Одруження із тисячею питань. Чи потрібна у РАЦСі довідка із військкомату

38897 0
Подружжя із Сум поділилося досвідом, як вони три дні бігали у Львові по РАЦсах, військоматах і ЦНАПах, щоб зареєструвати шлюб. Врешті після тисячі питань їх таки одружили. Тvoemisto.tv зібрало коротку інструкцію, які документи потрібно подати, щоб одружитися у час війни.
Фото: Нацгвардії

Фото: Нацгвардії

Історія однієї пари

У Львові одружилася пара зі Сум, їм довелося походити по різних інстанціях, поки вони отримали свідоцтво про шлюб. Чоловік Євген Охріменко приїхав до Львова зі Сум, а його наречена Інна – із Німеччини. Євген розповідає, що вони планували встигнути за 3 дні, він завчасно дізнався, чи працює «шлюб за добу», їм підтвердили, що все працює, але треба обов’язково військовий квиток.

«З РАЦСу нас відправили у військомат за адресою-1, щоб отримати довідку. Там нас відправили в інший військомат за адресою-2. Там нам відмовили у довідці, бо ми не внутрішньо переміщені особи, бо я стою на обліку в сумському військоматі. Дзвонимо в агенцію, що займається «шлюбами за добу», де нам кажуть їхати у центральний РАЦС. Жіночка з агенції пояснила, що у Львові це дійсно проблема, РАЦСи відмовляються реєструвати шлюб, без довідки з львівського військомату», – каже він.

Читайте також: «Бог залишив мене живою, тому мушу жити». Історія медсестри, яка підірвалася на снаряді

Наступного дня пара поїхала у центральний РАЦС. За їхніми словами, працівники вислухали їх, подзвонили у військомат, де їм сказали, що якщо чоловік навіть на один день приїхав до Львова, то має стати на військовий облік у Львові, але для цього потрібно зареєструватись внутрішньо переміщеними особами в ЦНАПі.

«Поїхали в ЦНАП, пояснили, що ми у Львові на 3 дні і хочемо одружитися, що я стою на обліку в сумському військоматі і ось всі відмітки. ЦНАП каже, що не буде нас оформлювати внутрішньо переміщеними особами, бо це абсурд, бо ми у Львові на три дні. ЦНАП телефонує у військомат, військомат каже, що без ВПО довідку не дасть. Я чую в слухавці знайомий голос, питаю, чи це часом не військомат за адресою-2. Це він. Ми там були і вони відмовилися давати довідку, бо ми не ВПО. Коло замкнулося. Склалася максимально абсурдна і не логічна ситуація», – ділиться Євген Охріменко.

У РАЦСі парі сказали, що розуміють їх, але нічого не можуть вдіяти без довідки з військомату. А у ЦНАПі відповіли, що розуміють ввесь абсурд, але не можуть допомогти.

Урешті, пара зв’язалась з Західним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції, там надали чітке роз’яснення для РАЦСу, що якщо наречений стоїть на обліку в військоматі на не окупованій території, і має відповідні відмітки у військовому квитку, і не планує залишатись у Львові та оформлювати ВПО, то йому не треба ставати на облік у львівському військоматі і довідка з львівського військомату також не потрібна, і що РАЦС може сміливо одружувати. 

Нарешті Євген та Інна таки отримали свідоцтво про шлюб і одружилися у Львові.

Євген та Інна після отримання свідоцтва про шлюб у Львові

Чи потрібна довідка з військомату і як одружитися без проблем?

Як зазначила у коментарі Тvoemisto.tv керівниця відділу державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації головного територіального управління юстиції у Львівській області Ірина Олива, відповідно до наказу голови Львівської обласної військової адміністрації, усі чоловіки призовного віку мають стояти на обліку у військкоматах.

Читайте також: Мама загинула від двох снарядів. П'ятеро дітей-переселенців зі Сходу потребують допомоги

Військовий квиток також є обоְв’язковим при реєстрації шлюбу, тому, перш ніж оформити таку послугу, у відділи ДРАЦС потрібно надати відповідні документи:

  • якщо чоловік, який приходить подавати заяву, при тому стоїть на обліку (чи у Львівській, чи іншій області) у військкоматі, має військовий квиток і там є відповідна позначка (але з урахуванням, що її поставили лише кілька років тому, а не 10 чи 20 років назад), всі документи приймають і проводять реєстрацію акту цивільного стану.

 

Як приклад Ірина Олива наводить, що були випадки, коли чоловіки подавали військовий документ, де позначки датувалися 1985 роком. Вони є застарілі, тому людей просять наново звернутися до військкоматів, щоб стати на облік.

  • якщо у чоловіка, який має бажання зареєструвати шлюб немає військового квитка або у такому квитку немає позначки про те, що він стоїть на військовому обліку чи він знятий з обліку, працівники ДРАЦСу зобов’язані направити чоловіка до військового комісаріату. Чоловік може принести довідку, що не придатний для військової служби, має інвалідність або ж штам і позначку, що стоїть на обліку у військкоматі.
  • якщо у людини є військовий облік іншої області і люди приїхали сюди лише для того, щоб зареєструвати шлюб, бо, наприклад, дружина їде за кордон, то такий облік (з іншої області) підходить і їхній шлюб також зареєструють.
  • якщо це цивільні люди, які тимчасово переміщені з областей, де зараз ведуться бойові дії, але приїхали у Львівську область на тимчасове проживання, вони зобов’язані стати на облік як ВПО, звернувшись до райдержадміністрацій, а після того – обов’язково піти у військкомати, аби їх поставили на облік у Львівській області.

 

За словами Ірини Оливи, раніше у березні довідку про взяття на облік людям, які планували розписатися, видавали досить швидко – за 2-3 днів. Зараз, в окремих випадках, люди чекають набагато довше. Військовий квиток також є обоְв’язковим при визнанні батьківства.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!