Обшуки у MacPaw: Компанія вклала у ділянку під Києвом близько 28 млн доларів

1090 0
Засновник компанії Олександр Косован вважає, що чиновники хочуть забрати землю
Олександр Косован

Олександр Косован

Олександр Косован вклав у базу відпочинку для співробітників MacPaw під Києвом до $28 млн і збирається відстоювати свої інтереси у суді. Про це він розказав в інтерв'ю Forbes. 

Косован відкидає звинувачення правоохоронців у нібито незаконному видобутку піску у Дніпрі поблизу ділянки. Правоохоронці кілька разів оглядали територію, контраргументують юристи MacPaw, і земснаряда не бачили, інакше його мали б вилучити.

За його словами конфлікт фактично почався після виборів органів місцевого самоврядування у 2020 році.

«Приблизно в середині весни ми зустрічалися з місцевою владою. Вони запевняли, що нібито приймуть детальний план території, включно зі зміною цільового призначення нашої землі», - каже Косован.

Потім, за словами засновника MacPaw, місцева влада запропонувала компанії придбати ще кілька ділянок по периметру.

«А потім у реєстрах дивним чином з’явилися нові ділянки по периметру нашої. І до нас починають приходити й казати: «Ми вам життя не дамо. Ви або їх купите, або тут буде свиноферма й матимете купу проблем». Ми розуміли, що це дійсно може спаплюжити увесь проєкт, і були вимушені піти на поступки цьому шантажу. Площа цих ділянок по периметру – майже 12 га, для реалізації проєкту вони нам не були потрібні. Але я вирішив, щоб зняти ризик, краще нехай буде додатковий буфер безпеки, ніж подібні «сусіди». На цих ділянках немає нічого, окрім тимчасових споруд», - розповів він. 

Косован зазначив, що у створення Містечка MacPaw було вкладено 25-28 млн доларів з урахуванням вартості землі і наполягає, що за документами призначення ділянки було «для індивідуального садівництва», яке дозволяє будівництво садових будиночків і усі споруди на ділянці відповідають вимогам.

«Ми не забудовники і не маємо глибокої експертизи будівництва в Україні. Ми – ІТ-компанія, яка керувалась благими намірами. Ми хотіли реалізувати унікальний для України проєкт, таке собі «Містечко MacPaw», де була б територія довіри, де люди мали б змогу ефективно відновлювати свої ресурси, обмінюватись ідеями та займатися спортом», - стверджує він.

За його словами місцева влада не мала зауважень до планів компанії.

«Ми презентували проєкт місцевій владі, розповіли, що хочемо зробити, отримали підтримку. Вони підготували генплан і прийняли його за основу. На ньому вже були позначені наші об’єкти, вирівняна берегова лінія (до того стану, як зараз), змінено цільове призначення землі», - розповів засновник MacPaw.

Водночас Косован розказав, що у майбутньому були плани побудувати  великий готель і конференц-центр.

«Ці роботи відкладені. Ми нічого з цього не будуємо, оскільки цільове призначення землі не дає змогу будувати такі споруди. Чекаємо на зміну цільового призначення на рекреаційне», - каже він.

Щодо будівництва на береговій лінії, Косован повторив, що пляж був зроблений до того, як ділянку придбала компанія, а за ним був обрив, 5-7 м висотою.

«Ми зробили укріп-стіну, яка підтримувала берег, щоб він далі не осипався», - зазначив він.

Косован наголосив, що чиновники мають на меті забрати землю, але компанія не збирається здаватися.

«Є якісь чиновники, які, за бажання, можуть створювати проблеми, будь-якого моменту відкривати нові кримінальні провадження або перевідкривати старі. Так вони постійно тиснуть на бізнес, щоб отримати якусь свою вигоду. Моя думка, що кінцева мета – «віджати» у нас землю, бо мені про це таким самим текстом повідомляли», - каже він.

Друга мета, на його думку, можливо, отримати якісь відкупні. 

«Це також досить поширена практика. Це прямо протирічить моїм особистим принципам, принципам нашої компанії – у нас zero corruption policy. Ми ніколи не даємо хабарів і боротимемося до останнього», - запевнив Косован.

Нагадаємо IT-компанію MacPaw звинуватили в несанкціонованому видобуванні піску в промислових масштабах і вирубці лісу. 15 лютого до дому засновника компанії та до її офісу прийшли з обшуками. 

У Нацполіції заявили, що обшуки в IT-компанії MacPaw здійснюються за фактом збільшення без спеціального дозволу берегової лінії. Правоохоронці стверджують, що у результаті таких дій державі завдано збитків на понад 12,5 млн грн.

Слідство стверджує також, що на території земельних ділянок у Київській області, що належать компанії, здійснюється незаконний видобуток корисних копалин для будівництва комплексу відпочинку.

На обшуки відреагував голова Мінцифри Михайло Федоров. «Не можна зупиняти роботу компанії через ділянку землі», - наголосив він. Голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія заявив, що звернувся до Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності з проханням розглянути ситуацію з обшуками в ІТ-компанії MacPaw на засіданні.

Фото: Forbes

Станіслав Нестеренко

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!