Однорічному малюку у Львові вперше в Україні трансплантували печінку від посмертного донора

2860 0
44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма, став донором печінки. Врятувати його лікарі не змогли, але родина підписала згоду на вилучення органів.
фото: перше тмо львова

фото: перше тмо львова

Однорічному малюку вперше в Україні трансплантували печінку від посмертного донора. Унікальну операцію виконали в Львівській міській дитячій лікарні, що на вул. Пилипа Орлика, 12 січня. Орган для цього вперше транспортували гелікоптером із Вінниці.

«Нині, на сьому добу після операції, можемо нарешті сказати: печінка працює, стан дитини стабільний», – йдеться в повідомленні першого територіального медичного об'єднання Львова.

Читайте також: Львівські медики врятували життя онкохворій дівчинці, ввівши їй укол за 3 млн грн

Пацієнт – хлопчик Артемчик із маленького села на Прикарпатті вагою всього 9,5 кг – народився із непрохідними жовчовивідними шляхами. Діагноз – атрезія жовчних протоків, виражена печінкова недостатність. Його дитині поставили на третьому місяці життя. Хворобу в малюка видавали жовта шкіра та склери очей, а ще великий животик. Печінка поступово відмовляла.

Єдиний вихід врятувати хлопчика – це була трансплантація печінки. Її від посмертного донора таким маленьким діткам в Україні ще не робили, а з родини Артемові за донора не підходив ніхто. 12 січня стало відомо, що у Вінниці, в обласній клінічній психоневрологічній лікарні ім. Академіка О. Ющенка, є донор. Це – 44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма. Врятувати пацієнта лікарі не змогли, але родина чоловіка підписала згоду на вилучення органів.

Читайте також: У Львові врятували малюка з вадою серця, якого доправив гелікоптер з Ужгорода

Медики зазначають, що печінка поза тілом «живе» максимум 12 годин, тому з Вінниці орган доправив гелікоптер. Хірургічне втручання, за словами лікарів, було надскадним. Спершу їм треба було розділити донорську печінку, аби взяти для маленького Артемчика її частину. Потім розпочалася сама трансплантація, яка тривала до ранку – це близько 12 годин.

Відтоді малюк перебуває в реанімації під цілодобовим моніторингом. У медзакладі додають, що успішна операція – це лише половина шляху. Попереду не менш складна його частина, виснажений хворобою організм дитини має адаптуватися до життя з новим органом.

Нагадаємо, що 15 січня аеромадичний гелікоптер також доправив з Рівненської обласної клінічної лікарні до Львова донорське серце. Його пересадять донору у Львівській обласній клінічній лікарні. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!