Окружний суд Києва скасував постанову про новий український правопис. Доповнено

1662 0
Кабмін має 30 днів на оскарження відповідного рішення до апеляційної інстанції.
Фото: Burlaka.com.ua

Фото: Burlaka.com.ua

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабміну про запровадження нового українського правопису. Про це УНІАН повідомив Ростислав Кравець, голова громадської організації «Правова держава», яка виступає одним із позивачів у справі.

Читайте також: Пів яблука та ирій. Що змінює новий український правопис

Він розповів, що підставою для подання його організацією позову у 2019 році було порушення процедур прийняття відповідної постанови Кабміном.

«Суд ухвалив рішення стосовно задоволення позову... Позов задовольнили повністю. Ми просили визнати постанову незаконною та скасувати її – це все задоволено», – прокоментував він.

Позивач уточнив, що протягом 10 днів суд має виготовити повний текст рішення. Кабмін має 30 днів на оскарження відповідного рішення до апеляційної інстанції. У разі, якщо апеляції не надійде, рішення набуде чинності.

Читайте також: Одіозний політик домігся перегляду підручника з історії про події Революції Гідності

У мережі з'явилася реакція проєкту Prosud, яка аналізує роботу суддів та прокурорів. Там уточнили, що позов подала семикласниця із Херсона та ГО «Правова держава». Напередодні цей же Окружний адміністративний суд, який ухвалив сьогодні рішення, зобов'язав Міносвіти за позовом одіозного політика часів Януковича Андрія Портнова переглянути підручники з історії про події Революції Гідності.

Юристи коментуватимуть рішення суду після того, як опублікують повний текст. Тим не менше, є проста схема, за якою можна обійти рішення суду – ухвалити те ж, що ухвалювали, тільки під іншим номером і назвою.

За словами експерта з політики та місцевого розвитку Олександра Солонтая, тоді стане зрозуміло, чи уряд насправді хоче затвердження нового правопису, чи ні. 

«Якщо уряд хоче залишити новий правопис, то нехай його затвердить знову, але з іншою назвою і під іншим номером документа. Коли ж насправді ніхто не хоче його, то можуть залишити дійсним рішення суду та показати, що наче хотіли новий правопис ввести, але не вдалося», – пояснив він у коментарі Tvoemisto.tv.

Заступниця Міністра юстиції України Валерія Коломієць повідомила, що Мін'юст вважає незаконним відповідне рішення ОАСК та оскаржуватиме його в апеляційній інстанції. 

Читайте також: Інститут мовознавства опублікував новий український правопис

Нагадаємо, нову редакцію українського правопису в Україні затвердили 22 травня 2019 року.

Доповнено. Заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць повідомила, в Міністерстві вважають незаконним відповідне рішення ОАСК та оскаржуватимуть його в апеляційній інстанції. На те, аби подати апеляцію, Уряд має 30 днів.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!