Одне місто, вісім станцій. 6 фактів про те, чому залізниця важлива для Львова

9793 0
Скільки у Львові залізничних станцій, як поєднуються змінний та постійний струм і чому не склалося з міською електричкою.

Коли йдеться про залізницю, ми, як правило, уявляємо вокзал на вулиці Двірцевій, пасажирські поїзди, експреси, електрички… Проте 80-85% залізничної інфраструктури у Львові працює на вантажні перевезення. Архітектор, працівник ЛКП «Інститут просторового розвитку», дослідник залізничної інфраструктури Ростислав Білинський під час дискусії «Львівський залізничний вузол як частина транспортної системи Львова» розповів про те, чим залізниця важлива та особлива для нашого міста.

Львів має сполучення з усіма обласними центрами України. А львівський залізничний вузол – один із найбільших у країні. Він розташований на перетині трьох міжнародних транспортних коридорів: МТК-3, МТК-5 та МТК «Європа – Азія». Львівська залізниця є однією з найбільших філій «Укрзалізниці» та охоплює сім областей: Львівську, Волинську, Тернопільську, Івано-Франківську, Рівненську, Чернівецьку та Закарпатську.

Львів – на стику струмів. Із південного й західного напрямку дротами, які живлять електровози, надходить постійний струм, зі сходу та півночі – змінний. Тому майже всім поїздам, які проходять через львівський залізничний вузол, замінюють локомотиви. Не потребують цього лише поїзди «Інтерсіті»: вони можуть приймати два види струму.

Львівський залізничний вузол – це вісім станцій: дві сортувальні, три вантажні та три проміжні. Найбільшими є сортувальні: «Львів» та «Клепарів», які входять до дванадцяти найважливіших станцій країни та є позакласними – тобто такими, що приймають найбільше навантаження. Вантажні станції – це «Скнилів», «Підзамче» та «Персенківка». Проміжні – «Сихів», «Рудно», «Рясне-2», «Брюховичі», «Підбірці» та «Дубляни-Львівські».

Станція «Львів» складається з восьми парків. Пасажирський парк – це головний вокзал, який складається з восьми колій та п’яти перонів, та приміський вокзал із шести колій. До 1996 року Львів не мав окремого приміського парку; всі електрички прибували на головний вокзал. Ще шість парків станції є сортувальними – приймають, розформовують, накопичують і сортують вантажні поїзди.

Читайте також: За Бескидським тунелем. Що нам дасть нова залізниця до Словаччини

Станція «Клепарів» складається з п’яти парків. Основна її частина тягнеться вздовж вулиці Шевченка. Станція «Львів» формує вантажні поїзди на захід і південь, «Львів»  – на схід і північ. Торік Львівська обласна державна адміністрація запропонувала збудувати в Мостиському районі «сухий порт», товари до якого підвозитимуть залізницею: як ширококолійною пострадянською, так і вузькоколійною європейською.

У Львові була міська електричка. Рейковий автобус запустили 1 грудня 2009 року, але маршрут виявився збитковим, і за півроку його закрили. Однією з причин невдачі була відсутність системи пересадок на інші види транспорту. До того ж, через завантаженість колій пасажирськими й вантажними поїздами автобус не міг їздити часто. Втім, ідею міської електрички далі обговорюють: торік управління транспорту та зв’язку Львівської міської ради запропонувало запустити міську електричку з Рясного-2 до Підзамча на час ремонту вулиці Шевченка.

Марія Горбань


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!