Офісні хвороби. Як не стати жертвою малорухливого способу життя

12031 0
Якими є «офісні хвороби»? Як уникнути проблем із хребтом та правильно харчуватись, якщо постійно сидиш та не маєш часу на збалансований обід? Tvoemisto.tv поспілкувалось з лікарем-невропатологом та терапевтом і занотувало корисні поради для офісних працівників.

Проблеми зі спиною

Оксана та Віктор вже понад два роки працюють фрілансерами на компанію зі США. В офісі сидять по вечорах до пізна через відмінність часових поясів між країнами. До того вони працювали журналістами, часто їздили на події та вели активний спосіб життя. Різка зміна режиму роботи призвела до того, що з’явилися постійні болі в шиї та спині, висиджувати за комп’ютером по шість годин поспіль щовечора стало все важче. Звернутися до лікаря Оксана вирішила тоді, коли біль в шиї вже не давав виконувати роботу. Як виявилось, неприємних відчуттів та ускладнень можна було уникнути, почавши вчасно займатись фізкультурою або плаванням.

Біль – це природна реакція організму, це сигнал, що відбувається щось не те. Але самому лікувати спину, коли вже відчуваєте явний дискомфорт, – не варто. Людині може здатися, що в неї болять внутрішні органи, а насправді це буде проблема з хребтом, адже він зміщується і може давити на внутрішні органи. Звісно, біль може минути без втручання лікаря, а може й призвести до гірших наслідків, наприклад, якщо всередині було запалення.

«Приходять тоді, коли, як то кажуть, вже «скрутило», і лікувати важче. Таких пацієнтів я маю щодня. Здебільшого, це айтішники, які мусять довго сидіти біля комп’ютера. Вік моїх пацієнтів – молодий, до 45 років. Лікування триває від 5 днів, тому краще попередити такі проблеми», – розповідає Василь Качараль, лікар-невропатолог Медичного центру Medicover.

Хто в зоні ризику

Саме молоді люди зараз «в зоні ризику». Адже чим далі, тим більше робіт пов’язані саме із перебуванням за комп’ютером. Неправильне тривале сидіння дає свої негативні наслідки: болі в спині, в шиї, обмеження в рухах. Відсутність фізичної активності призводить до проблем із кровопостачанням, що, у свою чергу, може викликати запаморочення, головний біль, мерехтіння в очах, нудоту. Тому лікарі радять кожну годину виходити на свіже повітря або робити мінімальні вправи.

Коли затерпають ноги, чи болить поперек, можна зробити вправи, не встаючи зі столу: потягнути на себе носочки стопи, це дуже хороша вправа для судин та м’язів. «Ви часто бачите, як тварини потягуються. Це дуже хороший приклад і для людини: потягування дійсно знімає напругу з м’язів та судин і має дуже позитивний ефект», – розповідає Ірина Федак, головний позаштатний терапевт департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

«Я скидаю на телефон своїм пацієнтам вправи, які є корисними для хребта. Також дуже добре допомагає плавання після роботи, воно найкраще знімає напруження. Корисно йти з роботи додому пішки. Тобто щодня мусить бути фізична активність», – розповідає лікар-невропатолог Медичного центру Medicover.

Чи безпечно робити масаж, коли болить спина

На думку спеціалістів, краще обстежитися і зробити рентген, щоб зрозуміти покази і протипокази. А перед походом на масаж – проконсультуватися з лікарем. Якщо людина дійсно має досвід та є практикуючим масажистом, лікарем за фахом, тоді можна такій людині довіряти. А якщо, до прикладу, ваш масажист перекваліфікувався зі слюсарів, то краще двічі подумати, ніж до нього звертатися.

«Часто у пацієнтів бувають серйозні проблеми після масажу. Оглядаю одного такого, а в нього синці жахливі на спині. Питаю: а що ж ви робили? Відповідає – масаж банками, трилітровими… – розповідає лікар-невропатолог Василь Качараль. – Тому потрібно дивитись на якість закладу та проконсультуватись із лікарем. Особливо слід бути обережними з масажами шиї, адже її легше пошкодити».

Лікарі радять 1-2 рази на рік робити масаж, але в перевіреного спеціаліста та після консультації з лікарем.

Проблеми з травленням

Окрім хребта, до офісних хворіб можна віднести і проблеми зі шлунком через нерегулярне харчування. Людина сидить, не має часу піти поїсти чогось теплого, немає збалансованого харчування, їсть чіпси і випічку та запиває газованими напоями. Мало того, що це шкідливі вуглеводи, так вони ще призводять до серйозних проблем зі шлунком, жовчним міхуром.

«Люди, які мають сидячу роботу, більш схильні до проблем із жовчним міхуром, особливо жінки молодого віку. Жовчокам’яна хвороба має основні причини, окрім спадковості, малорухливий спосіб життя і незбалансоване харчування. Також впливає на розвиток каменів вживання малої кількості рідини. Від чого порушується відтік жовчі. Всі речі можуть призвести до необхідності оперативного втручання», – додає Ірина Федак.

Також страждає підшлункова залоза: від поганого харчування, відсутності сніданку, який заміняється кавою. Потрібно брати зі собою на роботу йогурт, якщо не має можливості підігріти їжу, фрукти, більше води, молочнокислі продукти тощо.

Проблеми із зором

Люди, які сидять за комп’ютером, працюють із паперами скаржаться на погіршення зору. «Треба обов’язково звертати увагу на освітлення, чи не миготить екран. Зараз є великий вибір окулярів для захисту від комп’ютера. Також не варто забувати про природні джерела вітамінів, які добре впливають на зір: це суниця, полуниця, чорниця. Дуже добре робити гімнастику для очей, вона відновлює сили та зір», – розповідає Ірина Федак.

Також Василь Качараль, лікар-невропатолог медичного центру Medicover, радить великим компаніям подбати про наявність в офісах лікувального кабінету фізкультури. «Якщо компанія зацікавлена, щоб її працівники рідше брали лікарняні та краще себе почували, потрібно обладнати лікувальний кабінет фізкультури. Офісним працівникам, які довгий час сидять за комп’ютером, корисно вчасно отримати від лікаря-реабілітолога масаж або консультацію», – підсумовує він.

Loading...

Loading...

 

Оксана Матійків

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Медичний центр Medicover.

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!