Окремі держави ЄС підняли питання скасування безвізу з Україною

3180 0
Очікують, що держави-члени обговорять це питання 13 жовтня.
Фото: yousef alfuhigi for unsplash

Фото: yousef alfuhigi for unsplash

Окремі держави Європейського Союзу підняли питання можливості скасування безвізового режиму з країнами Західних Балкан, а також з Україною, Грузією і Молдовою, через серію зловживань з боку громадян цих держав. Про це йдеться у внутрішньому документі ЄС, повідомляє Європейська правда.

Про документ, датований 27 вересня, стало відомо напередодні подорожі глави Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн до Західних Балкан. Очікують, що держави-члени обговорять це питання 13 жовтня. Серед зловживань, які викликали роздратування держав ЄС, згадують незаконне проживання громадян з безвізових держав та необґрунтовані запити про надання притулку.

Читайте також: Зеленський заявив, що держустанови з наступного року не зможуть вимагати паперових довідок

Згідно з документом, Німеччина, Франція та Італія останнім часом все більше розчаровані через, як вони кажуть, зловживання безвізом. У документі згадується про зростання «правопорушень, пов’язаних з несанкціонованим проживанням» з боку громадян України, Албанії, Молдови та Сербії. У документі також йдеться про понад 50-відсоткове збільшення за останні три місяці клопотань про надання притулку з боку громадян Грузії порівняно з тим же періодом у 2019-му році, до пандемії коронавірусу.

Механізм призупинення дії безвізового режиму передбачає, що збільшення понад 50% випадків незаконного перебування чи прохань надати притулок з низьким рівнем схвалення може призвести до повторного введення віз.

Франція згадує проблеми, викликані громадянами Албанії, Грузії та Сербії. Бельгія підняла проблему, викликану «тривожним збільшенням» клопотань про надання притулку з Молдови цього року, тоді як Чехія також заявила, що нещодавно зросли необґрунтовані клопотання про надання притулку від громадян Грузії, Молдови та України.

Читайте також: Назад у 1991 рік. НАЗК закриває реєстр електронних декларацій

Нагадаємо, що візовий режим ЄС для України скасували у 2017 році. Звіт Єврокомісії в межах механізму призупинення безвізових режимі стверджував, що в цілому Україна продовжує виконувати умови візової лібералізації, однак наголошував на необхідності робити більше в сфері антикорупції, протидії відмиванню грошей і боротьби з організованою злочинністю. Рада ЄС затвердила механізм призупинення безвізових режимів з третіми країнами у лютому 2017 року. В документі прописано п’ять причин, через які можливе призупинення безвізу. Чотири з них стосуються міграції. ЄС залишає за собою право повернути візи для будь-якої країни, що перетворюється на джерело міграційної загрози. П’ята причина для можливого скасування безвізу – відкат у проведенні реформ.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!