Лавки з підігрівом, нові зупинки та літня сцена: що чекає на розумний мікрорайон Львова

2728 0
На Наукову планують провести якісний інтернет, а в майбутньому – запустити єдину систему безпеки. Як розвиватиметься пілотний проект smartcity.

У жовтні 2016 року в конкурсі на облаштування «розумного району» виграла громада мікрорайону між вулицями Науковою та Володимира Великого. Саме тут почали втілювати пілотний для Львова проект впровадження технологій smartcity.

Tvoemisto.tv вже розповідало про перші результати проекту. «Ми оновили школу мистецтв, музичну школу, оновлюємо позашкільний навчальний заклад “Княжий”. У 2018 році будемо реалізовувати дитячий клуб “Науковий”, стоврювати в школах коворкінг-зони, лінгафонні кабінети, класи фізики, хімії, будемо закупати школам 3-D принетри, Smart-TV для занять. У садочках створюватимо кабінети Монтессорі та сенсорні кімнати тощо», – розповів Андрій Шевців, депутат міської ради, який курує проект, розповідаючи, що вдалося зробити цього року і що планується наступного. 

Як розповідає Шевців, у рамках проекту було оновлено приміщення гуртку шахів Будинку дитячо-юнацької творчості: встановили інтерактивне обладнанням, нові столи з вмонтованими шаховими досками, закупили таймери для гри.

Читайте також: Як «розумнішає» Наукова. Комп'ютеризацію району почали з навчальних закладів

За його словами, у 2018 році для дитячих творчих колективів тут планують встановити сучасну літню сцену зі спеціальною звуковою технікою, освітленням та іншими зручностями. Доступ до неї буде безкоштовним.

Окрім того, в перспективі розвитку «розумного мікрорайону» в місцевих школах мають відкритися коворкінг зони – місця для навчання та проведення часу школярів. Вони будуть оснащені нестандартними меблями, проекторами та звуковим обладнанням.

«Також в рамках проекту були облаштовані громадські простори: наприклад, на вулиці Пулюя відкрилася алея модерної скульптури Михайла Дзиндри. Там встановлене сучасне вуличне обладнання, комфортні вуличні меблі, і втому числі комплекти меблів, на яких є комплекти для гри в шахи та нарди», – додав Андрій Шевців.

Читайте також: Як «розумнішає» Наукова. Комп’ютеризацію району почали з навчальних закладів

Шахові дошки, за його словами, захищені від вандалів – вони змонтовані таким чином, що їх дуже важко пошкодити. Скоро там же буде облаштована зона з трьома лавочками, які матимуть підсвітку, підігрів та будуть закриті парканом, щоб там могли перебували жінки з малюками – саме на їхнє прохання облаштовується така зона.

Крім того, до кінця року встановлять чотири нові зупинки з можливістю підзаряджання ґаджетів. На одній з них буде великий діодний екран, який показуватиме різну корисну інформацію, у тому числі й графік громадського транспорту. Як розповідає Шевців, до «розумного мікрорайону», а саме шкіл та дитячих садочків, зупинок громадського транспорту, громадських просторів проведуть оптоволокно з вулиці Коновальця з більш якісним інтернетом.

«Після цього ми зможемо встановлювати відеонагляд, кнопки виклику поліції та реалізувати інші складові спільної системи безпеки мікрорайону», – пояснює він.

«У бібліотеці на вулиці Симоненка встановлена BigTab – сенсорна панель українського виробництва, яка дозволяє дізнатися більше про різні міста: де вони розташовані, що там зараз відбувається, що можна подивитися. Це цікаво не тільки для дітей, а навіть для дорослих», – запевняє Шевців.

Наступного року, за його словами, планується запустити дитячий клуб «Науковий». Там буде гурток автомобілебудування, автотрек для запуску машинок, хімічна лабораторія, а також велика міська коворінг-зона, де можна буде побачити новини з різних сфер життя міста чи держави, попрацювати, поділитись досвідом.

Читайте також: Smart Сity у Львові: сучасні технології для зручності містян

За словами Андрія Шевціва, в межах проекту вже було використано 8 мільйонів гривень. Після оснащення 2 поліклініки новим обладнанням витрати сягнуть  11 мільйонів гривень з бюджету міста. Окрім того, вдалося залучити приблизно 1,4 млн грн позабюджетного фінансування. Інвестори допомогли з облаштуванням зупинок, кафе в одній з шкіл, друком поліграфічної продукції, програмним забезпеченням.

Микита Гладченко,

візуалізація з презентації прес-служби ЛМР


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!