Оборонна вежа, замок тамплієрів й інші малі дива. Де у Львові можна оглянути парк мініатюр просто неба

8223 0
Ідею створення парку мініатюр ще з 1990-х років виношував директор Львівської галереї мистецтв, Герой України Борис Возницький.
Фото: Анна Легедза

Фото: Анна Легедза

Поблизу Палацу Потоцьких, що на вул. Миколи Коперника, 15, вже кілька років є унікальний парк замків і фортифікаційних споруд стародавньої України. Історичні замкові споруди та комплекси, як-от Високий замок у Львові, замок в Олесько, костел у Біще чи оборонна церква в Сутківцях, розташовані в парку в кінці подвір’я Палацу Потоцьких. Прийти і подивитися на них може кожен охочий. Про це Тvoemisto.tv розповіла завідувачка відділом офіційних прийомів та урочистих подій Палацу Потоцьких Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького Анна Легедза.

Читайте також: У Львові відновили вхід у палац Потоцьких

За словами Анни Легедзи, ідею створення парку мініатюр ще з 1990-х років виношував директор Львівської галереї мистецтв, Герой України Борис Возницький. Згодом до реалізації проєкту частково долучився директор Палацу Мистецтв Юрій Гнатковський. Роботи над виготовленням макетів розпочали у серпні 2009 р. Реалізували проєкт упродовж 2011-2012 р. Авторами мініатюр є реконструктори старовини Ігор та Любов Качори.

Мініатюрні фортеці виготовлені з бетону у масштабі 1 до 50 на основі власних реконструкцій авторів.

Як зазначила Анна Легедза, у парку мініатюр є об'єкти, що були розташовані на теренах давньоукраїнської держави.

Читайте також: Як виглядають оновлені скульптури XVII ст на фасаді Домініканського собору

Зокрема, тут є такі споруди:

  • Високий замок у Львові
  • Стовп у Кам'янці (Білорусь), Дон Жон, кількаярусна оборонна вежа
  • Замок в Олесько (Галичина)
  • Костел у Біще (Галичина), Бережанський район на Тернопільщині
  • Замок тамплієрів у Середньому (Закарпаття)
  • Замок князів Острозьких (Волинь)
  • Оборонна церква в Сутківцях (Поділля)
  • Церква у Посаді Риботицькій (Польща).

 

Практично біля кожного макета – табличка з описом.

На жаль, через те, що мініатюри знаходяться надворі – під відкритим небом, більшість палаців та замків зруйновані або знаходяться у не дуже хорошому стані. Проте, як зазначили у Палаці Потоцьких, у їхніх планах – не лише відреставрувати старі споруди, а й доповнити новими.

Кожен, хто бажає оглянути історичні споруди та комплекси у парку мініатюр, можуть приходити сюди у будні з 9.00 до 17.00. Вхід безкоштовний.

Нагадаємо, у грудні минулого року закінчили реставрацію входу у палац Потоцьких. Там укріпили вхід, забрали навантаження з колон. Вартість ремонту входу та портику – 650 тисяч гривень.

Ольга Шведа

Фото Анни Легедзи та Вікторії Савіцької


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!