Одне з останніх інтерв’ю Юрія Шухевича та чому не всім на Львівщині вимикають світло. Підсумки доби

1140 0
Нині 23 листопада та 273 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Bird in Flight

Фото: Bird in Flight

Ситуація на фронті: Президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому розглядалися: ситуація на фронті, захист енергетичної інфраструктури та робота об’єктів впродовж зими.

Зеленський додав, що зима «не буде легкою прогулянкою», однак запевнив, що Україна неодмінно вистоїть і переможе.

Щоб Миколаїщина юридично вийшла зі стану області, яка воює, необхідно звільнити ще населених пункти на Кінбурнській косі. Про це розповів голова Миколаївської ОДА Віталій Кім і додав, що зараз в області менше «прильотів», тож є можливість працювати над відновленням регіону.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Білогорівку Луганської області та Спірне, Берестове, Бахмут, Курдюмівку, Північне, Новобахмутівку, Красногорівку, Первомайське, Невельське і Мар’їнку – Донецької.

У Севастополі, на базі одного з навчальних закладів, триває підготовка операторів російських та іранських безпілотників.

У Каланчаку Херсонської області в лікарні не вистачає місць для розміщення загарбників. А до Великої Копані доправлено близько 40 поранених окупантів. У Пологах Запорізькій області знищено ворожі ЗРК С-300 та 5 одиниць техніки. 40 військових поранені. Неподалік Веселого Запорізької області знищено блокпост, 15 росіян поранені. У Мелітополі втрати рф – до 30 осіб.

На цю ж тему: Україна повернула тіла ще 33 загиблих захисників. Загалом вже вдалося повернути 696 тіл загиблих героїв.

Акцент дня: Помер Юрій Шухевич. «У віці 89 років відійшов до вічності Юрій Шухевич – Герой України, дисидент, член Української Гельсінської Групи», – написав в Телеграм міський голова Андрій Садовий.

Юрій Шухевич пам’ятав особливу вишуканість міжвоєнного Львова, а також Львів, який піднімав національно-визвольні змагання і виборював Незалежність України. Юрій Шухевич – якраз із цієї епохи. Він сам як епоха, яка зуміла протиставитися режиму і не зламатися ані в тюрмах, ані у засланні.

Пригадуємо останню розмову Tvoemisto.tv із Юрієм Шухевичем про його життя, про Львів та про незалежність.

Цитата дня: Відповідаючи на запитання про 36 років тюрем і таборів, звідки він брав сили і чи вірив у те, що доживе до вільної та незалежної України, Юрій Шухевич уточнив: «Табори і в’язниці – 31 рік. П’ять років – це вже було заcлання».

Де брав сили? Насамперед, каже, у вірі – Бог дав йому сили. Хоча не завжди був переконаний, що доживе до Незалежної України. «Був час, що я не дуже сподівався. Сили додавало те, що я знав, що Союзу буде кінець – бо не може все на фальші, брехні, диявольській жорстокості триматися. Колись йому мав прийти кінець і так воно й сталося», – додав він.

Мобільність Львова: Львів – не місто автомобільного масштабу, тут можна спокійно обійтися без автівки. Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев пояснює, чому міжнародні документи спонукають міста до високої щільності забудови і до чого тут громадський транспорт.

«Традиційно, у приклад ми приводимо Відень. Як у Відні, так і у Львові на квадратний кілометр приходиться така сама кількість людей, які проживають. Водночас збудованого у цих двох містах на квадратний кілометр – різна кількість. У Відні на одну людину приходиться орієнтовно 38 кв. м житла, а у Львові – понад 20 кв. м, тобто житлові умови у нас значно нижчі з погляду забезпеченості житловими площами».

Читайте також: Для запровадження е-квитка на Львівщині потрібно близько 30 мільйонів грн. Валідатори планують встановити у всіх автобусах, загальна кількість яких – 1050 одиниць. Один валідатор коштує від 700 євро. Реалізація цього проєкту займе орієнтовно 6 місяців.

Ключові події:

1. Чому не у всіх вимикають електроенергію і не дотримуються графіків. Пояснення «Львівобленерго». У компанії дали відповіді на найчастіші запитання споживачів.

Одна з них: «Важливі об’єкти критичної інфраструктури до графіків відключень не потрапляють, а разом з ними і будинки, які отримують електроенергію від тих самих електромереж»;

2. Канни стали містом-побратимом Львова. Встановлення партнерських стосунків ініціював саме Президент Асоціації мерів міст Франції та мер Канн Девід Ліснар;

3. Коли школярі Львівщини підуть на зимові канікули. Здебільшого, учні відпочиватимуть із кінця грудня до середини січня;

4. Укрзалізниця повертає ранковий потяг інтерсіті+ до Львова. Рейс №743/744 Київ — Львів прибуватиме об 11:58;

А також: Через попит Укрзалізниця збільшує кількість поїздів з Києва у Херсон. «Перші два рейси «Потяга до перемоги» Укрзалізниці до нещодавно звільненого Херсона показали, наскільки сильно чекали повернення залізничного сполучення мешканці Херсонщини. На додачу до пасажирів, які придбали квитки на цей рейс в межах проєкту «Квитки до перемоги», залізничники допомогли виїхати ще близько 300 херсонців. Реагуючи на цей попит, ми додаємо одразу 9 вагонів та відкрили продаж квитків на рейси в обох напрямках»;

5. 9-річна львів’янка зібрала 21 тисячу гривень на ЗСУ. Дівчинка передасть кошти на виготовлення бронежилетів для військових.

На цю ж тему: Де у Львові можна здати теплий одяг. Перелік локацій. У місті облаштували спеціальні локації;

А також: Де у Львові можна погрітися. Адреси. Наразі у місті вже відкрили 18 таких пунктів.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!