НСЗУ розширить перелік безкоштовних медичних послуг

2036 0
У новому пакеті з'явиться «хірургія одного дня» та розширений перелік доступних ліків.

Національна служба здоров’я України планує розширити пакет безоплатних медичних послуг, які пацієнти можуть отримати у лікарнях. Зокрема, до нього включать послугу «хірургія одного дня», також збільшать перелік доступних ліків. Про це повідомляє «Громадське».

Читайте також: В Україні збільшили фінансування за лікування хворих із Covid-19

У Програму медгарантій на 2022 рік додали 33 млрд грн, загалом з держбюджету виділили 157,3 млрд грн, що є рекордною сумою від початку реформи фінансування системи охорони здоров’я.

Так, НСЗУ розширить програму «Доступні ліки», включивши до неї препарати для лікування хвроби Паркінсона та хронічного обструктивного захворювання легень. Пацієнти зможуть отримати на такі ліки електронний рецепт та забрати їх безкоштовно в аптеці.

Крім того, у наступному році реалізують нововведення – стаціонарозамінні форми лікування. Йдеться про послугу «хірургія одного дня», коли після нескладної операції пацієнт зможе в той же день повернутися додому. Така можливість буде доступна лише для фіксованого переліку невеликих хірургічних втручань, після яких не потрібно перебувати на стаціонарному лікування. Директорка департаменту комунікацій НСЗУ Лілія Гудзь уточнила, що послуга вводиться для того, щоб лікарні не утримували пацієнтів більше, ніж потрібно, а проводили операцію, отримували за це кошти і, якщо з людиною все добре, відпускали її додому.

Читайте також: На Львівщині до програми «Доступні ліки» включили більш ніж 350 препаратів. Як їх отримати

У НСЗУ додають, що головна увага у Програмі медичних гарантій залишиться на захворюваннях, які є основними причинами смертності в Україні та потребують дороговартісного лікування – інстульти, інфаркти та онкологія.

З наступного року медзакладам планують підвищити тарифи, проте разом з тим й посилять вимоги. Наприклад, лікарня зможе укласти договір з НСЗУ, якщо у 2021 році тут пролікували 100 інсультів чи 50 інфарктів, провели щонайменше 150 пологів тощо.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!