Обслуговування фонтану на площі Двірцевій коштуватиме більше пів мільйона гривень у рік

2806 0
Раз у тиждень у фонтані спускають воду і чистять його.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Від реконструкції площі Двірцевої минув уже рік. Там облаштували громадський простір, висадили рослини і невдовзі мають збудувати туристично-інформаційний центр. На площі також функціонує фонтан, обслуговування якого коштуватиме близько 650 тисяч гривень у рік. Про це під час прямої стріму Tvoemisto.tv повідомив керівник підприємства «Патронат», яке зараз обслуговує фонтан, Юрій Чижмар. 

Читайте також: Чому на площу Двірцеву у Львові скерують ще додатково 70 мільйонів гривень

«Це кошторис, який рахують у спеціальній системі. В ньому заклали робочі години людей і певну кількість людей. Крім того, податок на додану вартість, бо ми платники ПДВ», – каже Юрій Чижмар. 

Ціна така, тому що стадій обслуговування фонтану є кілька. Перш за все перед сезоном фонтан потрібно розконсервувати, а коли сезон завершується – законсервувати, каже він. 

За його словами, раз у тиждень у фонтані спускають воду і чистять його. Це також гідроспоруда, яка в постійному динамічному статусі, і її потрібно постійно регулювати. Для того, щоб вони добре працювали, треба регулювати діяльність насоса.  

Організація «Патронат» робила бетонні, гідравлічні та гідроізоляційні роботи із облаштування фонтану. Вони брали участь у проєкті ще на стадії проектування. 

«Хотілося, щоб гості бачили, що у Львові є стихія води, тому річка, яка тут є, символізує брак води у Львові, але й додає колориту. Ідею, щоб річка наче впадала у велике озеро, запропонував колишній архітектор міста Юліан Чаплінський», – додає Юрій Чижмар. 

На сьогодні оголосили другий тенднер на обслуговування фонтану, бо перший тендер оскаржив другий учасник, тому антимонопольний комітет скасував рішення щодо визнання переможцем першого учасника.

«Тому в нас така ситуація, що постійного договору ще немає, але щоб фонтан осблуговували належним чином, ми оголосили повторний тендер і уклали пряму угоду на обслуговування цього фонтану», – пояснила під час трансляції Tvoemisto.tv директорка «Львівавтодору» Оксана Єстеферова. 

Крім того, на території площі Двірцевої ще не завершили облаштовувати сквер, а також туристично-інформаційний центр, оскільки ведуть переговори з підрядником, і на сьогодні ще не виділили коштів на роботи.

Додамо, що площу Двірцеву почали реконструювати 1 березня 2019 року. Вартість робіт, які виконало ТзОВ «Онур Конструкціон», становила 165,5 млн гривень. Проєкт виготовили у ЛКП «Інститут просторового розвитку». Тут змонтували фонтан у вигляді потічка, висадили дерева та встановили вуличні меблі. Після цього ще понад 70 млн грн із бюджету міста виділили на дооблаштування площі перед головним вокзалом Львова. Кошти використають на інженерні роботи, які не передбачили у попередньому проєкті, а також на облаштування скверу. Його у проєкті не було, бо місто сподівалось, що вдасться залучити інвестора на будівництво паркінгу, який мав бути під цим сквером.

Софія Шавранська

Фото Дар'ї Кучер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!