступного тижня у Львові обговорять, що можливо запровадити у Львові з альтернативних поховань, а також питання інвентаризації на львівських кладовищах, аби виробити єдині правила поховань і підпоховань на закритих кладовищах. 

З минулого року справою наведення порядку на львівських кладовищах займається депутатка Галицької Партії Юлія Гвоздович. За її словами, розпочалося все зі звернення мешканців Знесіння і Білогорщі, які просили навести лад зі стихійними смітниками на закритих кладовищах. Але в процесі з’ясувалося, що сміття – то лише частинка проблеми.

«На закритому цвинтарі з’являються нові поховання. За розповідями людей, їм пропонують без офіційних документів, але за великі гроші, які треба заплати стороннім, надати місця для нових поховань», – говорить Юлія Гвоздович.

Відтак депутатка стала ініціаторкою створення в міській раді спеціальної робочої групи, основне завдання якої – напрацювати єдиний порядок поховань і підпоховань у Львові та побороти корупцію на цвинтарях.

«Наша мета – прийняти чіткі і зрозумілі правила підзахоронення для всіх типів кладовищ. Також потрібно зробити масштабну інвентаризацію поховань, які були на кладовищах. Цього ніхто не робив 29 років. Ні у Львові, ні в інших містах України. Спочатку робоча група працювала над благоустроєм кладовищ, але потім завдання комісії було розширено. Наприкінці 2018 року ми доручили ЛКП обрядових послуг провести інвентаризацію усіх поховань на закритих кладовищах. Вже є перші результати з 9 львівських цвинтарів – там оцифрована кожна могила», – говорить Юлія Гвоздович.

Читайте також: Окремий світ або Все, що потрібно знати про поховання у Львові

Наступні кроки – порахувати кожну могилу на наявних найбільших кладовищах – Сихівському, Ряснянському, Янівському та Голосківському, детальний огляд і впорядкування земельних ділянок. Фінальна стадія, за словами депутатки, – це сайт, де ці всі дані про поховання будуть внесені.

Ще одне завдання комісії – пошук місця під нове кладовище та можливі альтернативні варіанти поховання – кремація, кріомація, використання біоурн, з яких з часом проростає дерево. Уже наступного тижня на засідання комісії мають визначити, яких спеціалістів запросити на зустріч щодо альтернативних видів поховань, щоб потягом весни розпочати консультації та можливе застосування подібної практики в місті.

Депутатка наголошує, відкладати ці питання у Львові більше немає куди, адже і крематорій будується не за місяць, і нову ділянку на кладовище шукати вкрай важко, бо за всіма нормативами потрібно щонайменше 168 га землі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!