Обмеження у Львові та Києві через Covid-19 та політична відставка голови НБУ. Головне за ніч і минулу добу

4077 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Обмеження до 22 години. У Львові обмежили час роботи кафе, барів та ресторанів. Як заявив Tvoemisto.tv заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, згідно з рішенням міської комісії з питань ТЕБ і НС, ухваленим 1 липня вони можуть працювати лише до 22:00.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що відповідно до постанови уряду, місто посилює протиепідемічні заходи і обмежує роботу закладів громадського харчування та кінотеатрів до 22 години.

Читайте також: Час нових рішень? Або чи можна відкривати дитячі садочки у Львові

Кабінет міністрів пропонує посилити адмінвідповідальність власників громадських установі і закладів, а також маршруток за недотримання маскового режиму відвідувачами й пасажирами.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині учора Covid-19 зафіксували у 143 осіб (143 – напередодні). Разом 5 578. Одужало – 800 осіб (плюс 53), померло – 146 (0 – за добу).

За минулу добу лабораторії провели 1 637 тестів, нові – 1 382. З них 92 хворих на Covid-19.

В Україні Covid-19 виявлено у 664 осіб (706 за попередню добу). Загальна кількість 44 998 пацієнтів. Одужало – 19 548 (плюс 433), померло – 1 173 особи (плюс 14).

Перелік антилідерів не змінився: Львівщина очолює антирейтинг з Covid-19 в Україні – 5 578 (детальніші показники вище), далі Київ – 5 138 осіб (плюс 101), Чернівецька – 4 850 4 801 (плюс 49), та Рівненська – 3 784 (плюс 84 осіб) області.

Друга хвиля епідемії – Іноземці. Уряд готується до другої хвилі епідемії: показник захворюваності на Covid-19 в Україні зріс і становить 58 осіб на 100 тисяч населення. Раніше прем’єр Шмигаль зазначав, що показник у 60 хворих людей – це ліміт, при якому треба буде посилювати карантинні обмеження на рівні країни.

Іноземці, які прибувають в Україну з країн із неблагополучною епідемічною ситуацією, замість проходження 14-денної самоізоляції можуть провести за власний рахунок ПЛР-тест на Covid-19.

Авіа – Залізничні перевезення. 1 липня авіакомпанія WizzAir відкрила базу у міжнародному аеропорті Львова, це вже друга база угорського лоу-костера в Україні. Також відкрито нові напрямки зі Львова у міста Європи: Львів-Гамбург; Львів-Таллінн; Львів-Біллунн; Львів-Лісабон; Львів-Щецин.

Польща з 1 липня відновила повітряне сполучення з Україною. Відповідне розпорядження діятиме два тижні. Авіапасажири, які прилетіли до Польщі, тепер можуть не проходити 14-денний карантин. Однак в’їзд у Польщу, як і раніше, дозволений лише окремим категоріям українців, адже ЄС не повноцінно відкрив кордони з Україною.

Turkish Airlines відновила прямі перельоти зі Львова до Стамбула. Рейси стартували учора, 1 липня.  Зі Стамбула літак вирушатиме о 7:00 та прибуватиме до Львова о 8:55 за місцевим часом. У зворотному напрямку можна буде полетіти о 22:00. Літатиме Turkish Airlines зі Львова п’ять разів на тиждень.

«Укрзалізниця» відкрила продаж квитків ще на шість поїздів далекого сполучення. Зокрема, з цього тижня відновлять курсування поїзди до Херсона, Бердянська та Новоолексіївки.

Читайте також: У центрі Львова в пам’ятці архітектури ведуть будівництво без археологів та погоджень міста

Також розпочато продаж квитків на ще два потяги зі Львова. Так, із 3 липня щоденно курсуватиме потяг №110/109 Львів – Херсон. У зворотному напрямку – з 4 липня. Із 5 липня зі Львова відправиться потяг №86/85 Львів – Новоолексіївка, що до 12 вересня курсуватиме щоденно, а потім – через день. 

Порошенко – Аваков. Печерський районний суду вдруге оголосив перерву в засіданні щодо обрання запобіжного заходу п’ятому президенту Петру Порошенку – тепер до 8 липня. Суддя взяв перерву для виклику до суду понятих, які були присутні під час вручення експрезиденту підозри.

Порошенко під час виступу у суді заявив, що генпрокурорка Ірина Венедиктова боїться за свою подальшу долю через президента Зеленського. «Зніміть з неї цей тягар, відведіть її. Шануйте і поважайте жінку...», – сказав він.

Експрезидент заявив, що наразі проти нього розслідують 24 кримінальні провадження. «Це прямі вказівки з ОПУ. Конкретно пана Смірнова, який відповідно як адвокат пана Єфремова дуже дружний з Портновим», – сказав він.

Колишній президент Польщі Александр Кваснєвський та експрезидент Європарламенту Пет Кокс оприлюднили спільну заяву, у якій застерігають українську владу від політично вмотивованих справ.

Читайте також: «Це порушення закону». Літинський про відкликання Мінкультом його кандидатури із мовного омбудсмена

Комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності відмовився розглянути по суті постанову про відставку міністра внутрішніх справ Авакова.

Голова офісу президента Єрмак заявив, що в ОП готують новий законопроєкт, який передбачатиме покарання за публікацію таємних розмов чиновників.

Відставка Смолія – Економіка. Голова Нацбанку Яків Смолій написав та подав на ім’я президента Зеленського заяву про відставку через «систематичний політичний тиск». «Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні», – заявив Смолій.

Посли країн «Великої сімки» (G7) прокоментували звільнення голови НБУ через декілька годин після офіційного оголошення інформації і застерегли від відкату реформ.

Обсяг експорту українських товарів в травні істотно скоротився – на 24,7% (у квітні-2020 на 3,8%) – до 3,1 млрд доларів. А імпорт товарів зменшився істотніше експорту – на 35,5% (у квітні – 29,8%) – до 3,3 млрд доларів.

Освіта. Науковці та освітяни звернулися до влади та СБУ через призначення Шкарлета т.в.о міністра освіти України.

Читайте також: Хибне призначення. Університет у Львові пояснив, чому проти т.в.о міністра Шкарлета

Голова парламентського комітету з питань освіти та науки, представник партії «Слуга народу» Сергій Бабак заявив, що Україна не готова до дистанційного навчання в умовах пандемії коронавірусу.

Рада Безпеки ООН – Європарламент – Франція – США – Словенія. Рада Безпеки ООН затвердила резолюцію, що передбачає негайне припинення вогню в усіх збройних конфліктах та забезпечення гуманітарної паузи у зв’язку з пандемією коронавірусу. Під цю резолюцію підпадає також війна на Донбасі.

Європарламент дистанціювався від французьких євродепутатів, які перебувають з візитом в окупованому Криму.

Франція запросила українських експертів взяти участь у розшифровці «чорних скриньок» літака авіакомпанії «МАУ», який у січні збили іранські військові.

Президент Трамп затвердив план виведення 9 500 американських солдатів з Німеччини.

Словенська поліція затримала міністра економіки, а глава МВС подав у відставку на знак протесту проти цього на тлі антикорупційного розслідування закупівель медобладнання для боротьби з коронавірусом.

Яка там боротьба з Covid-19, підняття економіки – головне Порошенко, добратися до НБУ та Шкарлет на посаді. От і весь порядок денний влади на цей тиждень. Бережіть себе. Гарного Вам дня! 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!