Новий вид шахрайства: псевдовідкуп від армії

2934 1
Днями Верховна Рада узаконила кримінальну відповідальність за ухилення від мобілізації. Відтак, за подібний "злочин" можуть позбавити волі до 5 років. Разом зі змінами до Закону, з’явилось і чимало охочих збагатитись за рахунок "ухильників". Для цього шахраї часто вишукують найрізноманітніші приводи.

Так, 14 лютого, в одному із сіл Жовківського району Львівської області двоє невстановлених осіб у форменому одязі (схожому на військову форму)  представились співробітниками військкомату, а потім обібрали родину військовозобов’язаного, пообіцявши натомість «вирішити» питання про відстрочку від мобілізації до війська годувальника сім’ї. 

Читайте також: За ухилення від мобілізації позбавлятимуть волі до 5 років

Як інформує Регіональний медіа-центр МО України, уже вдалося з’ясувати, що липові «військкоматівці» прибули на автомобілі синього кольору й, напевне, знали, що господар помешкання відсутній. Скориставшись правовою необізнаністю громадян, вони в ультимативній формі зажадали йому негайного вручення повістки на призов за четвертою хвилею мобілізації. При цьому апелювали до законодавства в частині кримінальної відповідальності за відмову від військової служби. Коли ж домочадці спробували «вирішити» питання – швидко погодилися за умови: «Аби вашого чоловіка не призвали до армії необхідно заплатити 1000 американських доларів». Звісно, родина таких коштів немала, тож розпочала торг, внаслідок якого шахраї збагатилися сотнею зелених та виробом з жовтого металу. Після чого завірили ошукану родину в тому, що всі питання будуть вирішені позитивно і накивали п’ятами. Зрозуміло,що жодних питань вони не вирішуватимуть. Подібні ситуації є не поодинокими.

Аби убезпечити себе і своїх близьких  від таких шахраїв, Регіональний медіа-центр МО України пропонує запам'ятати наступне:

- повістка вручається особисто в руки військовозобов’язаному представником військового комісаріату, ЖЕКу чи селищної ради;

- військовозобов’язаний натомість має повернути зазначеним особам корінець повістки зі своїм підписом;

- після отримання повістки громадянин зобов’язаний з’явитись у вказаний у повістці час на збірний пункт чи військкомат. Із собою потрібно мати повістку або мобілізаційне розпорядження, військовий квиток, паспорт, обліково-послужну картку, а водіям автомобілів, танків, тракторів, мотоциклів та інших машин і техніки – водійські права й інші речі, вказані у повістці.

 


Читайте також:
17 Лютого, 2015 15:03
Роман "- повістка вручається особисто в руки військовозобов’язаному представником військового комісаріату, ЖЕКу чи селищної ради;" - не вірно.
Призовник може сміливо ігнорувати будь-кого крім представника військового комісаріату.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!