«Шльопки» до Дня Незалежності та репресії в Білорусі / Навального таки отруїли. Головне за минулу добу

7184 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.

День Незалежності України. Офіційні урочистості розпочалися на Михайлівській площі у Києві з церемонії вшанування пам’яті полеглих захисників України. Після цього на Софійській площі президент Зеленський виступив із промовою і вручив державні нагороди українцям.

Читайте також: Глави держав та духовні лідери привітали Україну з Днем Незалежності

На Софіївській площі виступили українські співаки, співачки та гурти, при цьому лунали російськомовні пісні. Зокрема, йдеться про «Шлепки» Полякової, «Вахтерам» гурту Бумбокс, «Киевляночка» Крічевського, «Ветер надежды» Власової, «Стыцамен» Дорна та «Имя 505» гурту «Время и Стекло». У мережі почало ширитися обурення, оскільки у день найважливішого для України свята неприпустимо співати мовою країни-агресора.

Представники гуртів «Бумбокс» та «Океан Ельзи» заявили, що не дозволяли використовувати свої пісні на концерті «Пісенна історія сучасної України» до Дня Незалежності. Композицію «Бумбоксу» під назвою «Вахтерам» заспівав дует «Время и Стекло». А пісню «Там, де нас нема» гурту «Океан Ельзи» виконав Андрій Данилко.

Музикант Олександр Положинський відмовився від ордена «За заслуги», яким його нагородив Зеленський та заявив, що такі нагороди мають отримати музикант Андрій Антоненко «Ріффмастер», лікарка Юлія Кузьменко та медсестра Яна Дугарь, які наразі є фігурантами справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Екссекретар РНБО Турчинов, який під час окупації Криму Росією у 2014 році був в.о. президента, відреагував на заяву Зеленського про те, що мають давати свідчення ті, «хто без бою подарував частину України». Він вважає, саме зараз президент має можливість здійснити наступ на Крим«У пана Зеленського є всі можливості, на відміну від 2014 року, реалізувати наступ на Крим, і ми йому готові в цьому допомогти. Але, на превеликий жаль, я боюся, що «договорняк» із Росією для нього значно важливіший, ніж захист української землі».

Читайте також: Львовом пройшов марш нескорених. Відео, Фото

Парламентарі 12 країн світу у спільному зверненні закликали світ не забувати про триваючу російську агресію проти України. Під зверненням стоять підписи парламентарів Британії, Німеччини, Швеції, Норвегії, Польщі, Латвії, Грузії, Молдови, Румунії, Португалії, Канади та Австралії.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 142 осіб (146 – напередодні). Разом 13 253. Одужало – 3 797 (плюс 19), померло – 358 (4 – за добу).

Лабораторні центри провели 576 ПЛР-тестів. Залишок проб у холодильнику – 371.

В Україні Covid-19 виявлено у 1 799 осіб (1 987 за попередню добу). Загальна кількість 106 757 пацієнтів. Одужало – 52 524 (плюс 289), померло – 2 293 особи (плюс 22).

Перелік антилідерів не змінився: Львівщина – 13 253 (деталі – дивися вище), далі Київ – 12 023 осіб (плюс 209), Чернівецька – 9 167 (+ 241) та Рівненська – 8 559 (+ 99 осіб) області.

Найбільша кількість випадків за добу: у Чернівецькій області – 241, у місті Києві – 209, Івано-Франківській – 170, Одеській – 145, Львівській – 142, Харківській – 141, Тернопільській – 139 областях.

Читайте також: У МОЗ вирішать, чи доцільно тестувати на Covid-19 учнів та вчителів

Дослідники з Гонконзького університету повідомили про перший підтверджений випадок повторного зараження коронавірусом.

Протести в Білорусі. Нобелівську лауреатку Світлану Алексієвич та ексдиректора Купаловського театру Павла Латушка, які є членами Президії Координаційної ради (білоруська опозиція), викликали на допит у кримінальній справі до Слідчого комітету Білорусі.

У Мінську ОМОН затримав членів Координаційної ради – довірену особу екскандидата у президенти Білорусі Тихановської Ольгу Ковалькову і представника страйкому МТЗ Сергія Дилевського.

Також арештували співголову страйкому «Білоруськалій» Анатолія Бокуна і голову страйкому Мінського заводу колісних тягачів Олександра Лавриновича.

В. о. президента Білорусі Лукашенко заявив, що у школах країни не повинно бути вчителів, які не поділяють державну ідеологію.

А Міноборони Білорусі розпочало так званий третій етап комплексної перевірки Збройних сил, передбачається приведення військових частин до «найвищого рівня бойової готовності» і призов до служби військових із запасу.

Читайте також: «Є такі казки, що просто шедеври». Історія про збирача давніх текстів з Турки

Отруєння Навального. Берлінська клініка «Шаріте», куди був доставлений російський опозиціонер Навальний, повідомили, що політика отруїли речовиною з групи інгібіторів холінестерази. Конкретна речовина поки невідома. Наслідки отруєння можуть бути довгостроковими, ймовірно постраждає нервова система. Навальний знаходиться у штучній комі, його стан оцінюється як важкий, але загрози для життя немає.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!