Політична реклама

Нові зміни до Податкового кодексу вступили в дію

1477 0
Закон про внесення змін до Податкового кодексу у зв‘язку з проведенням адміністративної реформи Державної податкової служби (ДПС) опублікований в газеті «Голос України» минулої суботи. Як повідомлялося, 8 серпня Президент України Віктор Янукович підписав закон № 5083-VI, який передає Мінфіну та іншим державним органам частину функцій Державної податкової служби.

Закон про внесення змін до Податкового кодексу у зв‘язку з проведенням адміністративної реформи Державної податкової служби (ДПС) опублікований в газеті «Голос України» минулої суботи. Як повідомлялося, 8 серпня Президент України Віктор Янукович підписав закон № 5083-VI, який передає Мінфіну та іншим державним органам частину функцій Державної податкової служби.

Зокрема, функцію формування та затвердження плану-графіка проведення документальних планових перевірок, переліку ризиків і їх поділу на ступені ризику, а також визначення формату та порядку надання в ході перевірок платниками податків документів посадовим особам ДПС.

Крім того, Мінфін буде встановлювати порядок розстрочення податкового боргу та порядок його списання. Раніше підконтрольний ДПС Єдиний реєстр податкових накладних в електронному вигляді тепер буде вести Мінфін, а також приймати рішення про зміну основного місця обліку платника податків.

Крім цього, згідно із законом, підвищується планка річного доходу для роботи спрощенців за єдиним податком з 3-5 млн. грн. до 20 млн. грн. і вводиться річний звітний період з податку на прибуток з щомісячним його авансуванням для підприємств з річним доходом понад 10 млн. грн.

Відповідно до закону, в нову п’яту групу платників єдиного податку входять фізособи-підприємці, у яких працюють до 20 осіб, а в шосту — юрособи з числом найманих працівників до 50. Для цих двох нових груп ставка єдиного податку становить 7% доходу в разі сплати податку на додану вартість (ПДВ) і 10% — у разі включення ПДВ до єдиного податку.

Закон вводить норму про щомісячне авансування податку на прибуток і скасовує обов'язок платників податку на прибуток подавати разом з декларацією перелік доходів і витрат в розрізі контрагентів — платників єдиного податку, що повинно спростити облік і звітність.

Зміни щодо сплати авансових внесків поступаються в дію з 1 січня 2013 року.

Закон також позбавляє великих платників податків, що задекларували збитки за підсумками попереднього звітного (податкового) року, права на повернення податку на додану вартість (ПДВ) в автоматичному режимі.

Крім того, документ містить поправку депутата Юрія Воропаєва (фракція Партії регіонів), що знижують з 15% до 5% податок на доходи у вигляді дивідендів від іноземних джерел, які включаються в загальний річний оподатковуваний дохід платника податку.

Закон також передбачає санкції щодо покупців держмайна за виникнення податкових боргів і дозволяє продавати квитки в швидкісних поїздах «Інтерсіті +» (Hyundai) без справляння ПДВ, що здешевить їх на 16,6%.

Джерело: vkurse.ua

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!