Обмін українських захисників. Що відомо сьогодні

2801 0
З російського полону звільнили 215 захисників України.

21 вересня увечері Україна повернула з російського полону 215 людей, серед яких було 124 офіцери. Зокрема, звільнили 108 бійців полку «Азов» та інших формувань Національної гвардії України, а також військовослужбовців Сухопутних і Військово-Морських сил, територіальної оборони ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників СБУ, Держспецслужби транспорту, Державної митної служби.

Читайте також: Україна обміняла полонених. Серед звільнених – захисники Маріуполя

Хто є серед звільнених 

Серед звільнених – командир полку «Азов», Герой України Денис Прокопенко («Редіс»), Сергій Волинський («Волина»), виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти, Святослав Паламар («Калина»), Олег Хоменко («Азов»), Денис Шлега з Нацгвардії України, Герой України Євген Бова, командувач 1-го окремого батальйону морської піхоти. А також Катерина Поліщук («Пташка») і старший сержант 36-ої бригади Михайло Діанов.

Святослав Паламар («Калина»)

Старший сержант 36-ої  бригади Михайло Діанов

Звільнені й захисниці Мар’яна Мамонова, Яна Шумовецька та Анастасія Черненька, які потрапили в полон, перебуваючи при надії. 

Катерина Поліщук («Пташка»)

Разом з понад двома сотнями українських воїнів на волі опинилися п’ятеро громадян Великої Британії, двоє громадян Сполучених Штатів Америки та по одному представнику Швеції, Хорватії та Марокко. Вони вже у місті Ер-Ріяд у Саудівській Аравії.

«Це найпотужніший результат у питанні звільнення полонених за весь час повномасштабного вторгнення»– повідомив констатував керівник Офісу Президента.

Зазначимо, переглянути весь список звільнених можна тут.

Читайте також: Україна з союзниками працює над обміном «всіх на всіх», – Генпрокурор

П'ятеро командирів не повернуться до України до кінця війни. У чому причина

Пʼятеро бойових командирів не повернуться в Україну до кінця війни. Про це у своєму відеозверненні заявив президент України Володимир Зеленський. 

«Окрім 200 воїнів, ми повернули ще пʼятьох бойових командирів, за яких довелося поборотися найбільше, найдовше, найскладніше. Їм загрожувало найжорстокіше. П’ять супергероїв», – сказав він.

Йдеться про:

  • Дениса «Редіса» Прокопенка, командира полку «Азов»;

  • Святослава «Калину» Паламара, заступника командира «Азову»;

  • Олега Хоменка, старшого офіцера «Азову»;

  • Сергія «Волину» Волинського, командира 36-ї окремої бригади морської піхоти;

  • Дениса Шлегу, командира 12-ої бригади НГУ.

За словами президента, Україна домовилася з Туреччиною про те, що звільнені командири перебуватимуть під особистою протекцією президента Туреччини Реджепа Таїіпа Ердогана до завершення війни.

«Я говорив про це з Президентом Ердоганом, – що пʼятеро наших командирів, яких звільняють з полону, перебуватимуть у повній безпеці, у комфортних умовах і під особистою протекцією Президента Туреччини. На час до кінця війни. Але ми забезпечимо їхнім родинам можливість з ними бачитися», – наголосив президент.

Читайте також: Обмін полоненими. Україна повернула командирів «Редіса», «Волину» та «Калину»

Читайте також: «Мамо, хто, як не я?». Історія азовця «Калини» з Львівщини

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv спілкувалося з батьками Святослава Паламаря «Калини», який з міста Миколаєва на Львівщині, Лідією та Ярославом Паламарями, про їхню сім’ю, Революцію Гідності, службу Святослава в армії та «Азові», допомогу мешканцям Маріуполя і про розмову з заблокованого заводу. Історію читайте тут.

Обмін Азовців на медведчука

Підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука обміняли на понад 200 українських військовослужбовців. Про це заявив Президент Володимир Зеленський.

«Думаю, ми Медведчука могли обміняти на одного нашого азовця і героя в принципі, а те, що повернули таку кількість, бо це дійсно є за що сьогодні всій державі, вибачте, випити», – сказав глава держави.

Читайте також: Україна обміняла медведчука на 215 полонених захисників

«Безпосередньо ми сьогодні обміняли 200 громадян України на пана Медведчука. Хочу зазначити, що Медведчук – це не просто кум Путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах», – сказав виконувач обов’язків голови СБУ Василь Малюк.

Реакція суспільства

Після обміну у соціальних мережах суспільство почало ділитись найрізноманітнішими коментарями з приводу звільнення українських захисників, які на початку війни захищали Маріуполь.

«Участь медведчука у переговорах про обмін цього разу була тушкою. Виявилося ефективніше, ніж в ролі переговорника»прокоментував обмін захисників громадський діяч Валерій Пекар. 

Читайте також: Із російського полону повернуся львів’янин Юрій Новосядло, що захищав Маріуполь

«Аж в цей історичний момент несподіваного обміну наших полонених на Медведчука, знайшов для себе хоч якесь пояснення для чого цього виродка стільки часу носила наша земля. Історія поставила крапку над «і». Дуже сподіваюся, що у випадку з Медведчуком – останюю крапку», наголосив викладач УКУ Максим Тимо.

 

 

 

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv розпочало серію публікацій із родинами захисників Маріуполя та «Азовсталі». Перша розмова була саме із пані Іриною, мамою звільненого з полону воїна. Повне інтерв’ю можете прочитати за посиланням.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!