На правах реклами

Новобудови Львова: що ховається за назвами житлових комплексів

6445 0
Як правильно оцінити якість майбутнього помешкання та основні показники сучасних житлових комплексів – у спільному матеріалі «Твоє Місто» і експерта у сфері будівництва та реалізації нерухомості компанії LEV Development.

Причин, що спонукають людей купувати нову квартиру, є кілька: бажання більшої площі, кращого району, нових комунікацій, індивідуальне опалення, окреме помешкання для дітей чи інвестиція під наступний перепродаж чи здачу в оренду. При всіх різних цілях спільним залишається одне загальне – покращити якість проживання. В якісній квартирі приємно жити, її легше здати в оренду, вона потребує менше витрат при експлуатації. Тож, як правильно оцінити якість майбутнього помешкання та основні показники сучасних житлових комплексів?

Читай також – Що входить в ціну квадратного метра новобудов Львова?

Олександр Островський, керівник девелоперської компанії Lev Development, розповідає: «Ми повинні розуміти в якому стані ринок нерухомості зараз. Люди пам’ятають 90-і роки: автомобіль  це була розкіш і, відповідно, існувало тільки два види автомобіля – авто і іномарка. Максимум йшов поділ – німецькі машини, французькі машини, японські. На клас, економічність іномарки мало хто зважав – вона по замовчуванню була краща. Зараз приблизно так само в нерухомості– є квартира і є новобудова. Неважливо, яка новобудова – вона по замовчуванню краща. І ми знаходимося в такій реальності. Хочемо ми цього чи ні. Але, якщо ми справді хочемо якісного житла, то маємо навчитися розбиратися».

Квартира в будинку

Йдеться про будинок на кілька під’їздів біля існуючої житлової забудови. Найпростіший і часто (але далеко не завжди!) найдоступніший сегмент на ринку новобудов – купівля просто квартири в новобудові. Загалом, це не пасує називати житловим комплексом, адже мова просто про збільшення квартир в уже існуючій інфраструктурі, що інтенсивно експлуатується кілька десятиліть.  

Основні характеристики такого будівництва – менша собівартість за рахунок зменшення витрат на облаштування нових комунікацій для будинку, зменшення витрат на створення житлового простору довкола новобудови.

Апартаменти

Позиціонування помешкання як апартаментів зазвичай означає цілісний комплекс, що створюється індивідуально. Враховується все – від обрання місця будівництва і планування квартир до дизайн-проекту комплексу і прибудинкової території. Саме визначення передбачає, що подібні пропозиції розраховані на попит з боку професійних інвесторів, які вкладають кошти в квартири. Але це  не тільки не має відлякувати, умовно кажучи, «роздрібних покупців», а навпаки, слугувати своєрідним маркером, адже професійні інвестори є дуже вибагливі в питанні підбору якісного житла. Те саме, до речі, стосується і ціни. Зазвичай ціна апартаментів не є завищеною, проте має більшу тенденцію до зростання після здачі об’єкту в експлуатацію. І це також пояснюється інтересом професійних інвесторів до такого типу пропозицій, адже очікуваний заробіток  — одна з важливих складових.

На думку Олександра Островського, керівника девелоперської компанії Lev Development, щоб визначити кращий варіант, як купити якісне житло, можна використати і таку можливість – дивитися, куди вкладаються великі інвестори. Вони інвестують свої кошти, щоб потім здавати квартири в оренду чи перепродати на пізніших стадіях. Цей заробіток —  це своєрідна премія за ризик вкладення на ранніх стадіях будівництва. Але такі інвестори – це фахівці. Вони по-інакшому дивляться на будівництво, вони фахово спілкуються, оцінюють проекти і саме будівництво. «Дуже добре знаємо це і розуміємо такі вимоги по наших проектах апартамент-житла, до прикладу  апартаменти біля ТК Буковель чи будинок клубного типу Geneva у Львові», – додає він.

Житловий комплекс

Сучасний житловий комплекс – це продуманий і вивірений варіант. Від просто квартири його відрізняє те, що ключовим словом тут є «комплекс». Купуючи квартиру в будинку, Ви додатково отримуєте якісний простір і інфраструктурні рішення. Індивідуальний проект дозволяє враховувати нюанси, що за задумом стають непомітними, але важливими елементами життя. Зручність добирання, сучасна інфраструктура, під’їзд, ліфт, вигляд з вікна, соціальні об’єкти та планування території є цілісним комплексом, що доповнюють квартири. За своєю позицією житловий комплекс найбільше подібний до «апартаментів». У наших реаліях позиціонування «житлового комплексу» та «апартаментів» відрізняється хіба розрахунковим проектом кількості майбутніх мешканців. Житловий комплекс зазвичай більший.

«Якщо використати попередню аналогію з автомобілями 90-их років, то 90% житла, яке будується сьогодні, це іномарка. Сучасні новобудови мають індивідуальне опалення, ідеальні системи електропостачання, які регулюються. Вони комфортніші, економічніші. Але тепер, коли ми зайдемо і подивимося в цю категорію, а які ж саме вони з точки зору іномарки – починається найцікавіше. І тут широкий вибір. Тут і питання смаку – подобається чи не подобається, і визначення району і всього планування простору та комплексу, як, до прикладу, ми робили з плануванням ЖК Obriy на Малоголосківській», – вважає Олександр Островський.

Новобудова-квартал

Розпізнати квартал, чи мікроквартал просто. Якщо будівництво розраховано на кілька черг будівництва, то, найімовірніше, йдеться саме про такий тип новобудови. Черга будівництва – це термін, що означає почерговість будівництва всього заплановано. Між здачею в експлуатацію першої і останньої черг будівництва може пройти кілька років. Тобто перший зданий будинок заселиться, а середні чи останні ще перебуватимуть на стадії будівництва. Відповідно, плюси нового житла можуть перекритися мінусами постійного будівельного майданчика. Відповідно, розглядаючи житло в перших чергах будівництва, варто з’ясувати весь заплановий об’єм робіт та плановану інфраструктуру. А плануючи купівлю в пізніших чергах – поцікавитися реальним станом справ в уже зданих будинках.

«Можна за невеликі гроші купити собі квартиру, проінвестувати будівництво на етапі старту. Але є ризики – бо поки що ви бачите тільки ідею, красиву картинку, можливо макет будинку і все. Більше нічого. І очікування, що ви отримаєте житло вашої мрії, а по факту може вийти зовсім інакше. Тому важливо розуміти, як виконували свої обіцянки будівельники в попередніх об’єктах.

Насправді купити житло – це важка робота. Будь-який продавець знає, що людина, яка подивилися товар хоча б три рази, це вже не просто покупець. Вона краще орієнтується. Тому моя порада – якщо ви хочете купити якісний ппродукт, виділіть на це тиждень часу і обійдіть декілька девелоперів, обійдіть 5 чи 10. Бо зараз люди ідуть максимум до двох. Максимум дивляться на картинки і плани. А потрібно заїхати на об’єкт, ідеально – це поспілкуватися з людьми, які втілюватимуть цей будівельний проект в життя. Це важливо і дасть впевненість, що Ви справді робите правильний вибір», – підсумовує Олександр Островський.  


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!