Офлайн, екстернат чи дистанційне. Які формати навчання можна обрати у школах

9841 0
Батьки разом з дітьми можуть обрати одну з форм навчання.
Фото: nus.org.ua

Фото: nus.org.ua

У Львові та області школи готуються до нового навчального року в умовах війни. В частині закладів діти вчитимуться дистанційно, ще в частині організують очне навчання, деякі – змішане. Оскільки зараз складають списки, то батьки разом з дітьми можуть обрати одну з форм навчання.

Читайте також: За дітьми, які виїхали, збережуться місця у школах. Інтерв’ю з новим керівником освіти Львова

Дистанційне навчання

Для дітей, які не відвідуватимуть очне навчання, організовуватимуть дистанційні класи. Це справді може бути виходом для школи, як забезпечити освіту всім учням. Проте такий варіант можливий тільки за умови, що велика кількість учнів на паралелі виявлять бажання навчатися дистанційно. Якщо це буде актуальним для одиниць, такий дистанційний клас навряд чи запровадять, адже це буде фінансово невигідно.

Тож, якщо хочете, аби ваша дитина продовжила дистанційне навчання, варто сконтактувати з адміністрацією школи та іншими батьками, щоб зʼясувати, скільки ще є таких охочих батьків. Також батькам варто написати заяви на імʼя директора школи з проханням забезпечити дистанційне навчання.

Окрім того, у випадку дистанційного навчання організація безпеки дитини на цей час лежить повністю на батьках.

Іншим моментом є час організації навчання. Якщо ви за кордоном і дитина відвідує місцеву школу, буде проблематичним долучатися до українських онлайн-занять.

Індивідуальне навчання

Основний документ для зарахування або переведення на індивідуальну форму навчання – це заява одного з батьків дитини або самого учня, якщо він є повнолітнім. До заяви додаються документ, що посвідчує особу учня, медична довідка № 086-1/о та документ про освіту, якщо він є.

Читайте також: У Львові розглядають варіанти створення опорних шкіл або класів з дистанційним навчанням

Зарахування на індивідуальну форму освіти зазвичай проводиться до початку навчального року. Переведення на індивідуальну форму може відбуватись і протягом навчального року, але не пізніше ніж за 3 місяці до річного оцінювання чи державної підсумкової атестації. Однак таке обмеження не застосовується для переведення на педагогічний патронаж.

За законом можна поєднувати різні форми навчання. Таке поєднання має бути реалізовано через індивідуальний навчальний план, який формують для учня у закладі освіти. Про поєднання різних форм навчання також варто одразу зазначати у заяві.

Вчасно розроблений і затверджений індивідуальний навчальний план є обов’язковим для навчання за індивідуальною формою освіти. Він розробляється на основі навчального плану – складової освітньої програми, яку використовує заклад. Виконання інваріантної частини (опанування базових, вибірково-обов’язкових предметів) навчального плану під час індивідуального навчання лишається обов’язковим. Очікувані результати навчання для індивідуальної форми не зменшуються і лишаються на одному рівні з іншими формами.

Учень на індивідуальній формі має можливість використовувати всю інфраструктуру закладу – навчальну, спортивну, наукову тощо. Учень має можливість оформити учнівський квиток і користуватись необхідними підручниками, у тому числі й електронними. Оцінювання результатів навчання і атестація за всіма формами індивідуальної освіти відбувається у школі.

Учень, який навчається за індивідуальною формою, більшість навчального часу проводить самостійно. Але індивідуальна форма не обмежує у спілкуванні з іншими учнями – ані в неформальному, ані на території школи. Учень може брати участь в екскурсіях, практичних заняттях. А під час педагогічного патронажу вчитель може періодично залучати учня до учнівського колективу з метою соціалізації. Учні, що навчаються на індивідуальній формі, можуть на загальних підставах брати участь в олімпіадах, турнірах, конкурсах та інших змаганнях.

Екстернат

Обираючи екстернат, учні опановують увесь матеріал самостійно й віддалено, після чого їхні знання мають оцінити в школі під час щорічної атестації. Така форма навчання підійде для тих, хто хоче отримати український атестат, проте не хоче проходити оцінювання частіше, ніж раз на рік. Водночас, оскільки дитина не може відвідувати школу через війну, для неї складуть індивідуальний навчальний план (це не обовʼязково, якщо вона навчається в школі за кордоном), у межах якого можна домовитися про консультації – наприклад, перед проходженням річного оцінювання.

Згодом, якщо учень чи учениця захоче продовжити очне навчання, її / його зарахують у наступний клас, адже в документі про освіту, як і завжди, буде зазначено, який клас закінчила дитина, та результати річного оцінювання.

Сімейна форма

Сімейна форма покладає організацію освітнього процесу на батьків (законних представників), які хочуть і можуть навчати дітей удома.

До війни цією формою користувалися батьки, які з тієї чи іншої причини не хотіли, аби їхні діти відвідували школу (через булінг, неможливість індивідуальної освітньої траєкторії, відвідування альтернативних шкіл тощо). Тож вони могли навчати дітей самостійно, наймати репетиторів і тьюторів, віддавати дітей в альтернативні школи. Та водночас дитина проходила оцінювання в ліцензованій школі й отримувала всі документи про освіту.

Читайте також: Формат буде різний. Як розпочнеться новий навчальний рік для львівських школярів

За сімейної форми оцінювання відбувається посеместрово (раз на пів року) або частіше на бажання батьків. У другому випадку це формувальне оцінювання – тобто без оцінок, проте з розгорнутим зворотним звʼязком про сильні та слабкі сторони дитини. Для неї складають індивідуальний навчальний план, тож у ньому можна передбачити консультації вчителів.

Важливо те, що школа на території обслуговування (тобто та, що закріплена за адресою реєстрації дитини) не може відмовитися від зарахування на сімейну форму.

Мережеве навчання

Це взаємодія є способом координації спільної освітньої діяльності, що здійснюється на договірних засадах різними суб’єктами освітньої діяльності для організації здобуття освіти за мережевою формою.

Педагогічний патронаж

Це форма, у випадку якої освітній процес і засвоєння знань забезпечує педагогічний працівник.

Інклюзивна освіта

Навчання для осіб з особливими освітніми потребами організовується за денною або вечірньою формами здобуття освіти. Якщо ж стан здоров’я вимагає цього, учень або його батьки можуть обрати дистанційне навчання або одну з форм індивідуального.

Пропущене навчання

Якщо з якихось причин ви зараз не хочете переводити дитину на індивідуальне навчання й забираєте документи зі школи, це не означає, що по поверненні в Україну їй доведеться повертатися в попередній клас.

Отримавши заяву про зарахування дитини, школа створить учительську комісію, яка визначить, у який клас зарахувати дитину. Це саме стосується й випадку, якщо згодом ви захочете зарахувати дитину на екстернат. Відповідне розʼяснення надавала Державна служба якості освіти.

Проте, українські та закордонні навчальні програми – несинхронні. Часто іноземні учні йдуть повільніше, тож, умовно, 13-річки там і в Україні будуть мати різний обсяг знань. Якщо ваша дитина навчалася за кордоном і ви захочете зарахувати дитину в український клас за віком, потрібно впевнитися, що вона опанувала саме українську програму і зможе пройти оцінювання комісією.

Про усі освітні програми можна знайти на сайті МОН.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!