Обмін полоненими та припинення вогню. Про що домовились на нормандській зустрічі в Парижі

1744 0
Українці, яких незаконно утримують російські найманці на окупованій території, мають повернутись додому до нового року.
Фото: офіс президента

Фото: офіс президента

Під час зустрічі у нормандському форматі, що відбулась учора, 9 грудня у Парижі, домовлено про обмін полоненими за принципом «всіх на всіх». Про це повідомляє офіс президента.

Звільнення українців, які незаконно утримуються на окупованій території терористами, має відбутись до 31 грудня 2019 року.

«Погоджено необхідність верифікувати повні списки та надати повний і безумовний доступ представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб», – сказав президент Володимир Зеленський.

Він додав, що під час зустрічі з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним обговорено можливість звільнення людей, яких утримують не лише на Донбасі, а й у Криму та на території Росії.

Читайте також: Тисячі львів'ян вийшли на мітинг напередодні нормандської зустрічі. Фото

Також під час зустрічі погоджено повне припинення вогню на Сході України, що має розпочатися до кінця 2019 року. До березня 2019 року розведення має відбутись на трьох нових ділянках.

Окрім того, домовлено про розширення мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ з можливістю здійснення цілодобового спостереження.

Під час пресконференції за результатами зустрічі Володимир Зеленський зробив кілька заяв.

«Перше – це неможливість федералізації. Україна – унітарна держава. Це незмінна стаття Конституції України та непорушний принцип існування держави», – сказав він.

Другим пунктом, щодо якого Українська держава має непохитну позицію, є неможливість вчиняти будь-який вплив на вектор її руху та розвитку. За словами Володимира Зеленського, цей вектор обиратиме народ України.

«Третє – неможливість компромісів з урегулювання ситуації на Сході України через поступки територією в межах міжнародно визнаних кордонів. Для кожного українця і Донбас, і Крим – це Україна», – сказав Володимир Зеленський.

Під час зустрічі з українськими ЗМІ президент також заявив, що Закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» може бути продовжений ще на один рік.

На його думку, це легше зробити, аніж дочекатись закінчення дії закону та ухвалювати новий. Втім, продовження дії закону потрібно узгодити з тристоронньою контактною групою.

Читайте також: Львівські депутати виступили проти виведення ЗСУ з Донбасу та особливого статусу цієї території

Щодо відновлення контролю України над державним кордоном на Сході, то, за словами Володимира Зеленського, до цієї теми повернуться під час наступної нормандської зустрічі, оскільки він і Володимир Путін мають «абсолютно різний погляд щодо передачі кордону і щодо того, коли це можливо». А питання проведення виборів на окупованій Росією українській території обговорюватиме Тристороння контактна група.

За підсумками нормандської зустрічі також погоджено домовленості про нові пункти пропуску через лінію розмежування для покращення гуманітарної ситуації.

Наступна зустріч лідерів України, Німеччини, Франції та Росії у такому ж форматі має відбутись протягом чотирьох місяців.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!