Офіс президента пропонує заборонити купівлю алкоголю, сигарет і бензину за готівку

1516 0
Акцизний податок може стати одним із компенсаторів для майбутньої податкової реформи в Україні.
Gettyphoto

Gettyphoto

Офіс президента пропонує заборонити купівлю сигарет, алкоголю та інших підакцизних товарів за готівку. Про це сказав заступник керівника ОП Ростислав Шурма, пише liga.net.

Він пояснив, що акцизний податок може стати одним із компенсаторів для майбутньої податкової реформи в Україні, яку наполегливо лобіює Офіс президента.

«Ми розглядаємо підвищення оподаткування шкідливого споживання. Це тютюн, алкоголь і викопне паливо. В рамках реформи ми будемо приводити ставки податків до середньоєвропейських рівнів», – сказав він.

Читайте також: Зеленський підписав закон про повернення акцизів на пальне

Але підвищення акцизів потрібно буде проводити у комплексі з покращенням адміністрування податків.

«Ми плануємо дві фундаментальні зміни. Перше – це електронний акциз. Не допотопні акцизні марки, які клеяться на пачки, а унікальний QR-код. Другий концепт ми ще обговорюємо, рішення не прийняли. Але щоб ця система запрацювала, нам потрібно перевести розрахунки за підакцизні товари виключно в безготівковий формат, тобто в оплату картою», – сказав він.

За його словами, такий формат де-факто уже вдалося випробувати під час паливної кризи навесні 2022 року.

«Всі постачальники палива перевели клієнтів на оплати картами і на оплати через додаток. Думаю, дискомфорт тривав тиждень-два. Далі всі адаптувалися. Це дозволило обілити обіг палива. Я упевнений, що це ж відбудеться з тютюном і алкоголем», – зазначив він.

Нагадаємо, Верховна Рада дозволила сплачувати комуналку й податки електронними грошима.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!