Нові мутації Covid-19 не впливають на поширення вірусу між людьми. Результати дослідження

1654 0
Наразі дослідники виявили 12 706 мутацій SARS-CoV-2 (вірусу, що викликає хворобу Covid-19).

Жодна із зафіксованих на цей час мутацій коронавірусу не може збільшити його поширення серед людей. Однак розслаблятися не варто, адже така загроза може з'явитися в нових мутаціях. Про це повідомляє Громадське з посиланням на спільне дослідження науковців з Університетського коледжу Лондона (UCL), Французького центру досліджень сільського господарства з міжнародного розвитку (CIRAD), французького Університету Реюньйон (Université de la Réunion) та Оксфордського університету.

У своїй роботі науковці дослідили геноми вірусу в понад 46 тисяч людей із Covid-19 із 99 країн. Одна з авторок дослідження, докторка Люсі ван Дорп розповіла, що жодна з виявлених мутацій не сприяє швидшому поширенню Covid-19.

Читайте також: Ухань – китайський Чорнобиль. Чим ще Україна пов’язана з Китаєм

«Але нам потрібно зберігати пильність і продовжувати моніторинг нових мутацій, особливо в міру розповсюдження вакцин», ㅡ зазначила науковиця.

Річ у тім, що коронавіруси, такі як SARS-CoV-2, є видом РНК-вірусу, який може розвивати мутації трьома різними шляхами:

  • помилково, копіюючи помилки під час реплікації вірусу;
  • через взаємодію з іншими вірусами, що інфікують ту саму клітину (рекомбінація або переасортимент);
  • через індукацію системами модифікації РНК господаря, які є частиною імунітету господаря (наприклад, власна імунна система людини).

 

Більшість таких мутацій нейтральні, тоді як інші можуть бути сприятливими або згубними для вірусу. Як нейтральні, так і «позитивні» мутації, можуть стати більш поширеними, коли вони передаються вірусам-нащадкам.

Читайте також: Вчені дослідили найбільш сприятливу для поширення коронавірусу погоду

Наразі дослідники виявили 12 706 мутацій SARS-CoV-2 (вірусу, що викликає хворобу Covid-19).

Щодо 398 мутацій у науковців є вагомі докази того, що вони відбувалися неодноразово та незалежно. З них дослідники виділили 185 мутацій, які зустрічалися щонайменше три рази незалежно від періоду пандемії.

Щоб перевірити, чи збільшують ці мутації поширення вірусу, дослідники змоделювали еволюційне дерево вірусу та проаналізували, як кожна мутація ставала чи не ставала більш поширеною в кожній його гілці. Та жодна з мутацій не підтвердила теорію вчених.

Дослідники застерігають, що найближчим часом через введення вакцин з'явиться новий селективний тиск на вірус, а отже можуть з'явитися й нові мутації, які потрібно буде досліджувати.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!