Один із суддів Конституційного суду подав у відставку через тиск з боку Офісу президента

4252 0
Він наперед висловив думку, що електронне декларування цілком законне.
Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Суддя Конституційного суду Ігор Сліденко заявив, що з Офісу президента на нього тиснули 7 жовтня – і 8 жовтня він написав заяву про відставку, але її ще не розглянули. Про це повідомляє УП з посиланням на Сліденка під час брифінгу.

«Подзвонили з Офісу президента і сказали, що я веду себе неправильно і в мене будуть проблеми», – каже він.

Суддя-доповідач відмовився назвати, хто саме чинив тиск на нього. 

Сліденко сказав, що наступного ж дня після цього написав заяву про відставку, її ще не розглядали, проте він «уже майже не суддя» КС. Тому він наперед висловив думку, що електронне декларування цілком законне, а до закону про Національне агентство з запобігання корупції просто треба внести зміни.

Читайте також: Через рішення КСУ Європейський союз може призупинити безвіз для України

Зокрема, на думку Сліденка, треба прибрати норму про те, що НАЗК може з власної ініціативи починати антикорупційні справи, бо «це повноваження радянської прокуратури» і це неправильно. 

Із приводу свого декларування Сліденко визнав, що формально порушив закон, бо фізично не міг внести зміни до декларації вчасно, оскільки був тоді за кордоном. 

Додамо, голова КС Олександр Тупицький на брифінгу перед Ігорем Сліденком також звинуватив оточення президента в атаці на Конституційний суд і в намаганні створити «кнопочний» КС.

Нагадаємо, що 27 жовтня за поданням 48 народних депутатів Конституційний суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства, хоча конституційність ще низки положень вивчатиметься далі. Серед депутатів був нардеп з Львівщини Тарас Батенко.

Читайте також: Назад у 1991 рік. НАЗК закриває реєстр електронних декларацій

Рішення КС означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, декриміналізацію недостовірного декларування.

В Європейському Союзі заявили, що це рішення КС може стати підставою для тимчасового призупинення безвізу.

Президент Володимир Зеленський скликав Раду національної безпеки й оборони, після чого вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів КС, визнати його рішення про декларування нікчемним і таким, що не має правових наслідків.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!